Archív hírek, események


2010. junius 23-24. – Budapesti Eszperantó Randevú

A június végén Alsóörsön megrendezendő Európa-Demokrácia-Eszperantó, E-D-E konferenciájára érkező kb. tucatnyi külföldi számára szervezünk egy budapesti ismerkedési és turisztikai programot.

Szerdán a konferenciára érkező külföldiekkel közös esti program (23-án 18.00 órától a Budapesti Eszperantó Központban, Üllői-95, térkép), csütörtökön közös városnézés (indulás 10.00 órakor Üllői 95-ből), este 7 órától pedig gulyásparti az Eszperantó Ház kertjében (1193 Bp. Leiningen u. 4,  térkép).

Szívesen látunk minden E-D-E tagot, szimpatizánst és az Eszperantó Házzal együttműködő eszperantistát. A résztvétel ingyenes, a létszám miatt egy íméles bejelentkezést kérünk az "iroda@eszperanto.hu" címre. További információ: http://e-d-e.org/Politika-diskuto-cxe-Balatono-en.

 

Esperanto-Rendevuo en Budapeŝto

Por la eksterlandaj gastoj, alvenantaj al la konferenco de organizaĵo Eŭropo-Demokratio-Esperanto, EDE – kun partopreno de hungaraj esperantistoj – la 23-24-an de junio ni organizas konatiĝan kaj turisman programon en Budapeŝto.

Merkrede komuna vespera programo kun la eksterlandaj gastoj (ekde la 18.00-a en la Budapeŝta Esperanto-Centro, str. Üllői-95, mapo), ĵaŭde komuna urborigardado (ekveturo je 10.00 ĉe str. Üllői 95.), kaj ekde la 7-a gulaŝvespero en la ĝardeno de Budapeŝta E-Domo (1193 Bp. str. Leiningen 4,  mapo).

Ni bonvenigas ĉiujn membrojn de E-D-E, simpatiantojn kaj kunlaborantojn de la Budapeŝta E-Domo. La partopreno estas senpaga, pro scii la kvanton ni petas retpoŝtan sinanoncon ĉe "iroda@eszperanto.hu". Pliaj informoj troveblas ĉe: http://e-d-e.org/Politika-diskuto-cxe-Balatono-en.


27 - 29 majo 2011: 11-a politika diskuto ĉe Balatono - internacia seminario pri lingvaj problemoj

Bonvenas politikemaj civitanoj por diskuti pri aktualaj politikaj temoj kaj la komunikad-problemo en la EU pro la manko de demokrate komuna lingvo. Aktivuloj el la internacia partio EDE (Eŭropo-Demokratio-Esperanto) raportos pri siaj laboroj por la Eŭropaj balotoj je la 07. 06. 2009 kaj siaj spertoj.

Senkosta loĝado kaj la tuto sen partoprenkotizo, por ĝis 20 personoj en la domo! Pliaj informoj kaj aliĝo ĉe:

Mackó Jenő, HU-8226 Alsóörs, Honvéd u. 20, eumacko@aol.com, tel: 00-36-20-3163619


FŐISKOLÁS ESZPERANTÓ TALÁLKOZÓ Szegeden: 2011.03.31.-04.01

Március 31-én és április 1-én "Esperantistoj de Szeged por Esperanto" címmel a szegedi egyetem eszperantó kulturális menedzser szakos egyetemistái szerveznek találkozót az egyetemi Közművelődési Konferencia, KMK keretében.

A programok között lesz előadás, de eszperantó nyelvű városnézés, bográcsozás, beszélgetés és szórakozás is.

A szervezők örömmel várnak minden olyan fiatalt és időset, nőt és férfit, magyart és külföldit, aki egy kicsit többet szeretne tudni a "remény nyelvéről" illetve az eszperantó kulturális szak életéről. A programok szabadon látogathatóak, bármikor be lehet kapcsolódni, a szálláskérdés megoldható!

A találkozó helyszíne: Felnőttképzési Intézet, 6723 Szeged, Szilléri sgt. 12., valamint a város néhány nevezetes pontja (pl. Dóm tér) Részletes program és további informácó a http://szegedeszperanto.blog.hu címen, illetve a főszervező Kiszely Krisztina, 2010espec@gmail.com

 

NOVA RENKONTIĜO: "Esperantistoj de Szeged por Esperanto"

En la universitato de Szeged funkcias speciala fako "Esperantaj kulturmanaĝeroj". Studentoj de tiu fako organizas publikan E-renkontiĝon la 31-an de marto kaj la 1-an de aprilo, al kiu kore invitas ĉiujn interesiĝantojn, eventuale eĉ eksterlandajn esperantistojn, troviĝontajn momente en la urbo :-)

Detala programo de la renkontiĝo troveblas en la hungarlingva blogo http://szegedeszperanto.blog.hu - aŭ kontaktu rekte la ĉeforganizanton: Kiszely Krisztina, 2010espec@gmail.com


Ifjúsági eszperantó találkozó - JER!

2009. május 15-17, Ráckeve, Oázis panzió...

Tanultál már eszperantóul, de már régen voltál (vagy sosem voltál) eszperantó rendezvényen? - Téged is szívesen látunk egy jó hangulatú hétvégi ifjúsági eszperantó találkozón, a JER-en, május 15-17. között Ráckevén, Budapesttől mindössze 40 km-re!

A hétvége során lesz mód a nyelvtudásod felfrissítésére, eszperantó dalszövegek (pl. Koncz Zsuzsa eredeti felvétele!!) is segítenek a gyakorlásban, lesz szó az eszperantó érettségiről, a Pasporta Servo-ról (ingyenes vendéglátó hálózat), itt lesz az ifjúsági szervezet éves beszámolója, de csinálunk egy városismereti túrát, megtanulunk valódi íjjal és nyilakkal célbalőni, tervezünk egy borkóstolót - tehát az idei találkozón is kellemesen telik majd az idő...

Ne tömegrendezvényre gondolj, a JER egy családias hangulatú ifjúsági csapat találkozója, 30-50 fő között, és a program is rugalmas, szívesen vesszük a Te javaslatodat, ötletedet vagy kérésedet is! A találkozóra elsősorban 30 év alatti fiatalokat várunk, de mint tudjuk "fiatal az, aki annak érzi magát", így nincs szoros életkori megkötés :-)

A találkozóra célszerű egész időszakra eljönni, hiszen így tudod legkönnyebben megismerni a többieket, és beilleszkedni a társaságba, de természetesen lehet rövidebb időszakra is jönni. A programok részvételi díja 26 éven aluliaknak: 1 Ft, az idősebbeknek 3000 Ft.

Ráckevén belül az Oázis Panziót kell keresni, dr. Mészáros Lajos utca 42, részletes térképet itt találod. Részletes leírást, programtervet, szállás- és étkezési díjakat egy külön web-oldalon találsz, itt lehet jelentkezni is a találkozóra. Sok szeretettel vár téged is

- a MIESZ szervező csapata -

Ui: Bővebb információ és jelentkezési lap: http://www.eszperanto.hu/miesz/jer-2009.htm


75 % kedvezmény és JER-támogatás középiskolásoknak!

A tavaly kapott SZJA 1 %-os felajánlások alapján az Eszperantó Alapítvány támogatást nyújt a középiskolás diákoknak az idei Ifjúsági Eszperantó Találkozón, a JER-en történő részvételük megkönnyítésére.

Jelenleg a Berzsenyi Gimnáziumról (Kovács Márta), Semmelweis Szakiskola/Gimnáziumról (Tötösné Gados Zsuzsa) és a Corvin Mátyás Szakközépiskoláról tudunk (Tóth Zoltán), ahol eszperantó szakkör működik. További iskolák jelentkezését is szívesen fogadjuk.

A rendezvényről részletesebb tájékoztató: http://www.eszperanto.hu/miesz/jer-2009.htm


Eszperantó póker-bajnokság - meghívó!

Tiszafüredi Eszperantó Baráti Kör ezennek meghirdeti a póker-oktatással egybekötött első magyarországi "Eszperantó Póker Kupa Bajnokság"-ot, amelyre szívesen lát minden érdeklődőt.

- időpont: 2010. március 27-én, 20 órától
- helyszín: Tiszafüred, Pepita Ifjúsági Szálló
- a bajnokság munkanyelve: eszperantó

Ha úgy érzed, téged is érdekel, de soha nem pókereztél, akkor azért gyere el, hogy megtanuld, ha pedig úgy gondolod, hogy "profi" vagy, akkor nevezz be!

A győztes számára a Tiszafüredi Eszperantó Baráti Kör egy ESZPERANTÓ KUPÁT ajánl fel, egy szép serleget, melyre a győztes neve lesz gravírozva. Magáról a játékról bővebb leírás, szótár sőt játék-lehetőség a http://www.learnlangs.com/pokero/ oldalon található.

További tájékoztatást, nevezési lehetőséget Vas-Szegedi Julikától kell kérni a "vasszegedi@gmail.com" ímél-címen.

 

Invito al Esperanta poker-ĉampionado!

Amika Rondo de Esperanto en urbo Tiszafüred, Hungario ĉi-voje anoncas la unuan hungarian "Poker-ĉampionadon por Esperanta Pokalo" - kun samtempa instruado de la ludo, al kiu afable invitas ĉiun interesiĝanton.

- dato/loko: ekde la 20-a horo la 27-an de marto en 2010, en kadro de la aranĝo "Junulara Esperanto-Renkonto, JER"
- loko: urbo Tiszafüred, Junulara Gastejo 'Pepita'
- laborlingvo de la ĉampionado: Esperanto

Se vi interesiĝas pri poker-ludado, venu do por lerni ĝin! Se vi jam estas spertulo en la ludo, venu partopreni la ĉampionadon!

Gajninto ricevos de la organizanta "Amika Rondo de Esperanto" belan Esperanto-pokalon, kun surgravurita nomo de la gajninto. Pli detalaj klarigoj pri la ludo mem, vortaro, eĉ ludad-eblo estas trovebla ĉe: http://www.learnlangs.com/pokero/

Pliaj informoj, aliĝformularo estas havebla ĉe la ĉeforganizanto Vas-Szegedi Julika, ĉe "vasszegedi@gmail.com".


Pünkösdi Eszperantó Randevú Pécsen – 1-napos határmenti találkozó, HURA!

A pécsi városi eszperantó csoport ezúton hív meg minden érdeklődő eszperantistát 2010. május 24-én 10.00 órára egy randevúra. A találkozót 3 gondolatébresztő kis előadás nyitja: Vasutas eszperantó kongresszus Kínában (Móró Alfonz), Az eszperantó használata az interneten (Tóth László), valamint "A turizmus és az eszprantó kapcsolata" (Szűcs Balázs, Magyar Turizmus Rt, ig) - majd új eszperantó könyveket bemutató kiállítás megnyitójára kerül sor...

A könyvkiállítás után 11:00 órára átsétálunk az Eszperantó Parkba, ahol a frissen elkészült eszperantó emlékfal illetve a G. Nagy Róbert által készített márvány emléktáblák felavatására kerül sor, amit az ismert pécsi kórustalálkozóra készülő zenei ált. iskola kórusának 4 eszperantó nyelvű népdala tesz ünnepélyesebbé. Az avató után egy belvárosi sétán meg lehet ismerkedni az Európai Kulturális Főváros új nevezetességeivel vagy a hívők a dzsámiban 12 órától eszperantó nyelvű misén gyakorolhatják vallásukat. A program után közös ebédre várják a résztvevőket egy közeli vendéglőben. A Pécsi Randevú egy délutáni városnézéssel ér véget.

A találkozón minden eszperantistát szívesen látnak, a résztvétel ingyenes. – Időpont: május 24, pünkösd, 10-13 óra között. Helyszín: Pécs, Hunyadi u. 24. – Bővebb információ illetve előzetes bejelentkezés: Sopianae Eszperantó Csoport, Pécs, Szűcs István, szucsreka1@t-online.hu, tel: 72-225042 – valamint Tóth László, laszlo55@@gmail.com, tel: 72-240106.


Ifjúsági eszperantó találkozó - JER!

2010. március 26-28, Tiszafüred, Pepita Ifjúsági Szálló...

Tanultál már eszperantóul, de már régen voltál (vagy sosem voltál) eszperantó rendezvényen? – Téged is szívesen látunk egy jó hangulatú hétvégi ifjúsági eszperantó találkozón, a JER-en, március 26-28. között Tiszafüreden, a Tisza tó fővárosában!

A hétvége során lesz mód a nyelvtudásod felfrissítésére, itt lesz az ifjúsági szervezet éves beszámolója, de csinálunk egy városismereti túrát, valódi íjjal és nyilakkal célbalövünk, táncokat nézünk és tanulunk (hastáncot is! – te is! :-), megtanulunk pókerezni, és játszunk is egy kicsit - tehát az idei találkozón is kellemesen telik majd az idő...

Ne tömegrendezvényre gondolj, a JER egy családias hangulatú ifjúsági csapat találkozója, 30-50 fő között, és a program is rugalmas, szívesen vesszük a Te javaslatodat, ötletedet vagy kérésedet is! A találkozóra elsősorban 30 év alatti fiatalokat várunk.

A találkozóra célszerű egész időszakra eljönni, hiszen így tudod legkönnyebben megismerni a többieket, és beilleszkedni a társaságba, de természetesen lehet rövidebb időszakra is jönni. A programok részvételi díja a teljes időszakra 10.000 Ft (szállással, étkezéssel, programmal együtt!). A találkozóra jelentkezni ezen az űrlapon tudsz.

Tiszafüreden a városközpontban a Pepita Ifjúsági Szállót kell keresni, Kossuth tér 10, a részletes térképet itt találsz. Sok szeretettel vár téged is

- a JER szervező csapata -


Ki volt Baghy Gyula?

Az egyik világszerte ismert, híres eszperantó szinész, író, költő emléktáblája adta az apropót a videa.hu portálon látható érdekes kisfilm elkészítéséhez. A film megnézhető az alábbi címen:

 
Kiu estis Baghy Gyula?

En la portalo videa.hu estas videbla nova, interesa videofilmeto pri la memortabulo de unu el internacie konata, fama aktoro, verkisto, poeto. La hungarlingva :-( filmeto estas spektebla ĉe la sekva adreso:

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/ki-volt-baghy-gyula-budapest-celebmemo-emlektabla-RUIRqL3DjbY2Wgoj


Humoros nyelvi videó:
"Akkor inkább eszperantó..."
Humura prilingva filmeto:
"Prefere do Esperanto ..."

Egy angol cégnél, Londonban, a főnök egyik ismerőse nyelvvizsgát tett, így ő már tud külföldiül. A főnök értekezletén 7 nyelvre kell tolmácsolni ... Az Evilchili weboldaláról származó, a nyelvi probléma "angol-amerikai" megoldását kifigurázó humoros rövidfilmhez magyar feliratot készítettünk, és feltettük a Youtube-ra "Akkor inkább eszperantó..." címmel.

Ha van kedved egy jót mosolyogni, akkor érdemes megnézni ...

Ĉe iu angla firmao, en Londono, unu el la konatoj de la ĉefo jam faris ekzamenon pri fremda lingvo, do ŝi jam scipovas komuniki kun eksterlandanoj. En la tuj okazonta konferenceto de la ĉefo oni devas interpreti al 7 lingvoj ...

Temas pri filmeto devenanta de la retejo Evilchili, kiu parodias la anglan/usonan solvon de la lingva problemo. Ni preparis al ĝi hungarlingvan ekrantekston, kaj metis ĝin al la retejo Youtube kun la titolo "Tamen ne, prefere do Esperanto ..."

Se vi volas vidi humuran videaĵon, se vi volas iom rideti, indas rigardi la filmeton ...


Új eszperantó reklámfilm a neten

Hogyan lehet az eszperantót szemléletesen reklámozni?

Pár évvel ezelőtt az [esp-en-hung] levelezőlistán közösen beszéltük meg egy 20 mp-es TV-ben sugárzandó reklámfilm főbb tervezési és szerkesztési szempontjait.

Az akkor elkészített reklámfilmet aztán az MTV-1, MTV-2 és a Satelit TV-ben 5 alkalommal sugározták. A mi költségvetésünkhöz képest óriási költségeket az Eszperantó Alapítvány fizette.

Az elkészült film tartalma ma is aktuális, így átkonvertáltuk azt internetes változatra. A 20 mp-es rövidfilm mindenkinek a rendelkezésére áll, akár csak hivatkozni akar rá egy ímélben, akár a saját weboldalára akar elhelyezni egy eszperantó reklámot szolgáló linket.

Szilvási László

 
Nova reklam-filmeto pri Esperanto en la reto

Kiel oni povas "okulfrape" reklami la ideon/fenomenon Esperanto?

Antaŭ kelkaj jaroj en la dissendolisto [esp-en-hung] ni pridiskutis la ĉefajn vidpunktojn kaj principojn por planado kaj projektado de mallonga, 20 sekunda televida reklamfilmeto pri Esperanto.

La tiam farita filmeto estis elsendita 5 foje en tutlandaj televidkanaloj TV-1, TV-2 kaj Satelit-TV. La grandajn produktokostojn bonvole pagis la "Fondaĵo Esperanto" ĉe Eventoj.

La enhavo de tiu filmo ankaŭ hodiaŭ estas aktuala, do ni konvertis ĝin al interreta formato. La 20 sekunda reklamfilmeto pri Esperanto staras je la dispono de iu ajn, ĉu por aludi al ĝi en retmesagxo, ĉu por fari hiperligon al ĝi en sia retpaĝo.

La nova reklamfilmeto pri Esperanto estas trovebla kaj spektebla en la retpaĝo pri "Aktualaj novaĵoj" ĉe http://www.esperanto.hu

Szilvási László
www.esperanto.hu , www.eventoj.hu


Eszperantó a Virtus-on

Szabadi Tibor Nagykanizsáról szerkeszt egy saját újságot a "www.virtus.hu" portálon. Ebben a kiadványban több érdekes, eszperantó vonatkozású írás is található, mint például Zamenhof önéletrajza első szám egyes személyben, vagy Baghy Gyula életéről egy összefoglaló, vagy Hules Béla költőről szóló cikk. Érdemes elolvasni őket! – A Zamenhof-cikk az eszperanto.hu portálon is megtalálható.

 
Esperanto en la retgazetejo Virtus

La retgazetejo "www.virtus.hu donas lokon por multaj retgazetoj. Inter ili troviĝas la retmagazino de Szabadi Tibor el urbo Nagykanizsa, kiu verkis plurajn, Esperanto-rilatajn artikolojn, kiel ekz. aŭtobiografio de Zamenhof, aŭ resumo pri la vivo de Baghy Gyula, aŭ la artikolo pri la poeto Hules Béla. Por hungareparolantoj indas legi ilin! – La aŭtobiografio de Zamenhof estas legebla ankaŭ en la portalo www.esperanto.hu.


Farsangi eszperantó ifjúsági batyus bál - Debrecenben!

A Debreceni Eszperantó Ifjúsági Egyesület, DEIE egy farsangi eszperantó ifjúsági batyus bált szervez 2010. február 11-én, amelyiken szívesen látnának résztvevőket az ország más részeiből is.

Ha valaki időben jelez, akkor a szervezők olcsó szállás keresésével is szívesen segítenek (hotel vagy kollégium).

Időpont: 2010. február 11-én (csütörtökön), 17:00-24:00 óra között. Helyszín: 4034 Debrecen, Faraktár u. 67, Vasutas Művelődési Központ könyvtárhelyiségben. A programban karaoke, diszkó és népdal éneklés - mindhárom magyar és eszperantó nyelven. Belépődíj: 1200 Ft.

További információ: Cséti Imre - Csejti@freemail.hu, - telefon: 30-2595126 illetve 52-445405


Invitálás Bécsbe!

Egy meghívást szeretnék tolmácsolni a "sógorék"-hoz a téli eszperantó ünnepre. Bécs mindössze 60 km-re van az országhatártól, Budapestről autóval 244 km, mindössze 2,5 óra utazást jelent, és vonattal is gyorsan ott lehet lenni.

A Zamenhof-esten az ünnepi program után még beszélgetés, zenélés, filmnézés, és jókedvű klubélet szokott zajlani. Javaslom mindenkinek a részvételt, érdemes!

Szilvási László, 2009.

 

Esperanto-festo, Z-tago

Estimataj Samideanoj! La 5-an de decembro en 2009. okazos Zamenhof-festo en Vieno, en la Pola Instituo. Adreso: AT-1010 Vieno, Am Gestade 7.

Komenco: je 16-a horo.
En la programo ni rememoras 3 gravajn jubileojn:
      - 100 jariĝo de Ivo Lapenna,
      - 150 jariĝo de Zamenhof,
      - 200 jariĝo de Chopin.
Kore bonvenigas ĉiujn vizitantojn la estraro de Aŭstria Esperanto Federacio. Pliaj informoj: feteskata@yahoo.de


Dunakanyar Eszperantó csoport, 50-ik évforduló!

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját ill. ismerőseit 2009. november 14-én, szombaton 16 00 órakor a Madách Imre Művelődési Központban tartandó váci Dunakanyar Eszperantó Csoport 50. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállításra és műsorra. A belépés díjtalan.

Marosvölgyi Lászlóné, Anna - marosvolgyi.anna@oik.hu

 

Esperanto-grupo "Danubkurbiĝo", 50-a datreveno!

Afable ni invitas vin, viajn amikojn kaj viajn estimatajn familianojn al la jubilea programo kaj memorekspozicio, okazonta je la 16-a horo en la kulturdomo de la urbo Vác, en sabato, la 14-an de novembro en 2009. La partopreno estas senkosta.

Marosvölgyi Lászlóné, Anna - marosvolgyi.anna@oik.hu


Kirándulás az Eszperantó Hegyre! – 2009.10.04.

Monto Esperanto, elvidejo Zamenhof – Esperanta versio ĉi tie!

Szeretném minden résztvevőnek külön-külön is megköszönni a vasárnapi eszperantó kiránduláson történt részvételt! Kb. 50-en jöttünk össze a kismarosi vasútállomáson, ez a szám az utóbbi években szervezett kirándulásaink között résztvevői csúcsot jelent, és mi nagyon örülünk ennek! A résztvevők között voltak az Eszperantó Ház és az Eszperantó Alapítvány munkatársai, az Ifjúsági Szövetség aktivistái, tanárok, tanfolyamosok, az OIK munkatársa, sokan MESZ-tagok, az Espiro egyesület képviselője, az ifjúsági eszperantó cserkészcsapat tagjai, és sok régi eszperantista az ország különböző részeiből, még Egerből és Debrecen mellől is!

Az akkori országos eszperantó egyesület elnökét, Takács Józsefet 1944. októberében a nyilasok kivégezték. Emlékének és eszperantó területen végzett tevékenységének az Ifjúsági Szövetség és az Eszperantó Alapítvány 1-1 koszorúval adózott a nagymarosi emléktáblája előtt.

Az Eszperantó Hegyre és a volt Zamenhof kilátóhoz az eddigi évektől eltérően most egy új útvonalon mentünk fel, de ez némi problémát is okozott. Az útközbeni megállóhelyeken a cserkészek vezette ismerkedési játékban vettünk részt, geokesinges kincsesládát nem csak kerestünk - de Dévai Gergőéknek köszönhetően találtunk is :-) beszélgettünk, vitatkoztunk, tervezgettünk - és persze élveztük a tájat és a társaságot.

A kilátó helyéhez érve szomorúan állapítottuk meg, hogy az elmúlt 2 év "szemetszúróan" nyomott hagyott a kilátónál, részben összeomlott, már csak a vázából áll néhány gerenda :-( Némi közös tanakodás és tanácskozás után abban maradtunk, hogy egy eszperantó emlékhely létrehozása volna a reálisabb járható út, és nem a kilátó helyreállítása. Az emlékhely megvalósítása nem szervezetfüggő, meglátjuk, ki vállalja fel a kezdeményezést és megvalósítást.

Érdekes volt a helyszínen meghallgatni Heidum Györgyöt, aki annak idején a kilátó térképre kerülését intézte, illetve utána sok éven keresztül vezette a hegyre az eszperantós kirándulásokat. Meglepetésre még néhány darab speciális jelvényt is hozott... Annak idején ő készíttetett kis példányszámban olyan egyedi jelvényt, ami "Esperanto-monto, Hungario" felirattal a Zamenhof kilátót ábrázolta. Az utolsó megmaradt példányokat most elhozta, amiket a kirándulásokon leggyakrabban résztvevők között osztottuk/sorsoltuk ki.

A Z-kilátó után néhány lelkes fiatal még tett egy estébe nyúló kitérőt Törökmező/Zebegény felé, de a nagy többség jóleső fáradtsággal indult haza Kismaroson keresztül. A kiránduláson készült néhány kép (közöttük a jelvényről készült is) megtekinthető a KEA képtárában: http://kep.tar.hu/eszperanto/

A szervezők nevében mégegyszer köszönöm mindenkinek a részvételt.

Szilvási László
Eszperantó Alapítvány


2009. szeptember 25. - A megvalósult álom!!

Meg tudná-e valaki mondani, fel tudná-e valaki tételesen sorolni, hogy Magyarországon hány eszperantó folyóirat jelenik meg most? Ki a szerkesztője, mi az ISBN-száma, hány oldalon jelenik meg? És mennyi/melyik folyóirat jelent meg a rendszerváltáskor? Vagy előtte 20 évvel? Vagy előtte 80 évvel? No és nem csak Magyarországon, hanem mondjuk a Csukcs-földön, vagy Tanganyikában vagy az egész világon?

Kb. 20 év sziszifuszi munkájával Máthé Árpád elkészítette az eszperantó újságok és folyóiratok létezésének és megjelenésének eddigi legnagyobb, lenyűgöző listáját, bibliográfiáját!

Árpád nem csak egy kisebb (szerintem: nagyobb) vagyont költött a régi újságok beszerzésére, cseréjére, de sokezer órát töltött azok adatainak rögzítésével, katalogizálásával. Lenyűgöző az a munka, és lenyűgöző az az eredmény, amit letett az asztalra. És mindezt halkan, szerényen, nagyon szerényen...

Büszkék vagyunk dr. Máthé Árpádra!

A bibliográfia bemutatására szeptember 25-én 13 órától kerül sor az Országos Idegenynelvű Könyvtár nyílt napja keretében. A belépés ingyenes, mindenkit szívesen látunk. Cím: 1056 Budapest, Molnár utca 11.

Szilvási László, elnök
Kulturális Eszperantó Szövetség

 
Kiom Esperantaj gazetoj kaj periodaĵoj ekzistas/-is?

Ĉu iu povus laŭtitole listigi, kiom kaj kiuj Esperantaj gazetoj aperas nun en via lando - aŭ ekzemple en Hungario? Kiuj estas iliaj redaktoroj, kio estas iliaj ISSN-numeroj, kaj kiompaĝaj ili aperas? Kiom revuoj, gazetoj aperis antaŭ 10 aŭ 30 jaroj? Aŭ antaŭ 80 jaroj? Kaj ne nur en Hungario, sed ankaŭ ekzemple en Ĉukĉlando (Ĉukĉio) aŭ en Egiptio aŭ ie ajn en la mondo?

Per ĉ. 20 jara sizifa laboro d-ro MÁTHÉ Áprád kompilis kaj redaktis grandan, tre imponan bibliografion pri Esperantaj periodaĵoj.

Li elspezis sumegon por akiri, interŝanĝi, aĉeti numerojn de malnovaj Esperantaj periodaĵoj, kaj pasigis plurmil horojn per ilia registrado, katalogado kaj enkomputiligado. Fascina estas la farita laboro, kaj fascina estas lia atingita rezulto. Kaj ĉion ĉi li faris tre modeste...

Ni estas fieraj pri d-ro MÁTHÉ Árpád.

La bibliografio pri Esperantaj periodaĵoj inter 1887-2007 estos prezentita dum la Malferma Tago de Landa Fremdlingva Biblioteko en Budapeŝto (la biblioteko por kolektaĵo Fajszi), la 25-an de septembro, ekde la 13-a horo. Eniro senpaga, ĉiuj interesiĝantoj estas bonvenaj. Adreso: strato Molnár n-ro 11, Budapest, Hungario.

Szilvási László
http://www.esperanto.hu


Kerékpáros kirándulás a Velencei tó körül!

Az Ifjúsági Eszperantó Szövetség és a Budapesti Eszperantó Ház munkatársai egy egész napos, nem megerőltető kirándulást terveznek szeptember 13-ra, vasárnapra: kerékpárral körbejárni a Velencei tavat - és erre a kirándulásra ezennel meghívnak minden régi és új eszperantistát, azaz Önt is!

Ne sporteseményre gondolj: megállunk minden nevezetességnél, kilátónál, fagylaltozónál, stb., hiszen a társaság a fontos, nem a megerőltetés . A tervek szerint egész nap összesen 23 km-t "tekerünk", a végén beülünk egy étterembe enni, inni és pihenni egy kicsit, és kb du. 6-kor indulunk haza.

Kerékpárt lehet magaddal hozni (Bp. Déliből 8.43-kor indul egy "bicikli-szállító" vonat), vagy lehet a helyszínen is bérelni kb. 1200 Ft-ért. Ez esetben kérünk egy visszajelzést a kerékpárok előrendelése miatt a "miesz@eszperanto.hu" címre.

Találkozó: szeptember 13-án 10.00 órakor a gárdonyi vasútállomáson.

Vilté, Kriszti, Zoli + Szilvási László

 
Perbicikla ekskurso ĉirkaŭ la lago Velencei

La Junulara E-Asocio kaj kunlaborantoj de Budapeŝta Esperanto-Domo organizas tuttagan, agrablan, ne-tro-streĉan ekskurson al dimanĉo, la 13-an de septembro: "Promeni per biciklo ĉirkaŭ la lago Velencei" - kaj al tiu ekskurso ili jene invitas ankaŭ vin!

Ne pensu pri ia serioza sporteca afero: ni haltos ĉe ĉiu vidindaĵo, ĉe elvidejoj, ĉe glaciaĵejoj, ktp. - ja gravas la kunestado de la kompanio, kaj ne la streĉiga sportumado . Laŭ la planoj ni pedalos entute nur 23 km-ojn, kaj ĉe la fino ni sidos al iu restoracio por manĝi, trinki, ripozi iom. Ni hejmeniros je ĉ. la 6-a horo vespere.

Biciklon vi povas mem kunporti (biciklo-porta trajno de Bp. Déli startas je 08.43 horo), aŭ vi povas lui surloke kontraŭ @&265; 1200 forintoj. Ĉi kaze bv. anonci vin ĉe "hej@esperanto.hu" por kolekti la antaŭmendojn por biciklo.

Renkontiĝo: la 13-an de septembro, dimanĉe, je la 10-a horo ĉe la fervoja stacidomo en Gárdony.

Vilté, Kriszti, Zoli + Szilvási László
Perbicikla esperantumado ĉirkaŭ la lago Velencei

Nekutiman formon de komuna esperantumado organizis estraranoj de Hungara Esperanto-Junularo, kiuj la pasintan dimanĉon faris perbiciklan tuttagan ekskurson ĉirkaŭ la lago Velencei en Hungario. Por la biciklado akompanis ilin ankaŭ kelkaj aliaj pli aĝaj esperantistoj.

Krom la pedalumado kaj vizitado de interesaj turismaj lokoj ili konatiĝis kun la uzado de la elektronika birilo, kun amuzo serĉis (kaj trovis) trezor-skatolojn de la ludo geokaŝado - kaj kompreneble ni multe interparolis, movadumis, diskutis.

Dum la vespera restoracia ripozado estis decidite ekde nun monate/dumonate organizi iun ekskursan kunvenon, partopreneblan de iu ajn esperantisto. Sekva tiu programero okazos la 4-an de oktobro, kiam oni faros piedan ekskurson al la eksa elvidejo Zamenhof, sur la monto Esperanto, apud Budapeŝto - en komuna organizado de la Junulara Asocio kaj la Budapeŝta Esperanto-Domo (Eventoj)

La nunaj pedalintoj ĉirkaŭ la lago Velencei estas videblaj en la albumo ĉe http://kep.tar.hu/eszperanto/50653608?o=0#2


Jak LePuil koncert Magyarországon - július 22, Kondoros

A 68-as lázadó generáció egyik fenegyereke, a híres/elhíresült Danĝera Ul' kazetta dalainak szerzője és éneklője (+ 5 másik kazetta és CD), a párizsi Ruza Kruĉo kabaré előadója, az eszperantó világban mindenhol ismert, tekintélyt nem ismerő "La Kancerkliniko, LKK" újság szerkesztője és kiadója, azaz Ĵak LePuil koncertet ad július 22-én az OSIEK-konferencia keretében Kondoroson, a csárdában... Minden érdeklődőt szívesen látunk! -- Lepuil a vikipédiában: http://eo.wikipedia.org/wiki/%C4%B4ak_Lep%C5%ADil%27


Nemzetközi Eszperantó Találkozó, IEK Magyarországon!

Egy hagyományokkal rendelkező, érdekes, kötetlen, és valóban nemzetközi eszperantó találkozóra továbbítok egy invitálást, az IEK-ra, azaz OSIEK-Konferenciára.

Helyszín és időpont: július 18-24, Kondoros (Békés megyében). Az OSIEK arra alakult, hogy minden évben szervezzen egy nemzetközi konferenciát, sok előadással, programokkal. Itt szavazzák meg, és itt adják át minden évben az OSIEK-díjat is, amit élő alkotónak itélnek oda egy "nem fikció" jellegű kulturális alkotásért. Az idei konferencia főtémája: "Humura literaturo en Esperanto" :-)

Bővebb információt a http://www.osiek.org/iek/IEK-2009-alighilo.pdf címen elérhető jelentkezési lap tartalmaz, vagy a helyi szervezőtől Kozsuch Páltól lehet kérni: 5553 Kondoros, Vasút u. 3, tel: 06-66-388807, ímél: pauljuno@freemail.hu .

Az OSIEK-ről, a díjról és sok kapcsolódó anyagról a http://www.osiek.org címen lehet bővebben olvasni. A konferencián mindenkit szívesen látnak akár egész hétre, akár csak néhány napra, a részvételhez nem kell OSIEK-tagnak lenni :-)

Az IEK-ról szokás szerint egy kisebb karaván minden évben utazik az UK-ra is. Az idei utazási mód (különbusz vagy vonat) tudomásom szerint még nincs eldöntve.

Remélem, sok magyar eszperantista lesz ott a főtémáról szóló előadásokon, ill. gyakorlati bemutatókon :-)
Bonvenon en IEK de OSIEK!

 
Internacia E-Konferenco de OSIEK en Hungario

Mi peras inviton al tradicia, interesa, kaj vere internacia Esperanta renkonto, al "Internacia Esperanto-Konferenco, IEK".

Dato kaj loko: 18-24 en julio, en urbo Kondoros,en sud-orienta Hungario. – La organizo OSIEK estas fondita por organizi ĉiujare internacian konferencon kun multaj prelegoj, programeroj. Ĉi tie oni voĉdonas ankaŭ pri la Premio OSIEK, kiu estas aljuĝata en ĉiu jaro al vivanta verkinto pro ne-fikcia kultura verko. Ĉeftemo de la ĉi-jara konferenco: "Humura literaturo en Esperanto" :-)

Pliaj informoj estas troveblaj en la aliĝilo, elŝutebla de la adreso: http://www.osiek.org/iek/IEK-2009-alighilo.pdf, aŭ oni povas peti ĝin de la organizanto: s-ro Kozsuch Pál, HU-5553 Kondoros, Vasút u. 3, tel: +36-66-388807, retpoŝto: pauljuno@freemail.hu .

Pri la organizo OSIEK oni povas legi pli detale ĉe http://www.osiek.org . En la konferenco oni bonvenigas ĉiujn intersiĝantojn, ĉu por la tuta semajno, ĉu por nur kelkaj tagoj. Por la partopreno ne estas bezonata membri en iu ajn E-organizo :-)

Laŭkutime de IEK en ĉiu jaro oni veturas en malgranda karavano al la UK. La ĉi-jara veturmaniero (ĉu aparta buso, ĉu trajno) ankoraŭ ne estis farata decido.

Espereble multaj hungaraj esperantistoj aŭskultoj prelegojn kaj partoprenas ekzercajn rondojn pri la ĉeftemo :-)
Bonvenon en IEK de OSIEK!


Eszperantó cserkésztábor!

Szeretettel várunk minden 10-18 év közötti gyereket/fiatalt a nyári cserkésztáborunkba!

2009. július 22-26. között 5 napos nyári cserkész csapattábort szervezünk. Téma: Baden-Powell szelleme és a "titkos nyelv". Helyszín: Pócsmegyer-Surány II. (Szentendrei-sziget). Már majdnem igazi cserkésztábor érzés... sátor, hálózsák, főzés, éjjeli őrség, stb. Költség: 3800 Ft + utazás. Jelentkezési határidő: 2009. június 30. -- A tábor működéséhez szívesen fogadnánk külső támogatást (tartós élelmiszer, ajándékok stb.) Köszönettel fogadunk minden segítséget. Jelentkezéseket a tábor vezetője fogad: Záhonyi Lajos, skoltoj-hu@eszperanto.hu, tel.: 30-283.00.98

Megj.: A 2009-es táborról készült rövidfilm megtekinthető a http://www.youtube.com/watch?v=zSxOFX0RNPI címen.

 

Esperanta skolta tendaro!

Ni bonvenigas cxiujn infanojn/junulojn al la somera skolta tendaro!

Inter 22-26-a de julio en 2009 ni organizas kvintagan someran Esperantan skoltan tendaron. Ĉeftemo: Baden-Powell kaj "la sekreta lingvo". Etoso: preskaŭ vera skolteca tendaro. Ni tendumos, ni mem kuiros, ni havos noktan patrolon, ktp. Tendarloko: sur insulo Szentendre, en Surány. Kotizo: 3800 forintoj + kostoj de alveturo. Antaŭvideble ni estos ĉ. 10-ope. Limdato por aliĝo: la 30-a de junio en 2009. -- Por funkciigo de la tendaro ni volonte akceptas ĉian eksteran helpon, ankaŭ kiel longe deponeblaj manĝaùoj, donacoj, ktp.
Aliĝoj estas akceptataj ĉe la gvidanto de la tendaro: Záhonyi Lajos, skoltoj-hu@eszperanto.hu, tel.: 30-283.00.98

Rimarko: Filmeto pri la tendaro en 2009 estas spektebla ĉe la adreso: http://www.youtube.com/watch?v=zSxOFX0RNPI


A dörzsölt diák eszperantót tanul...

Egy nagyobb méretű, szembetűnő cikk jelent meg az eszperantóról a Népszabadság június 18-i számában. (A Népszabadság a legnagyobb példányszámban megjelenő magyar napilap.)

A cikk Szilvási Lászlóval, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnökével készített interjún alapszik, és teljesen reális, pozitív, áttekintő képet ad az eszperantóról, illetve annak hátteréről, természetesen a nyelv tanulását és alkalmazási lehetőségeit előtérbe helyezve.

A Népszabadság cikkét más hírportálokok is átvették, az olvasható például a diakkapu.hu, koronaradio.hu, pénzcentrum.hu, propeller.hu oldalain is.

A cikk az alábbi címen olvasható:
http://www.nol.hu/ajanlo/20090618-mesterseges__de_hasznos

 

Granda artikolo pri Esperanto en Népszabadság!

Aperis granda, okulfrapa, kaj preskaŭ duonpaĝa artikolo pri Esperanto en la numero 18.06.2009 de la centra hungara tagĵurnalo Népszabadság, havanta la plej grandan eldonkvanton inter novaĵgazetoj en Hungario.

La artikolo aperis kiel intervjuo kun Szilvási László, prezidanto de la Esperanto Asocio KEA en Hungario, gvidanto de la Budapeŝta Esperanto-Centro Eventoj. La aperinta teksto estas plene pozitiva, alloga, ĝi lerte citas frapajn argumentojn kaj esprimojn de nia portalo www.esperanto.hu . Ni aperigus ian tian tekston ankaŭ en eĉ pagataj reklamoj...

La artikolo en Népszabadság vekis la interesiĝon de pluraj aliaj novaĵportaloj, ĝin transprenis diakkapu.hu, koronaradio.hu, pénzcentrum.hu, propeller.hu ktp. La intervjuo kun Szilvási estas legebla – en la hungara – ĉe http://www.nol.hu/ajanlo/20090618-mesterseges__de_hasznos


Játék (újra)kezdőknek!

Menj fel a Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány honlapjára a 'Rendezvények' oldalra. Kattints a "Velence25" teljesítménytúra címre, s egy pdf-formátumú feladatot fogsz látni. Olvasd el a szöveget, és egészítsd ki a jobb oldalon abc-sorrendben megadott nyelvtani elemekkel. Küldd el nekünk a megoldásod e-mailen 2009. június 26-ig. A helyes megoldást beküldők között csokit és eszperantós ajándékot sorsolunk ki legközelebbi a rendezvényünkön, a Sportnapon 2009. június 27-én. Üdvözlettel, Szányel Csaba, szervező

Vizitu: http://www.esperanto-balaton.tar.hu

 

Ludo por (re)komencantoj!

Vizitu la retejon de la Balaton-Regiona Esperanto-Fondajxo kaj iru al la pagxo 'Arangxoj-Rendezvények'. Musklaku sur la titolon "Velence25 teljesítménytúra - plenum-ekskurso" kaj vi ricevos pdf-formatan taskon: legu la tekston kaj kompletigu gxin per la dekstraflankaj gramatikaj elementoj, nun ordigitaj laux abc-ordo. Sendu vian solvon al ni per retposxto gxis la 26-a de junio en 2009. Inter la sendontoj de gxustaj solvoj ni lotumos cxokoladon kaj iun esperantajxon dum nia sekva renkonto, dum la Sporta tago la 27-an de junio 2009. Kun salutoj, Szányel Csaba, organizanto

Vizitu: http://www.esperanto-balaton.tar.hu


Zamenhof a magyar TV-ben

Az "m2" TV-csatorna Kalendárium adásában olyan eseményeket és híres embereket szedtek össze, amelyek illetve akik december 15-höz kapcsolódnak, és közöttük a műsor Zamenhoffal és az eszperantóval is foglalkozott.

Az első részben Zamenhofról és a nyelvről adnak tájékoztatást, az "Esperanto-Elektronike" című DVD-n található filmek segítségével. A második részben Szilvási Lászlóval, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnökével készített interjú néhány mondata hangzik el.

A megemlékezés a Válaszd a tudást! című műsorban került adásra éppen december 15-én, Zamenhof születéséne napján. A 78 mp-es eszperantó blokk az alábbi címen nézhető meg:

 
Zamenhof en la hungara TV

En kalendara programo de tutlanda hungara TV-kanalo "M2" oni kolektis eventojn kaj famajn homojn, naskigxintaj aux mortintaj la 15-an de decembro, kaj inter ili pli ol unu minuton oni raportis ankaux pri la Zamenhof, kaj Esperanto!!

En la unua parto oni rakontas pri Zamenhof kaj Esperanto, utiligante filmo-fragmentojn de la DVD "Esperanto-Elektronike". En la dua parto oni prezentas kelkajn frazojn el intervjuo kun László SZILVÁSI, prezidanto de Esperanto-Asocio cxe Eventoj (KEA) en Hungario.

La raportajxo pri Zamenhof okazis en la TV-programo "Elektu la scion!", kaj gxi estis elsendita gxuste la 15-an de decembro. Gxi estas spektebla cxe:

http://www.youtube.com/watch?v=IjFHk6Of7wk


Nyári szünet az eszperantó szervező irodában

Augusztus 03-21. között a Budapesti Eszperantó Ház nyári szabadágok miatt zárva tart.

A fenti időszak alatt a _személyes_ ügyintézés mind a Leiningen utcai irodában, mind az Üllői úti Eszperantó Központban szünetel. Halaszthatatlan vagy sürgős ügyek intézésére a kispesti irodában keddenként 11-17 óra között ügyeletet tartunk. A könyvküldő szolgálathoz a megrendeléseket ímélben folyamatosan le lehet adni, a könyveket a keddi ügyeleti napokon postázzuk. Az internetes tanfolyam és a többi netes szolgáltatás (szótár, kalendár, stb.) a nyári szünet alatt is folyamatosan működik. A beérkező íméleket folyamatosan figyelemmel kisérjük, munkaügyi feldolgozásuk augusztus 20. után történik meg.

Inter 03-21 de aŭgusto la Budapeŝta Esperanto-Domo (oficejo de E-Centro Eventoj) estas fermita pro someraj ferioj.


Bálint Gábor emléktába-avatás Egerben

Az egri városi 'Verda Stelo' eszperantó csoport és az egri városi Bartakovics Béla Közösségi Ház tisztelettel meghív minden érdeklődőt az első magyar eszperantista, dr Bálint Gábor kolozsvári egyetemi tanár emléktáblájának ünnepélyes felavatására. Az avatóbeszédet Eszényi József mondja el Nagy Róbert, a tábla alkotójának jelenlétében.

Az avatás helye: Bartakovics Béla Közösségi Ház, 1. emelet, időpontja: 2009.03.13, péntek 17 óra. További információ: Barta Zoltán, zbarta@gmail.com, telefon: 20-9644876

 
Inaŭguro de memortabulo pri Bálint Gábor

La Esperanto-grupo 'Verda Stelo' de la urbo Eger, kaj la urba Kulturdomo Baratkovics ĉi-pere invitas ĉiujn interesiĝantojn al la solena inaŭguro de memortabulo de d-ro Bálint Gábor, profesoro de univarsitato en Kolozsvár/Cluj, unu inter la unuaj hungaraj esperantistoj. Parolos Eszényi József kun ĉeesto de Nagy Róbert, produktinto de la tabulo.

Loko de la inaŭguro: Kulturdomo Bartakovics, 1-a etaĝo, ĝia dato: la 13-an de marto en 2009, je la 17-a horo. Kontaktadreso: Barta Zoltán, zbarta@gmail.com, telefono: +36-20-9644876


Forpasis Farkas László

Kun malgxojo ni informas, ke la 30-an de januaro en 2009 kun tragika rapido forpasis Farkas László, sekretario de la urba Esperanto klubo "Verda Stelo" en Eger. La 16-an de februaro li estintus atinganta la 52-an jaragxon... La entombigo okazos je 13.30 horo la 4-an de februaro en la tombejo Lajosvárosi en urbo Eger.


Eszperantó gulyásparti az E-Házban!

Már évek óta hagyomány, hogy néhány nappal az IJS után a még Budapesten tartózkodó, itt bóklászó néhány tucat külföldit – és persze a velünk együttdolgozó eszperantistákat, KEA-tagokat, tanárokat, aktív ifjakat – meghívjuk ide az Eszperantó Ház kertjébe egy post-IJS találkozóra, kötetlen beszélgetésre. És ha már itt vannak, akkor természetesen vendégül látjuk őket egy tányér frissen készült bográcsgulyással meg egy kis magyar borral is...

A most végetért IJK után erre az eszperantó kerti bográcspartira az IJK után 5 nappal, augusztus 6-án került sor. A külföldieken kívül itt voltak sokan a nemformális együttműködési federáció tagjai közül is: KEA-tagok, tanárok, E-Alapítvány, MIESZ-vezetők, aktív ifjak, Balaton-Alapítvány stb. részéről.

Jó hangulatban telt el az este, a külföldiek megismekedtek a Kulturális Eszperantó Szövetség tevékenységével, az Eszperantó Ház működésével, és örömmel kóstolták végig a magyar specialitásokat: lángosokat, palacsintákat, bográcsgulyást, rétest, és jókedvűen dicsérték a magyar borok finom ízét ... (többek között pl. egy 1984-es évjáratú, azaz 24 éves Egri Bikavért...)

Bár az aktív magyar eszperantósok közül sokan most a horvátországi MIRO rendezvényen pihenik ki az IJK fáradalmait, itt a budapesti eszperantó bográcspartin 35-40 személy élvezte késő éjszakába nyúlóan a jó hangulatot.

Néhány fénykép:
http://gulyasparti-2008.eszperanto.fotoalbum.hu/galleryview/

Szilvási László

 
Esperanta gulaŝ-kunveno en Budapest!

Jam de kelkaj jaroj estas tradicio kelkajn tagojn post la IJS inviti tiujn eksterlandajn partoprenintojn, kiuj ankoraŭ restadas kaj turismumas en Budapeŝto -- kune kun membroj de nia E-Asocio Eventoj, kunlaborantaj instruistoj, aktivaj gejunuloj -- al la ĝardeno de la Esperanto-Centro Eventoj en Budapeŝto, por iu neformala post-IJS-renkontiĝo, kunveno. Ili honorigas nin per sia vizito, do ni regalas ilin per freŝe farita hungara kaldron-gulaŝo kaj iom da hungara vino...

Post la ĵus-finita IJK, tiu gulaŝa Esperanto-renkonto okazis je 5 tagoj post la IJK, la 6-an de aŭgusto, en la ĝardeno de la Esperanto-Domo de Eventoj. Krom la eksterlandanoj ĉeestis multaj personoj de la neformala kunlabora E-fedaracio: membroj de Kultura E-Asocio, instruistoj, gvidantoj de Fondaĵo Esperanto, de la junulara asocio HEJ, de E-Fondaĵo Balaton, aktivuloj-gejunuloj, kaj multaj aliaj.

La vespero pasis en bona etoso, la eksterlandanoj konatiĝis kun la agado de Esperanto-Asocio Eventoj, kun la funkciado de Budapeŝta Esperanto-Domo, kun ĝojo ili ĝuis la specialajn hungarajn manĝojn: langoŝo, palaĉinto, kaldrongulaŝo, tavolkuko, kaj en bona etoso ili laŭdis la allogan guston de hungaraj vinoj (inter ili ekz. botelo de Taŭrsango el Eger el la jaro 1984...)

Kvankam pluraj aktivuloj de hungara esperantistaro ripozas nun en la kroatia aranŭo MIRO, ĉi tie en Budapeŝto ĉ. 35-40 personoj ŭuis la bonan etoson de la Esperanta gulaŝrenkonto.

Jen 3 fotoj pri la kunveno:
http://gulyasparti-2008.eszperanto.fotoalbum.hu/galleryview/

Szilvási László


Balatoni nyári tábor!

Saluton, használjuk ki, hogy itt (lesz) a nyár, kiránduljunk!! Az IJK-ról Budapestre tartóknak is ajánljuk: A magyar TENGER és az eszperanTÓ kirándulás-sorozat 4. állomásaként most a Badacsonyt másszuk meg. Ez egy kicsit könnyedebb túrának ígérkezik, mint a vadregényes Gulács, de fel kell készülni egy kis lépcsőzésre. Mindenképpen megéri a fáradságot a kilátás, a fehérbor... és a társaság! Rendezvényünk kétnapos, az előzetes program az alábbi: augusztus 2. szombat -találkozás 10.00 órakor Révfülöpön az Edit-villában, -kirándulás a Badacsonyra, -fürdés, tollasozás, játékok, -alkonyati borozgatás rózsaszín abrosz mellett, -Kapolcs, a Bűvészetek völgye, -tábortűz, szalonnasütés, sátorverés augusztus 3. vasárnap -késői reggeli vagy hajnali fürdés (fakultatív a választás), -sátorbontás, -strandolás, kilátó-túra Révfülöpön, -ebéd, -könnyes búcsú, -hazaindulás. A frissítéseket a http://www.esperanto-balaton.tar.hu oldalon (rendezvények menüpont), a frissítőket pedig majd Révfülöpön találjátok. Sok szeretettel várunk mindenkit! Csak azt kérjük, feltétlenül jelezzetek, ha jöttök! esperantobalaton@citromail.hu Üdvözlettel: Szányel Csaba Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány


Ifjúsági Eszperantó Világkongresszus Magyarországon!

Örömmel számolunk be róla, hogy a fél eszperantó világ most Magyarországra figyel, hiszen július 26. és augusztus 2. között Szombathelyen zajlik az Ifjúsági Eszperantó Világkongresszus, az IJK.

A fesztivál jellegű rendezvényre több mint 350 külföldi résztvevő jelentkezett, no meg persze részt vesznek a magyar eszperantisták is, akiknek a drága külföldi utiköltségek helyett most csak Szombathelyig kell vonatjegyet venniük!

Az IJK-n minden érdeklődő résztvehet életkortól függetlenül (így te is :-), itt minden eszperantóul zajlik, és rengeteg érdekes dolog történik: kirándulások, előadások, játékok, tanfolyamok, vizipisztolycsata a város főterén, vitakörök, kézműves foglalkozások, eszperantó koncertek, filmvetítések, színházi előadások, és persze diszkók és tábortűz, és gitár és csapatjátékok, hagyományos bál és sok minden más - és az ember rengeteg új ismerőst szerez...

A találkozóról további információ, jelentkezési lap a http://esperanto.net/ijk2008/ oldalon található.

Ha az időhiány esetleg valakinek nem teszi lehetővé az egész hetes részrévelt, érdemes akár csak 1-2 napra is ellátogatni kongresszusra. A részletes napi programlista az http://esperanto.net/ijk2008/IJK-programo.pdf oldalon található. Szerdán egész napos kirándulás van, de különösen érdekes programnak igérkezik pl. csütörtökön JoMo, azaz Jean-Marc Leclercq eszperantó nyelvű koncertje...

A rendezvény legtöbb programja alapvetően a Berzsenyi Dániel Főiskola központi épületében zajlik (Google térkép: Szombathely, Dózsa György utca), a szállás és a szervezői csapat ettől 2 percre, az Ady tér 3. cím alatt található.

 
IJK denove en Hungario!

Kun ĝojo ni raportas, ke duono de la Esperanta mondo rigardas nun al Hungario, ja post la famaj kaj onidire ĝis nun plej bonetosaj IJK-j en 1983 (urbo Debrecen) kaj 1999 (urbo Veszprém) la plej granda junulara E-aranĝo denove okazas en Hungario!

Al la festivaleca aranĝo – krom la membroj de la tutkongrese laboronta TEJO-komitato – aligxis pli ol 400 partoprenantoj kaj kompreneble ni atendas multajn hungarajn vizitantojn.

La kongreson povas partopreni – sendepende de sia aĝo iu ajn – do ankaŭ vi! Ĉi tie ĉio pasos en Esperanto, kaj okazos tre multaj interesaj aferoj: ekskursoj kaj prelegoj, ludoj kaj diversaj kursoj, akvopistola batalo sur la ĉefplaco de la urbo, diskutrondoj kaj manlaboroj, Esperantaj koncertoj kaj filmoprojekciadoj, eble tetaraj prezentoj, kaj kompreneble diskotekoj kaj bivakfajro, kaj gitaro kaj grupaj ludoj, tradicia balo kaj multo cetera - kaj ĝuante la partoprenon en tiuj programoj oni akiras multajn novajn konatojn...

Pli detalajn informojn pri la kongreso, aligxilon, kotiztabelon, ktp. vi trovas cxe http://esperanto.net/ijk2008/.

Detalan programtabelon vi povas trovi cxe: http://esperanto.net/ijk2008/IJK-programo.pdf. Merkrede okazos tuttaga ekskurso, sed estas nepre partopreninda la Esperanta koncerto de JoMo, t.e. Jean-Marc Leclercq, kaj ankaŭ la granda akvopistola batalo kontraŭ la urbaj fajrobrigadistoj ...

Programoj de la IJK okazos en la ĉefa konstruaĵo de la Altlernejo Berzsenyi Dániel (vidu Google mapon por la adreso: Szombathely, Dózsa György utca), la trakontejo kaj organiza ĉambro estas je 2-minuta promeno ĉe la adreso placo Ady, n-ro 3.


Cserkész eszperantó csapat!

    Alvoko por varbi novajn membrojn al la antaŭnelonge fondita Hungaria Skolta Esp-Ligo. Pliaj informoj ĉe http://cserkesz_eszperanto.mlap.hu

A nem régen alakult Magyarországi Cserkész Eszperantó Liga szívesen fogadja új, fiatal tagok jelentkezését. Szívesen látnak minden 10-16 év közötti fiatalt, aki örömmel venne részt közös ifjúsági programokon, kirándulásokon, ahol a cserkészetről meg minden olyan kérdésről is beszélnek, ami ezt a korosztályt foglalkoztatja.

Időpontok 2008 / I. félévre: okt. 5. Kaán kilátó / okt. 19. Hárs-hegyi cserkészhely / nov. 8. Börzsöny / nov. 29. Adyliget - cserkészpark / dec. 13. Teaház / jan. 4. LP (Legxera Programo) Egy könnyed program... / A program esetlegesen változhat. A kirándulásokat felnőtt csapatvezető szervezi. A programokról részletesebb információt (a találkozó helye, ideje, hoznivaló, stb.) lásd a szervezet web-oldalán.

Kérésünk: - Ha a környezetedben van olyan 10-16 éves fiatal, aki szívesen venne részt az eszperantós cserkészcsapat életében, akkor segíts neki légy szíves a kapcsolatfelvételben és a jelentkezésben.

Következő csapat-kirándulás: 2008. október 19-én vasárnap 10.00. Moszkva tér (feljárat). Irány: Cserkészpark, Hárs-hegy. Időtartam: 10.00-15.00. Hozni kell: diákigazolvány, BKV bérlet vagy jegy, víz, szendvics, vízálló lábbeli, vízálló-kényelmes ruha. Költség: 100 Ft. - Aktuális információk: http://cserkesz_eszperanto.mindenkilapja.hu

Záhonyi Lajos
cserkész eszperantó csapatvezető
skoltoj-hu@eszperanto.hu, tel: 06-30-283.00.98


PASIGU SOMERAN MONATON SENPAGE EN RUSIO, APUD VOLGA! - Estu volontulo por la somera tempo en Rusio!

Tölts egy nyári hónapot ingyen a Volga mellett, Oroszországban! – Junulara organizo, amika al Esperanto-asocio de Ĉuvaŝa Respubliko (Ĉeboksari, Rusio) serĉas volontulojn, pretajn pasigi someran monaton en la periodo inter la 6-a de julio kaj 9-a de aŭgusto en junulara bazejo, praktikIGante siajn naciajn lingvojn (prefere la anglan, la francan, la germanan) kun la rusaj infanoj inter 10 kaj 16 jaroj (ĉirkaŭ 30-40 infanoj samtempe por unu dusemajna periodo).

Tamen volontuloj el aliaj landoj, kiuj scias paroli unu el la supre indikitaj lingvoj estas ankaŭ bonvenaj. Kaj ne nur esperantistoj! Oni serĉas ĉirkaŭ 10 volontulojn: 5 ruslingvajn kaj 5 alilandajn. En la bazejo, troviĝanta je 20 km de Ĉeboksari ĉe la bordo de Volga, okazos lingva komunikado, instruado de lingvoj (instruado de Esperanto estas bonvena!), diversa trejnado, aktivumado ks. Por esperantistoj eblas organizi aldonan programon kun ĉeesto de esperantistoj.

La kostojn de restado pagos la akceptanta organizo, la vojaĝkostojn devas pagi la volontuloj mem. Pri la detaloj bv. kontakti min en Esperanto:

Aleksandr Blinov
estro de la centro de fremdaj lingvoj ĉe Komerca Ĉambro de Ĉuvaŝa Respubliko,
retadreso: delfeno@mail.ru, telefono: +78352680027 (portebla)


Vasútfilatélia Kiállítás

2008. május 23-án nyílik meg Gyöngyösön a IV. Nemzetközi Vasútfilatéliai Kiállítás. Ezen a kiállításnak a része lesz a Heidum György által készített "Vasút és Eszperantó" tematikájú összeállítás is. A filatéliai kiállítás helyszíne a helyi Művelődési Ház (Gyöngyös, Barátok tere 3, tel: 37/312-281), ingyenesen látogatható, és május 30-ig várnak minden érdeklődőt.

 
Fervoj-filatelia ekspozicio

La 23-an de majo malfermiĝos la 4-a Internacia Fervoj-filatelia Ekspozicio en urbo Gyöngyös. Kiel parto de tiu ekspozicio oni povos rigardi la tematikan kompilaĵon "Fervojo kaj Esperanto", prizorgata de s-ro Heidum György. La ekspozicio okazos en la urba Kulturcentro (adreso: Barátok tere 3, en urbo Gyöngyös, tel: +36-37-312281), ĝi estas senpage vizitebla kie oni bonvenigas ĉiun interesiĝanton ĝis 30-a de majo.


Stipendioj por senpage partopreni NASK-n!

De la 30-a de junio ĝis la 18-a de julio okazos la Nord-Amerika Somera Kursaro de Esperanto (NASK) ĉe la Universitato de Kalifornio ĉe San-Diego, Usono. La kurskotizo estas TUTE SENPAGA por plentempaj studentoj kaj instruistoj, kaj stipendioj haveblas por aliaj. La usona dolaro estas ege malforta ĉi-jare, do jen tre malmultekosta ŝanco viziti Usonon kaj pasigi tri semajnojn ĉe belega, apud-plaĝa universitato inter esperantistoj el ĉirkaŭ la mondo. Tamen vi devas baldaŭ aliĝi, ĉar tempo fuĝas!

Ĉi-jare instruos usonano Lee MILLER, germanino Birke DOCKHORN, kaj svedo Bertilo WENNERGREN -- aŭtoro de la fama Plena Manlibro de Esperanta Gramatiko! La universitato ofertos kursojn por komencantoj ĝis spertuloj, kaj ĉiutage okazos amuzaj vesperaj programoj: ekskursoj, prelegoj, ludoj ktp. Vi povas ankaŭ elŝuti flugfolion.

Por plia informo, vidu http://esperanto.org/nask/ aŭ kontaktu s-inon Ellen EDDY, ĉe eddyellen@aol.com.


Ünnepi könyvhét - eszperantó kötet!

Örömmel olvastuk a hírt, hogy az ünnepi könyvhét keretében Szabadi Tibor (satibor.esp kukac gmail.com) eszperantó kötetbemutatójára kerül sor Nagykanizsán.

Elismerésünk a háttérből, csendben végzett eddigi munkához, és őszintén gratulálunk, Tibor!

Szilvási László
Kulturális Eszperantó Szövetség

* * * * * * * * *

Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa, Kálvin tér 5.
M E G H Í V Ó
Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt és barátait az ünnepi könyvhét keretében rendezendő kötetbemutatóra a Városi Könyvtárba:
Szabadi Tibor J.:
Magyar-eszperantó-bajor és osztrák-német-magyar szószedetek

Házigazda: dr. Horváth György lektor, időpont: 2008. június 6. 18:00 óra

 
Festo-Semajno de Libroj kun Esperanto

Kun granda ĝojo ni legis la mesaĝon, laŭ kiu en kadro de la tradicia, landa "Festo-Semajno de Libroj" okazos prezentado de Esperanta volumo de s-ro Szabadi Tibor en la urbo Nagykanizsa.

Multe ni aprezas la nelaŭtan, fonan agadon de s-ro Szabadi, kaj sincere ni gratulas al la ĝisnuna agado!

La prezentado de la vortkolektoj "hungara-Esperanta-bavara" kaj "aŭstra-germana-hungara" estas organizita kaj aranĝita de la urba biblioteko en Nagykanizsa la 6-an de junio je la 18-a horo. Dommastro de la aranĝo estos la lektoro, d-ro Horváth György.

Kontakt-adreso de la aŭtoro: Szabadi Tibor, "satibor.esp (cxe) gmail.com"

Szilvási László
Esperanto-Asocio ĉe Eventoj, en Hungario


Forpasis Szabó Zoltán

Kun malĝojo ni informas, ke la 27-an de aprilo forpasis Szabó Zoltán, konata hungara aktivulo. Estis li, kiu post transloĝiĝo al la vilaĝo Egerfarmos iniciatis ĝian "esperantigadon", kaj elformadon de iuspeca Esperanta vilaĝo. Ni gardos lian memoron.


Közös utazás Krakkóba - Komuna vojaĝo al Krakków

La 16-a Internacia Medicinista Esperanto-Kongreso okazos en Krakków inter 13-18. de julio en 2008. La partoprenkotizo (ĝi inkluzivas tranoktadon, manĝadon, ekskursojn kaj &x265;eeston en la sciencaj programoj) estas 290 eŭroj. Aliĝojn akceptas kaj pluajn informojn donas D-ro W. Opoka pere de la adreso "umea@interia.pl". Jam aliĝis grupo de hungaraj medicinistoj, kiuj planas komunan vojaĝon al Krakovo. Por pliaj informoj kaj eventuala aliĝo al la komuna vojaĝo turnu vin al Faragó Katalin, "farago.kata@espmed.hu", Hódmezővásárhely, organizanto.


Invito al ekspozicio!

La urba biblioteko en Szolnok invitas ĉiujn interesiĝantojn al la inaŭguro de ekspozicio pri pentraĵoj de Girnt Vilmos je la 16-a horo la 21-an de januaro. Girnt Vilmos estas aktiva esperantisto, li estis eĉ prezidanto de la urba E-societo inter 1994 kaj 2005.

La ekspozicio estos vizitebla inter 21-a de januaro ĝis la 20-a de februaro. Adreso: Urba Biblioteko, 5000 Szolnok, Karczag L. u. 2. (en loĝkvartalo Széchenyi)


Pedagogiaj Tagoj - en Budapeŝto

Hungara Sekcio de ILEI kore invitas vin al la 24-a renkontiĝo de E-instruistoj "Landa Pedagogia Tago" okazonta la 8-an de marto en 2008 ekde la 9-a horo en Fremdlingva Perfektiga Centro (adreso: 1085 Budapest, Rigó u. 16.).

El la programo: Statistikoj pri la lastjaraj Esperanto-ekzamenoj / Kiel prepari kursanojn al la tekstokomprena parto de ekzameno? / Komuna korektado kaj prijugo de skribaj ekzameneroj. / Asembleo de la societo de E-instruistoj EPME. / Renkontigxo kun la internacia estraro de ILEI. / Informoj pri planataj unulingvaj E-ekzamenoj en ITK, pri "Lingvolanĉilo", ktp.

Lingvoj de la konferenco: Esperanto kaj hungara. Partopreno estas senpaga. Pro la limigita kapacito de la konferencaj ĉambroj ankaŭ la nombro de partoprenantoj estas limigita je ĉ. 50 personoj. Bonvolu informi la organizantojn ĝis la 5-a de marto pri via partopreno!

Kovács Márta – bdg.kovacs.marta heliko gmail.com
Németh József – jozefo.nemeth heliko gmail.com, 06-70-9310530
Salomonné Csíszár Pálma – cspalma@freemail.hu, abonasoft@gmail.com


Ifjúsági eszperantó hétvége, JER!

Ha szívesen vennél részt egy jó hangulatú eszperantó rendezvényen, akkor szívesen látunk március 14-16. között Szombathelyen, egy hétvégi ifjúsági eszperantó találkozón!

Ne egy komolykodó összejövetelre, hanem egy lezser hangulatú, spontán, barátias jellegű találkozóra számíts! A JER-en (vagyis ezen a találkozón) lesz módod nem csak gyakorolni a nyelvet, próbavizsgát is lehet tenni, lesz több érdekes program, táncot fogunk tanulni, rokit, szalszát meg hastáncot – és természetesen örömmel vennénk részt a te általad javasolt/vezetett programon is...

Ha van kedved kirándulni a hétvégén, találkozzunk személyesen is a JER-en! Mi azt valljuk, hogy "fiatal az, aki annak érzi magát" - tehát a formális életkorod ne legyen akadály!

Bővebb információt és jelentkezési lapot a http://www.ijs.hu/jer/ oldalon találsz. Bonvenon!

Ifjúsági Eszperantó Szövetség
Acsádi Veronika, szervező tel: 20-4732643

 
Junulara Esperanto-Renkonto, JER!

Se vi volonte partoprenas bonetosajn Esperanto-renkontiĝojn, do ni invitas vin al semajnfina junulara kunveno inter 14-16. de marto en urbo Szombathely!

Ne pensu pri iu seriozeca kunveno, sed pri renkontiĝo kun leĝera, spontana, amikeca etoso. Dum la renkontiĝo oni povos ne nur ekzerci la lingvon, sed fari ankaŭ provan ekzamenon, estos pluraj interesaj programeroj, ni lernos diversajn dancojn kiel rokenrolo, salsa' kaj ventrodanco – kaj kompreneble kun ĝojo ni partoprenus tiun programeron, kiun proponas/gvidas persone Vi...!

Se vi konsentas fari ekskurson en tiu ĉi semajnfino, do ni renkontu persone ankaŭ kun vi en JER! Nia slogeno estas: "Juna estas tiu, kiu sentas sin tia!" - do eble eĉ via formala aĝo ne retenu vin!

Pli detalajn informojn pri la programo, aranĝo kun aliĝilo vi trovas ĉe http://www.ijs.hu/jer/.

Hungara Junulara Esperanto-Asocio
Acsádi Veronika, organizanto tel: +36-20-4732643


Nobel-békedíjra jelölték az eszperantót!

Helmut Kohl és az algériai elnök mellett az eszperantó nyelv is az idei jelöltek között van!

Helmut Kohl volt német kancellár, Abdelaziz Bouteflika algériai elnök és az "eszperantó mint a béke nyelve" is rajta van a díj történetének második leghosszabb listáján - közölte február 27-én a Nobel Intézet vezetője Geir Lundestad.

Az ideinél több, 199 jelölt csak 2005-ben szerepelt a listán. Harminchárom szervezetet és 164 egyént jelöltek 2008-ban a Nobel-békedíjra. Hogy kik ők, azt nem hozták nyilvánosságra, de a jelölők maguk megmondhatják, hogy kit neveztek. Ezért lehet már most tudni néhány nevet.

Az algériai parlament és a kormány miniszterei országuk elnökét jelölték. A díj 1990-es győztese, az utolsó szovjet vezető, Mihail Gorbacsov nevezte Helmut Kohlt, aki szerinte sokat tett a hidegháború befejezéséért, az európai megbékélésért. Svájci politikusok jelölték az eszperantó nyelvet, amely szerintük béke és a remény nyelve.

A Nobel-békedíjra bármelyik ország parlamenti képviselői, kormánytagjai, egyetemi professzorok, korábbi díjazottak és több nemzetközi intézet tagjai nevezhetnek jelölteket.

Azt, hogy ki kapja az elismerést, október elején jelentik be, a díjat pedig december 10-én ünnepélyes keretek között adják át.

Forrás: news.dolphio.hu

 
Esperanto kandidatigita al la Nobel-Premio pri Paco!

Apud Helmut Kohl kaj la nigxeria prezidanto ankaux la lingvo Esperanto trovigxas inter la cxi-jaraj kandidatoj!

La eksa germana kanceliero Helmuth Kohl, la algxeria prezidanto Abdelaziz Bouteflika kaj ankaux "Esperanto kiel lingvo de paco" trovigxas sur la dua plej longa kandidatiga listo de la historio de la Pac-Premio - informis la 27-an de februaro s-ro Geir Lundestad, gvidanto de la Instituto Nobel.

Pli longa ol la cxi jara listo de kandidatoj estis nur en 2005. En tiu cxi jaro la listo enhavas nomon de 33 organizajxoj kaj de 164 personoj. La konkretaj nomoj ne estas publikigitaj, sed la rajtigitoj pri kandidatigado rajtas informi pri siaj favoritoj, tial do kelkaj nomoj jam estas scieblaj.

Ministroj de la registaro, kaj la algxeria parlamento kandidatigis sian prezidanton. Premiito de la jaro 1990, la lasta sovetia gvidanto Mihail Gorbacxov kandidatigis la eksan kancelieron Helmut Kohl, kiu laux li faris tre multon por fini la malvarman militon, kaj agis tre multe por la interpacigxo en Euxropo. Du svisaj parlamentanoj kandidatigis la lingvon Esperanto, kiu estas laux ilia opinio la lingvo de paco kaj espero.

Je kandidatigo de Nobel-premioj estas rajtigitaj parlamentanoj, membroj de registaroj kaj universitataj profesoroj en cxiuj landoj, la antauxaj premiitoj, kaj membroj de pluraj internaciaj institucioj.

Anoncado de rezultoj kaj publikigo de nomoj de la gajnintoj okazos en komenco de oktobro, la solena transdonado de la Premio: la 10-an de decembro.

Fonto: news.dolphio.hu


Magyar TENGER és az eszperanTÓ! – kirándulás!

Egy kellemes egésznapos kirándulásra invitálunk pünkösd vasárnapjára, azaz május 11-én, a Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány szervezésében Révfülöp, Szigliget, a Káli medence tájára.

Találkozó: május 11-én 08.40-kor Szántódon a kompnál. Onnan egyenesen megyünk Szigligetre, ahol már vár minket a vár + gyönyörű kilátás a Balatonra. Ebéd Révfülöpön. Délután barangolás a Káli-medencében. Este hazautazás. Utazás: autóval (komppal). Étkezés: szendvics, de Révfülöpön lehetőség van kisebb főzésre is. A belépők árai: Szigligeti vár: 300,- Ft, Salföld Major: 450,- Ft, komp: 1360,-Ft/szgk, + 480,-Ft/fő.

A kiránduláson szívesen látunk minden volt és jelen tanfolyamost, eszperantóul beszélőt és szimpatizánst. Bővebb információ a Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány honlapján található: http://www.esperanto-balaton.tar.hu, illetve a szervező Szányel Csaba szívesen áll rendelkezésre: "szanyelcsaba@yahoo.it", telefon: 06-30-3903782.

 
Ekskurso: La hungara maro kaj Esperanto!

Ni invitas al agrabla tuttaga ekskurso, organizata de Balaton-Regiona Fondaĵo Esperanto, en dimanĉo de pentekosto, la 11-an de majo, al la regiono de Révfülöp, Szigliget kaj Baseno Káli.

Renkonto: la 11-an de majo je 08.40 horo ĉe la pramo en urbo Szántód. De tie ni veturos al Szigliget, kie jam atendas nin la fortikaĵo + la belega panoramo al la lago. Tagmanĝo en urbo Révfülöp, posttagmeze vagado en la baseno Káli. Hejmenveturo: vespere. Veturado per aŭtomobiloj (pramo). Manĝado: sandviĉoj, sed en Révfülöp ni havos eblon ankaŭ por kuirado. Biletkostoj: fortikaĵo en Szigliget: 300 HUF, biendomo Salföld: 450 HUF, pramo: 1360 HUF/aŭto + 480 HUF/persono.

En la ekskurso ni bonvenigas ĉiujn eksajn kaj nunajn kursanojn, esperantiston kaj simpatianton. Pliaj informoj estas troveblaj ĉe la retejo de la Balaton-Regiona Fondaĵo Esperanto: http://www.esperanto-balaton.tar.hu, krome, la organizanto Szányel Csaba volonte staras je via dispono: "szanyelcsaba@yahoo.it", telefono: +36-30-3903782


5-ös csatornán az eszperantó!

A nemrégen indult új TV-csatorna szerkesztői április 27-én az eszperantóról készítettek egy pár perces, lezser stílusú interjút. A studióban Berényi Csilla, Örsi Ildikó, Besenyei Eszter és Németh Csaba beszélgettek a riporterekkel, meséltek az eszperantóról, és a végén elhívták a csodálkozó riportereket a nyári nemzetközi ifjúsági találkozóra, az IJK-ra is Szombathelyre.

Az "5-ös csatorna" nevű program több kábel-tv kínálatában megtalálható, és a neten is nézhető: "www.5csatorna.hu" . A 6 perces eszperantó-műsor megtekintéséhez kattints a jobb oldali képre (az elején sajnos van egy pici reklám)!

 
Esperanto en la nova TV-kanalo: n-ro 5!

Redaktoroj de la antaŭnelonge lanĉita, nova televida programo "TV-kanalo n-ro 5" la 27-an de aprilo preparis kelkminutan, leĝerstilan programon pri Esperanto. En la studiejo reprezentantoj de HEJ, Berényi Csilla, Örsi Ildikó, Besenyei Eszter kaj Németh Csaba respondadis al al intervjuantoj, kaj ĉe la fino eĉ invitis ilin al la somera granda internacia kunveno, al la IJK en Szombathely.

La programo "TV-kanalo n-ro 5" estas trovebla en la ofertolisto de pluraj kablotelevidaj servoj, kaj ĝi estas spektebla ankaŭ en la reto ĉe http://www.5csatorna.hu .
Por rigardi la 6-minutan hungarlingvan intervjuon klaku sur la bildon (neglektu la enkondukan reklamon)!


Eszperantó Iroda - nyári szünet

A Budapesti Eszperantó Házban található eszperantó szervező iroda 2008. július 25. és augusztus 15. között zárva tart. Munkatársainkat az Eszperantó Világkongresszusokon lehet megtalálni. A zárvatartás ideje alatt érkezett levelekre, megrendelésekre, üzenetekre augusztus 15. után fogunk tudni válaszolni.

 
Esperanto-oficejo en Budapeŝto - fermita pro ferioj!

La Esperanto-Oficejo ĉe la Budapeŝta Esperanto-Domo (Eventoj, KEA, Fondaĵo, Lingvo-Studio) estos fermita inter 25-a de julio kaj 15-a de aŭgusto. Niajn kunlaborantojn vi povos trovi en la Internaciaj Esperanto-Kongresoj. Leterojn, mendojn, mesaĝojn, alvenontajn dum la fermota periodo ni prilaboros kaj respondos post la 15-a de aŭgusto. – Bonvenon en IJK!


Ellopott telefonkábel...

Ismeretlen tettesek szeptember 5-én ismételten elloptak Kispesten sok-sok méternyi telefonkábelt, így a Budapest Eszperantó Ház telefonjai is elnémultak. A hiba kijavításáig a kispesti Leiningen utcai szervező irodánk a 06-20-478.... ideiglenes telefonszámon érhető el.

A színesfémkereskedők helyett is nekünk ég az arcunk...


Radio Esperanto Jászberény - címváltozás

A napi 24 órában sugárzó jászberényi interenetes eszperantó rádió IP-címe megváltozott. Október 1. óta az adást a következő címen lehet hallgatni: http://87.242.26.208:8000

 
Radio Esperanto Jászberény - ĉe nova adreso

Ŝanĝiĝis la reta IP-adreso de "Radio Esperanto - Jászberény", elsendanta en 24 horoj sen paŭzoj. Ekde la 1-a de oktobro ĝi estas atingebla ĉe la sekva adreso: http://87.242.26.208:8000


Kalocsay-koszorúzás Abaújszántón

Kalocsay Kálmán, az eszperantó irodalom világszerte elismert egyik legnagyobb alakja Abaújszántón született 1891. október 6-án. A születésnapja tiszteletére a város vezetése és a miskolci Király Lajos Eszperantó Baráti Kör ünnepi koszorúzást szervez, amelyre minden eszperantistát tisztelettel meghívnak.

 • Időpont: szeptember 22-én, 11.00 óra
 • Helyszín: Abaújszántó, Béke utca, Kalocsay mellszobor

  A koszorúzás után mód lesz egy közös ebédre a közeli étteremben, ennek ára: 1000 Ft (a helyszínen fizetendő). Bővebb információt kérni és bejelentkezni szeptember 12-ig lehet a szervező Pásztor Lászlóné címén: pasztor.laszlo4@chello.hu tel: 70-5708895

 •  
  Florkronado ĉe la busto de Kalocsay en Abaújszántó

  Kalocsay Kálmán, unu el la internacie plej elstaraj figuroj de la Esperanta literaturo naskiĝis la 6-an de oktobro 1891. en la urbeto Abaújszántó. Honore al lia naskiĝtago, gvidantoj de la urbo kaj la Esperanta Amika Rondo Király Lajos en urbo Miskolc organizas festan florkronadon, al kiu invitas kaj bonvenigas ĉiujn esperantistojn.

 • Dato: je la 11-a horo la 22-an de septembro 2007.
 • Loko: urbo Abaújszántó, strato Béke, busto Kalocsay

  Post la florkronado oni povos havi komunan tagmanĝon en proksima restoracieto kontraŭ 1000 forintoj (pagenda surloke). Aliĝi oni povas ĝis la 12-a de septembro ĉe la organizanto s-ino Pásztor Lászlóné, pasztor.laszlo4@chello.hu, tel: +36-70-5708895


 • Kulturális Örökség Napja: eszperantó idegenvezetés

  Szeptember 15-16-án lesz a Kulturális Örökség Napja. Ennek keretén belül sok épület a Várban is ingyen látogatható, így a Műemlékvédelem épülete is (Dísz tér 15).
  Egy ott dolgozó eszperantista, Özvegy Györgyi, szeptember 15-én, zárás után, 18 órától szívesen mutatja meg az épületet eszperantó nyelvű mesélés kiséretében. Ha szívesen vennél részt a látogatáson, a létszám-felmérés miatt jelentkezz be egy ímél segítségével Ottrok Andi szervezőnél az "o.andi@freemail.hu" címen.

  Fontos! - Időpontváltozás! - a szeptember 15-re a Várba bejelentett tüntetés miatt az eszperantó idegenvezetés időpontja délelőtt 10.15 órára módosult! - Sajnáljuk a kényszerű változtatást :-(

   
  Monumento-vizitado kun Esperanta ĉiĉeronado

  La 15-16-an de septembro estos la "Tago de Kultura Heredaĵo". Kadre de ĝi, multaj konstruaĵoj estas senpage viziteblaj ankaŭ en la Budapeŝta Fortikaĵo, inter ili ankaŭ la konstruaĵo de Oficejo de Monumento-protektado.
  Esperantistino Özvegy Györgyi laboras tie, kaj la 15-an de septembro, post la deĵoraj horoj, vespere je 6-a horo volonte gvidos en tiu Domo vizitantojn kun E-lingva ĉiĉeronado. Se vi volas partopreni, bv. anonci vin ĉe la organizanto Ottrok Andi: "o.andi@freemail.hu"

  Grave! - Ŝanĝo de vizithoro! - Pro la neplanita demonstracio, anoncita al la 15-a de septembro en la Fortikaĵo, estas ŝanĝita la horo de Esperanta ĉiĉerona vizitado. Ĝi okazos je la 10-a horo 15 minutoj. Ni bedaŭras la nedeziratan ŝanĝon.


  Nyelvparádé: szeptember 7-8-9!

  Inter 07-09. de septembro okazos en Budapeŝto granda foiro de lingvolernejoj kaj lingvo-rilataj institucioj, nomata "Nyelvparádé" (=parado de lingvoj). En la foiro estos reprezentata ankaŭ la Internacia Lingvo pere de stando de Fondaĵo Esperanto ĉe Eventoj kaj Kultura Esperanto-Asocio. – L.S.

  Évről-évre egyre több, az idén pl. már kb. 20 ezer látogató keresi fel a Nyelvparádé-t, a nyelviskolák és nyelvoktatással kapcsolatos intézmények kiállítását (lásd: http://www.nyelvparade.hu). Azt mondják, a Nyelvparádén ott van minden komolyabb nyelviskola, tankönyvkiadó, vagy nyelvi szolgáltató. Sokan a tanfolyamaikat reklámozzák ott és jelentős kedvezményeket is lehet kapni, ha valaki ott a helyszínen iratkozik be.

  Az idei nyelvi parádén – most már sokadik alkalommal – újra jelen lesz az eszperantó is, hiszen az Eszperantó Alapítvány és a Kulturális Eszperantó Szövetség újra saját kiállítási standot állít!

  Mi nem közvetlen tanfolyami jelentkezéseket tervezünk gyűjteni, hanem az eszperantó létezését, élő voltát szeretnénk bizonyítani. Szeretnénk megjeleníteni az eszperantót a többi nyelv és nyelviskola között, hogy a látogatókban az a tudat alakulhasson ki, hogy "... akár az eszperantót is lehetne tanulni..." Bár reklámanyagokból sajnos nincs nagy választékunk – melyik eszperantó szervezet költ ma reklámra és reklámanyagokra? – természetesen viszünk ki néhány tankönyvet, hanganyagot, újságot, zenét, tájékoztatót, és a sárga szórólapot.

  A standon szívesen látjuk nem csak az új érdeklődőket, de természetesen minden "régi" eszperantistát is. – Bonvenon!

  Szilvási László
  KEA


  Szeretnél Hollandiában dolgozni 1-1,5 évig az eszperantóval/-ért?

  Ha szeretnél 1-1,5 évig Hollandiában, a Centra Oficejo-ban dolgozni, és egész nap az eszperantóval foglalkozni, íme itt egy lehetőség! Az alábbi felhívásban jelzett (**) ajánlólevelet a TEJO magyar szekciójától, az alábbi címről lehet kérni: Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség, 1675 Budapest, pf. 87, e-mail: "miesz@eszperanto.hu".

  TEJO serĉas volontulon!

  TEJO invitas vin kandidatiĝi por la posteno de plentempa TEJO-volontulo en la Centra Oficejo en Roterdamo. La TEJO-volontulo devas preti labori dum 12-18 monatoj kiam la periodo de volontulado de la nuna TEJO-volontulo Kasia Marciniak finiĝos, do ekde la 1-a de novembro en 2007. La limdato por kandidatiĝi estas la 15-a de septembro de 2007.

  La volontulo ricevas senkostan ĉambron en la CO kaj dignan poŝmonon, kiu garantias la vivtenon. Kandidatoj estas invitataj sendi al la Centra Oficejo kaj estraro de TEJO la jenajn dokumentojn:

  Detala teksto de la alvoko, kun detaloj pri postuloj kaj priskribo de la laboro estas trovebla ĉe: http://www.tejo.org/eo/volontulu


  Megújult az eszperantó képeslapok internetes kiállítása

  Többhavi gyűjtő- és előkészítő munka után, 4 évvel ezelőtt, 2003-ban nyitottuk meg az eszperantó képeslapok virtuális kiállítását a Budapesti Eszperantó Ház "Eventoj" web-oldalán.

  Akkor, a megnyitáskor, a gyűjtemény 768 db. lapot számlált. Nemzetközi segítség, 22 országból (+UEA) 58 személy segített hiányzó lapok megküldésével bővíteni a gyűjteményt, így most az 1439 eszperantó képeslapból áll, ami messze-messze meghalad minden előzetes várakozást és elképzelést.

  A kiállítás elmúlt 4 éve alatt sok minden megváltozott az internet világában. A Budapesti Eszperantó Házban zajlott többhónapos intenzív munka eredményeképpen 2007. augusztus 20. óta a virtuális kiállítás megújult, megváltozott formában várja a látogatókat, nagyobb képeslap-méretekkel és érzékelhetően jobb képminőséggel szolgálva.

  Jelenleg 46 ország 1439 eszperantós képeslapja van a gyűjteményben, de van 67 olyan lap is, amelynek a származási országa ismeretlen.

  Örömmel fogadnánk, ha tudnál segíteni azonosítani ezeket az ismeretlen származású képeslapokat. Ha olyan lapot küldesz be amelyik még nem szerepel a kiállítási anyagban, örömmel tüntetjük fel a te neved is a támogatók- és gyüjtést segítok neve között.

  A kiállítás címe: http://www.eventoj.hu - Kellemes böngészést!

  Szilvási László
  Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA

   
  Renovigita ekspozicio de E-bildkartoj

  Post plurmonata kolekta kaj prepara laboro, antaŭ 4 jaroj, en 2003 ni malfermis la virtualan ekspozicion de Esperantaj bildkartoj ĉe la retejo de la budapeŝta E-Centro "Eventoj".

  Tiam, ĉe la malfermo, la bildkarto-kolekto havis 768 pecojn. Danke al internacia helpo, danke al la alsendo de mankantaj kartoj (58 personoj el 22 landoj + UEA), nun la kolekto havas 1439 kartojn, kiu multe-multe superas ĉiujn antaŭajn, anticipajn atendojn, imagojn.

  Dum la 4 jaroj de la funkciado multo ŝanĝiĝis, evoluis ĉe interreto. Kiel rezulto de plurmonata intensa laboro, ekde 20-a de aŭgusto 2007 bildkartoj de la virtuala ekspozicio aperas en renovigita formo kun pli granda dimensio kaj pli bona bildokvalito.

  Nun estas videblaj 1439 Esperantaj bildkartoj el 46 landoj, sed estas ankaŭ 67 kartoj, kies deven-lando ne estas konata.

  Ni estus dankaj, se vi povus helpi klarigi tiujn nekonatajn kartojn. Se vi alsendas Esperantan bildkarton, ne videblan ĝis nun en la ekspozicio, volonte ni aldonos ankaŭ vian nomon al la listo de subtenantoj-kunkolektantoj.

  Adreso de la ekspocizio: http://www.eventoj.hu - Bonvenon!

  inf: Szilvási László
  http://www.eventoj.hu


  Kerékpáros kirándulás a Velencei tó körül!

  A Budapesti Eszperantó Ház munkatársai egy egész napos, nem megerőltető kirándulást terveznek szeptember 2-re, vasárnapra: kerékpárral körbejárni a Velencei tavat - és erre a kirándulásra ezennel meghívnak minden régi és új eszperantistát, tanfolyamost! Ne sporteseményre gondolj: megállunk minden nevezetességnél, kilátónál, fagylaltozónál, stb., hiszen a társaság a fontos, nem a megerőltetés . A tervek szerint egész nap összesen 23 km-t "tekerünk", a végén beülünk egy étterembe enni, inni és pihenni egy kicsit, és kb du. 6-kor indulunk haza.

  Kerékpárt lehet magaddal hozni (Bp. Déliből 8.20-kor indul egy "bicikli-szállító" vonat), vagy lehet a helyszínen is bérelni 1200 Ft-ért (ez esetben kérünk egy visszajelzést a kerékpárok előrendelése miatt). Találkozó: szeptember 2-án 10.00 órakor a gárdonyi vasútállomáson. - Bonvenon!

  Szilvási László

   
  Perbicikla ekskurso ĉirkaŭ la lago Velencei

  Kunlaborantoj de Budapeŝta Esperanto-Domo organizas tuttagan agrablan ne-tro-streĉan ekskurson al dimanĉo, la 2-an de septembro: "Promeni per biciklo ĉirkaŭ la lago Velencei" - kaj al tiu ekskurso ili jene invitas ankaŭ vin! Ne pensu pri ia serioza sporteca afero: ni haltos ĉe ĉiu vidindaĵo, ĉe elvidejoj, ĉe glaciaĵejoj, ktp. - ja gravas la kunestado de la kompanio, kaj ne la streĉiga sportumado . Laŭ la planoj ni pedalos entute nur 23 km-ojn, kaj ĉe la fino ni sidos al iu restoracio por manĝi, trinki, ripozi iom. Ni hejmeniros je ĉ. la 6-a horo vespere.

  Biciklon vi povas mem kunporti (biciklo-porta trajno de Bp. Déli startas je 08.20 horo), aŭ vi povas lui surloke kontraŭ 1200 forintoj (ĉi kaze bv. anonci vin por fari antaŭmendon por biciklo). Renkontiĝo: la 2-an de septembro, dimanĉe, je la 10-a horo ĉe la fervoja stacidomo en Gárdony.

  Szilvási László


  Tablotenis-konkurso en la urbo Hódmezővásrhely

  Sukcese pasis la ĉi-jara, jam la 19-a IETKO, la Internacia Esperanta Tablotenis-Konkurso la 18-an de aŭgusto. Partoprenis ĝin 34 personoj el 11 urboj, bedaŭrinde ĉi jare ĝi pasis sen eksterlandanoj.

  Detalan raporton pri la konkurso, pri la premiitoj oni povas legi ĉe la retpaĝo http://www.promenad.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=16508 . Gratulon al la organizanto Faragó Katalin. La sekvajara IETKO okazos la 17-an de aŭgusto en 2008.


  Forpasis Sárközi János

  Kun malĝojo ni informas, ke la 14-an de aŭgusto 2007 en sia 75-a jaraĝo, post longa malsano mortis Sárközi János, konata E-aktivulo en urbo Vác, Hungario. Li estis fizikisto, plej konata lia verko estas la elektronika libro "Optiko", sed li estis ankaŭ la motoro la loka klubo.

  La lasta adiaŭado okazos la 5-an de septembro, ĉe la kremaciado.


  Elhunyt Gergely Mihály és Járó Antal

  Július 29-én 86 éves korában elhunyt Gergely Mihály, József Attila díja író, szerkesztő, eszperantista. Regényei, novellái szociográfiái 25 kötetben jelentek meg. A Hungara Vivo című világszerte ismert eszperantó revü főszerkesztője volt 1969-77 között, és az egyik kezdeményezője a Társaság a Nyelvek Egyenjogúságáért szerveződésnek. Temetésére a család akarata szerint szűk családi körben Varbón kerül sor.

  Hosszantartó betegség után 82 éves korában július 29-én elhunyt Járó Antal, ismert nyíregyházi vasutas eszperantista. Az eszperantó mozgalomban az l950-es évektől vett részt, a Vasutas Művelődési Házban vezetett szakköröket, oktatta a nyelvet, szervezte a klubéletet. Több éven keresztül a megyei szervezet elnökeként tevékenykedett, 1979-től tíz éven át pedig az Eszperantó Világszövetség szakmai delegátusa vot. Emlékét megőrizzük, végső búcsút 2007. augusztus 13-án 13.00 órakor veszünk tőle Nyíregyházán.

   
  Forpasis Gergely Mihály kaj Járó Antal

  La 29-an de julio en 86-a jaraĝo forpasis Gergely Mihály, laŭreato de premio József Attila, verkisto, redaktisto, esperantisto. Liaj romanoj, noveloj, sociofrafioj aperis en 25 volumoj. Inter 1969-77 li estis la ĉefredaktoro de la internacie konata literatura E-revuo Hungara Vivo, poste unu el la iniciatintoj de neformala organizaĵo Societo por la Samrajteco de Lingvoj. La entombigo - laŭ la volo de la familio - okazos en malvasta familia rondo en lia naskiĝurbeto Varbó.

  La 29-an de julio post longdaŭra malsano en la 82-a jaraĝo mortis Járó Antal, konata fervojista esperantisto en urbo Nyíregyháza. La Esperanto-movadon li partoprenis ekde la 1950-aj jaroj, li gvidis fakrondojn en la urba Fervojista Kulturdomo, instruis la lingvon, organizis la kluban vivon. Dum pluraj jaroj li estis prezidanto de la departementa E-komitato, ekde 1979 dum 10 jaroj li estis fakdelelgito de UEA pri fervojistaj aferoj. Ni gardos lian memoron, kaj adiaŭas lin je la 13-a horo la 13-an de aŭgusto en 2007.


  Július 19-25:
         Nemzetközi Ifjúsági Eszperantó Fesztivál!

  A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség idén július 19-25. között immáron 20. alkalommal, Siófok közelében, Tab-on szervezi meg az "Internacia Junulara Semajno, IJS" azaz, a Nemzetközi Eszperantó Ifjúsági Fesztivál nevű rendezvényét. A szórakoztató-kulturális rendezvényre 100-150 fiatalt várnak. A résztvevők nagy része európai országokból érkezik (Német-, Olasz-, Francia- és Spanyolország) ill. jelezték részvételüket amerikai és ázsiai fiatalok is. Helyszín: Tab, Középiskolai Kollégium.

  Részletesebb infó a találkozóról, programokról, jelentkezésről: http://www.ijs.hu

   
  19-25 de julio:
         Internacia Junulara Semajno!

  Inter 19-25. de julio en 2007 okazos ĉi jare jam la 20-a Internacia Junulara Semajno, la konata internacia aranĝo de Hungara Junulara Esperanto-Asocio. Estas antaŭvidata partopreno de ĉ. 100-150 junuloj, ĉefe el eŭropaj landoj (Germanio, Italio, Francio, Hispanio ktp), sed aliĝis ankaŭ pluraj amerikaj kaj aziaj partoprenantoj.

  Loko de la aranĝo: urbo Tab (proksime al Balatono), mezlerneja studenthejmo.

  Detalaj informoj pri la aranĝo, programo, aliĝo ktp. ĉe: http://www.ijs.hu


  Élő eszperantó koncert - meghívó!

  Voltál már valódi eszperantó koncerten? Hallgattál már nemzetközileg is rangos eszperantó énekesek műsorát? Szívesen látunk, és ezennel invitálunk július 22-re, vasárnap estére a híres svéd duó "Ĵomart és Nataŝa" koncertjére, Tabra!

  Bonvenon al IJS --> találkozzunk az IJS-n!

  A legimertebb magyarországi eszperantó rendezvényre, immár a 20. IJS-ra (Nemzetközi Eszperantó Fesztivál) az idén július 19-25 között több mint 100 résztvevő érkezik kb. 18 országból - és természetesen téged is szívesen látunk.

  Az immár 20. jubileumi találkozót a Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség, a MIESZ szervezi a szokásos vonzó, érdekes programokkal, mint pl.

  Az IJS vendége lesz a Svédországban élő Ĵomart Amzeev és Nataŝa Gerlah, az egyik legismertebb és legelismertebb énekes-páros (lásd a neten: http://www.jomart.net), akiknél külön érdekesség, hogy karrierjük kezdete is Magyarországhoz kötődik, hiszen az első külföldi fellépésük 1989-ben is éppen az IJS-n volt :-)

  A mostani koncertjük
 • Időpontja: július 22, este 21.00 óra
 • Helyszíne: IJS, Zichy Mihály Művelődési Központ, Színházterem, 8660 Tab (Siófok mellett), Kossuth L. u. 86.
 • Ára : - a koncertre minden eszperantóul beszélő vagy szimpatizáns részére a belépő ingyenes!

  Az IJS-ról, a programokról bővebb információt a http://www.ijs.hu web-oldalon találsz.

  IJS-blog az interneten!

  Az IJS-n zajló eseményeket egy új blog segítségével is nyomon követheted, reméljük sokan fogják kihasználni a publikálás lehetőségét, hiszen a rendezvényen ingyenes saját hot-spot is üzemelni fog! Az IJS-blog címe: http://ijs.zoldpok.hu/ijs2007/

  Érdemes ellátogatni az IJS-ra!

  Érdemes akár csak 1-2 napra is ellátogatni az IJS-ra, gyakorolni a nyelvet, résztvenni 1-2 programon, néhány új ismerőst szerezni, megismerni az eszperantós csapatot - vagy csak egyszerűen jól érezni magad eszperantós közegben...

  A kollégiumi szálláslehetőség már teljesen betelt, azt sajnos már nem tudunk ajánlani, de "amasloĝejo" kategóriában (= tornateremben) még sokan elférnek :-)

  Ha bármi kérdésed van IJS ügyben, Besenyei Eszter, 06-30-4289344 és Dévai Gergely, 06-20-3875050 a helyszínen szívesen áll a rendelkezésedre.

  Ĝis revido en IJS!

  Szilvási László

  Kulturális Eszperantó Szövetség
  és az Eszperantó Alapítvány


  Európai Eszperantó Párt alapítása, előkészítő megbeszélés

  Az eszperantó politikai érdekképvisletét egy párt láthatja el. A 2007. július 7-i megbeszélésre a szervezők szívesen látnak mindenkit, akik érdekel a téma, vagy az E-D-E párt magyarországi szekciójának a létrehozása.

  A részvétel ingyenes, a helyszín: 8226 Alsóörs, Honvéd u. 20. (a Balatonnál). További információ: Eumacko@aol.com, vagy: Mackó Jenő, 06-20-3163619


  1-a poker-turniro por esperantistoj!

  Por la unua fojo en la historio de la Esperanto-movado, oni povas ludi rete en turniro kun aliaj esperantistoj! Ĉar ĉi-momente pokero furoras en la mondo, ni invitas vin ludi pokeron (Teksasa Tenpokero Senlima) kun ni!

  La turniro mem estas senpaga, sed estos premioj de 25 USD. Se vi scipovas ludi pokeron, vi jam estas sur bona vojo, alikaze, facilas lerni ĝin - legu ĉe http://www.learnlangs.com/pokero/ — Ĉiukaze estas amuza maniero montri al la mondo ke Esperanto vivas!

  Ni ludos sabate, la 21-an de julio je la 13.30 (Novjorko) aŭ 19.30 (Berlino). Pli da detaloj ĉe: http://www.amikumu.com/games/pokero/

  Fonto: "Ret-Info" (novaĵservo de Kulturális Eo-Szövetség, KEA)


  Nemzetközi eszperantó hírszolgálat, RET-INFO

  A nemzetközi eszperantó világ válogatott, megszűrt, legérdekesebb híreit továbbítja a "Ret-Info" nevű hírszolgálat, melyet a Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA és a Lingvo Szolgáltató Iroda üzemeltet.

  A heti 2-4 eszperantó nyelvű hírlevelet ímélben küldjük szét az igénylők számára, több mint 60 országba. Ha téged is érdekelnek az új szolgáltatások, a fontosabb események, hírek, érdekességek, a szolgáltatásra ingyenesen iratkozhatsz fel egy ímélben az "oficejo@eventoj.hu" címen, vagy itt közvetlenül is jeletkezhetsz.

  A szolgáltatás a tanfolyamosok, a nyelvet éppen tanulók számra is hasznos, különösen ha a nyelvgyakorláson, a magas nyelvi színvonalon túl az eszperantó mögött álló mozgalom, közös célok is érdeklik őket (lásd a "Sikeresen..." című új tankönyv háttérolvasmányait).

   
  Novaĵservo RET-INFO

  La budapeŝta E-Centro Eventoj funkciigas la novaĵservon Ret-Info, kiu selektas, filtras kaj distribuas la plej interesajn novaĵojn de Esperantujo. Redaktas ĝin Szilvási László, administras Mészáros István.

  La novaĵleteron – semajne kutime 2-4 fojojn – ni dissendas en retpoŝta formo al dezirantoj en pli ol 60 landoj. Se ankaŭ vi interesiĝas pri la novaj Esperantaj servoj, pri la plej gravaj okazaĵoj, novaĵoj, interesaĵoj vi povas senpage aliĝi al la servo ĉe la retpaĝo: http://www.eventoj.hu


  Eszperantó Világkongresszus, Yokohama, Japán

  Kiel konate, la ĉi-jara Universala Kongreso de Esperanto okazos en Japanio, en la urbo Jokohama. Jen tri ofertoj por veturi al la kongreso.


  Tipográfia és helyesírás 30 nyelvhez

  En fino de aprilo 2007 aperis nova libro "Tipográfia és helyesírás 30 nyelvhez" (Tipografio kaj ortografio por 30 lingvoj) ĉe la eldonejo Akadémiai Kiadó (www.akademiakiado.hu), redaktita de Érdi Júlia kaj Garai Péter. ISBN: 978 963 05 8495 1. La volumo ampleksas 187 paĝojn.

  La libro enhavas ĝeneralajn konojn pri tipografio, redaktado precipe elektronika, komputila, kaj kompletigajn, specialajn ĉapitrojn pri tipografiaj normoj kaj kutimoj en diversaj lingvoj. Pri 20 lingvoj oni trovas densigitajn mallongajn sciigojn, sed pri 10 aliaj - kaj inter ili ankaŭ Esperanto - eĉ iom pli detalaj informoj. Danke al d-ro Balázs Wacha en la libro pri Esperanto aperas kompletigo de la pli fruaj versioj de similaj eldonaĵoj el 1969 kaj 1971.


  Készségfejlesztő tréning a tudatalatti nemzetközi viszonyról - október 11-14, Alsóörs

  Analizo kaj trejnado pri la internacia sinteno - estas la titolo de socipsika eksperimento, intencanta analizi, ekkoni kaj trejni la internacian konscion. Fakte ĝi estas luda malkovro kaj prilaboro de la naciaj antaŭjuĝoj el profundaj tavoloj de la subkonscio.

  La trejnado okazos en grupeto de min. 10 ĝis maks. 20 personoj el diversaj nacioj, kiuj sinelmetiĝas en memkonvencie protektata komunumo al grupdinamike konstruita konflikto-situacio, por malkovri kaj provi solvi, la precipe kaŝitajn psikajn ĝenojn en la internacia komunikado. Grupgvidanto: Eugeno Macko, jogoinstruisto, d-ro fil., dipl. inĝ. (www.eumacko.net)

  La kunveno okazos de ĵaŭdo ĝis dimanĉo, inter 11-14-a de oktobro en 2007 en apudbalatona urbeto Alsóörs en Hungario. Interesuloj por pliaj informoj kaj detala programo, bonvolu kontaktiĝi rete aŭ telefone: Mackó Jenő, retadreso: Eumacko@aol.com, tel: +49-89-280788. La seminario kaj la loĝado estas senkosta!

  ĵaŭdo posttagmeze alveno, interkoniĝo, enkonduko, programdiskonigo
  vendredo Priskribo de la laboro kaj la teoria bazo. Reciproka certiĝo de partoprenantoj pri plena sekretiĝo de individua sfero eksteren. - Konstruado de la konflikto-situacioj. Reciproka socipsiika atako de personoj.
  sabato Rakonto de la partoprenantoj pri la propraj sentoj, emocioj dum la atakoj al siaj naciaj moroj, kutimoj, memkompreneblecoj - Serĉado de la komprenemo kaj solvoj.
  dimanĉo Kion sperton kunprenas la partoprenantoj? - Konsento pri la komuna bulteno kaj protokolo.


  Te is fogadhatsz külföldi eszperantó vendéget!

  Ha nincs pénzed minden évben külföldre utazni, hotelszobákban lakni - de szeretnéd gyakorolni, használni az eszperantó nyelvtudásod, te is bejelentkezhetsz a "Pasporta Servo" nevű ingyenes eszperantó vendéglátó hálózat tagjai közé. Megszállhatsz ingyen más eszperantistáknál, vagy te magad otthon is fogadhatsz vendéget. Ez esetben te mondod meg, hogy kiket, mikor, milyen feltételekkel fogadsz - és ráadásul még személyes külföldi ismerősöket, barátokat is szerzel magadnak...

  A "Pasporta Servo" szolgáltatásról részleteket egy frissen készült tájékoztató oldalon olvashatsz, és egy internetes jelentkezési lap kitöltésével pedig ott akár rögtön jelentkezhetsz is a vendéglátók közé.

  A Pasporta Servo idei kiadványában 89 országból 1294 vendéglátó címe szerepel. A jövő évi kiadványban történő szerepléshez a jelentkezési határidő: november 1!

  További részletek, leírás és jelentkezési lap:
           http://www.eszperanto.hu/pasporta-servo.htm

   
  Estu ankaŭ vi gastiganto en Pasporta Servo!

  Se vi ne havas monon por ĉiujare veturi al eksterlando, loĝi en hotelĉambroj - sed vi volas ekzerci kaj uzi vian Esperantan lingvoscion, ankaŭ vi povas aliĝi al la senpaga, esperantista gastiga reto "Pasporta Servo". Vi povas senpage tranokti ĉe aliaj esperantistoj, aŭ vi mem povas akcepti eksterlandajn gastojn en via hejmo. En ĉi lasta kazo vi mem difinas, kiujn, kiam vi akceptos, ĉe kiuj kondiĉoj - kaj samtempe vi ekhavos eĉ personajn ekterlandajn konatojn, amikojn...

  Detalajn informoj pri "Pasporta Servo" vi povas legi en la hungara lingvo en freŝe farita retpaĝo, kaj plenigante tiean enketilon vi povas eĉ tuj aliĝi al la listo de gastigantoj.

  En la ĉi jara eldonaĵo de Pasporta Servo aperas 1294 adresoj el 89 landoj. Limdato por enesti la sekvajaran eldonon estas la 1-a de novembro.

  Pliaj detaloj, priskribo en la hungara kaj aliĝilo troviĝas ĉe:
           http://www.eszperanto.hu/pasporta-servo.htm


  Európai Eszperantó Párt alapítása - szervezői megbeszélés

  Az Európai Eszperantó Párt, E-D-E indulni akar az európai parlamenti választásokon 2009-ben. A leendő magyar tagozat előkészítő csapata szervezői megbeszélést tart 2007. október 10-én du. 18 órától, melyen minden érdeklődőt szívesen lát. A megbeszélés helye: Matykó Jenő, 1078 Budapest, Marek J. u. 31 III/7, tel: 06-20-3163619. További információ: http://www.e-d-e.org és http://groups.google.com/group/ede-hu?hl=eo

   
  Organiza kunsido pri fondo de hungara sekcio de E-D-E

  La partio E-D-E volas partopreni la balotojn de Eŭropa Parlamento en 2009.
  La prepara grupo de hungara filio de E-D-E invitas ĉiujn intresiĝgxantojn al la prepara-organiza kunsido je la 18-a horo la 10-an de oktobro en 2007 ĉe Jenő Matykó, 1078 Budapest, Marek J. u. 31 III/7, tel: 06-20-3163619. Pliaj informoj: http://www.e-d-e.org kaj http://groups.google.com/group/ede-hu?hl=eo


  JER-2007 - jó programok, jó hangulat, jó társaság

  Száznál több eszperantista - kezdők, haladók, tanfolyamosok - indult április 13-15. közötti hétvégén a Siófok melletti Tab-ra, hiszen ott volt az idei JER, a hagyományos ifjúsági eszperantó találkozó.

  A találkozón nem csak önmagában a nyelvgyakorlásra volt mód, de kb. kéttucatnyian egy próba-vizsgával is megpróbálkoztak, és volt sok érdekes program. Voltunk egy kaptárkészítő üzemben, majd mézet kóstoltunk, volt hastáncbemutató, néptánctanulás, koktélt tanultunk készíteni egy profi mixer útmutatása alapján, levetítettünk egy eszperantó nyelvű filmet (magyarországi premier!), volt egy tanfolyam a saját web-lapok készítéséről (ami mint kiderült, nem is olyan ördöngősség :-), és volt egy nagyon hasznos megbeszélés, konferencia is az eszperantó reklámjáról, az igényelt szóróanyagokról. -- Vasárnap délután szomorúan indultunk haza: "kár, hogy már vége van"!

  A JER-ről készült kis fotó-riport (12 kép) megtekintehető a http://www.kep.tar.hu/eszperanto/ címen.

   
  JER-2007 - bonaj programoj, bona etoso, bona kompanio

  Iom pli ol cent esperantistoj - komencantoj, progresintoj, instruistoj - veturis en la semajnfino inter 13-15. de aprilo al la urbeto Tab, proksime al la lago Balatono, ja tie okazis la tradicia junulara Espernto-renkonto, JER.

  Dum la kunveno la partprenantoj povis ne nur ekzerci la lingvon (manpleno de ili eĉ aliĝvis al prov-ekzameno), sed estis ankaŭ multaj interesaj programeroj. Ni estis en abeluj-fabrika uzino, ni gustumis mielon, estis ventro- kaj popoldancado, ni lernis fari koktelon per klarigoj de profesia trinkaĵmiksisto, oni projekciis novan E-an filmon (hungaria premiero), estis kurso pri farado de propra retpaĝo, kaj okazis ankaŭ tre interesa konferenco, laborkunsido pri reklamado de E-o, kaj neceso de senpagaj reklamobjektoj. -- Ni estis dimanĉe tre malĝojaj: Estas bedaŭrinde, ke jam finiĝis..."!

  Malgranda fotoraportaĵo (12 bildoj) pri JER estas videbla ĉe http://www.kep.tar.hu/eszperanto/


  Gyerekrajz-kiállítás

  Egy nemzetközi gyerekrajz kiállítás megnyitójára került sor április 15-én Egerfarmoson. A kis falu eszperantó csoportja által szervezett kiállításra 119 kép érkezett 7 országból, 11 általános iskola hallgatóitól.

  A kiállítás megnyitójáról és a képekről egy fotósorozat megtekinthető a http://www.kep.tar.hu/lilaketo címen.


  Új eszperantó szervezet a Balatonnál!

  December közepén jegyezte be a bíróság az Eszperantó Alapítvány által újonnan létrehozott "Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány"-t.
  Az új szervezet elsősorban a Balaton déli partján Siófokon, Tab-on tevékenykedik, és – hála Szányel Csabának – már saját web-lapja is van: http://www.esperanto-balaton.tar.hu

   
  Nova Esperanta organizaĵo ĉe la Balatono!

  En mezo de decembro registris la koncerna juĝejo la nove establitan "Balaton-Regionan Esperanto-Fondaĵon", estigitan de Fondaĵo Esperanto en Budapeŝto. La nova organizaĵo agadas ĉefe sur la suda bordo de la lago Balatono, en urboj Siófok kaj Tab, kaj – danke al Szányel Csaba – ĝi jam eĉ havas propran retpaĝon: http://www.esperanto-balaton.tar.hu


  Vendéginvitálás - már eszperantóul is!

  Schmieder József és Saád Erika vendégháza Nagyharsányban, a villányi borvidék szivében - Fődi Katalinnak köszönhetően - mostantól eszperantóul is invitálja a vendégeket az interneten. Lásd: http://www.dzstudio.hu/schmiederhaz/esperanto.html!

   
  Gasteja paĝo - jam ankaŭ en Esperanto!

  Gastejo de József Schmieder kaj Erika Saád troviĝas en la vilaĝo Nagyharsány, en la centro de la vin-regiono Villány. Danke al Fődi Katalin ilia interreta invitpaĝo estas farita ankaŭ en Esperanto! Bonvenon ĉe la retejo: http://www.dzstudio.hu/schmiederhaz/


  TV-riport az eszperantóról

  2006. november 23-án az M2 TV-ben a "Válaszd a tudást!" című műsor az eszperantóval foglalkozott. A Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA egyik helyiségében készítettek egy riportot Mihá Erikával és Szilvási László elnökkel, majd benéztek az éppen futó eszperantó tanfolyamra Berényi Csilla tanárnő órájára, majd érdekes módon mutatták be a nyelv hátterét.

  A 4,5 perces riportot meg lehet nézni a mellékelt lejátszón (a "start" gombot 2-szer kell megnyomni)! Köszönet a KEA minden munkatársának, az M2 stábjának!

    La 23-an de novembro en la populara posttagmeza programo "Elektu la scion" de la TV-kanalo M2 estis elsendita 4,5-minuta programero pri Esperanto. Estis faritaj intervjuoj kun Erika Mihá kiel sekretario, kaj Szilvási László kiel prezidanto de Esperanto Asocio KEA, oni montris scenojn pri konkreta Esperanto-kurso. La tuta prezento estis kadrita per fonaj fragmentoj el Esperantaj dvd-j, interretaj paĝoj, filmeroj – kaj la tuto estis aranĝita en tre pozitiva maniero.

   

  Ha van véleményed, szívesen elolvasnánk...


  Európai Eszperantó Párt - információs pont - 2007. X. 6.

  Az Európai Eszperantó Párt, EDE magyar tagozatának előkészítő csapata újra eszperantó információs pontot fog üzemeltetni 2007. október 6-án 11 és 15 óra között Budapesten, a Deák téren (a Városháza előtti tér és a Bárczy utca sarkán.)

  A szervezők szívesen állnak az érdeklődők és az segíteni kívánók rendelkezésére, a tsalomon@hotmail.com címen és a 30-6510208 telefonon.

   
  Informa tablo de Eŭropa Esperanto-Partio en Budapest

  Organiza kaj prepara teamo de partio Eŭropo-Demokratio-Esperanto, EDE denove organizas informan tablon pri Esperanto sabate, la 6-an de oktobro, inter la 11-a kaj 15-a horo en Budapeŝto, en la Placo Deák (ĉe la angulo de strato Deák).

  La organizantoj volonte staras je la dispono de intersiĝantoj kaj eventualaj helpantoj. Kontaktu ilin ĉe: tsalomon@hotmail.com kaj telefono: 30-6510208.


  Nyári szünet a Budapesti Eszperantó Ház irodájában

  A Leiningen u. 4. sz. alatt található központi irodánk augusztus 5-20. között zárva tart.

  A fenti időszak alatt a személyes ügyfélfogadás szünetel, beleértve a tankönyvek, CD-k, szótárak stb beszerzését, és a tanfolyami ügyintézést is. Az íméleket folyamatosan fogadjuk, tároljuk, de válaszolni csak később tudunk.

   
  Somera ferio en la Budapeŝta E-Oficejo

  La centra budapeŝta E-oficejo en la strato Leiningen pro ferioj kaj E-vojaĝoj havas someran paŭzon inter 5-20-a de aŭgusto.

  En tiu supra periodo ni ne akceptas personajn vizitojn, ne vendas librojn, ne administras kursajn aferojn.
  Retpoŝtaĵojn ni akceptas seninterrompe, ni storas ilin, sed respondi ili ni povos nur post la ferioj.


  Eszperantós bowling-parti!

  Jó érzés egy olyan jó csapatban dolgozni az eszperantóért, ahol jó programok vannak és sok érdekes emberrel lehet megismerkedni.

  Pénteken, azaz november 17-én este a KEA, azaz Kulturális Eszperantó Szövetség szervezett egy közös csapatépítő bowling-partit, ahol ott volt az Eszperantó Szövetség (KEA), az Alapítvány, az Ifjúsági Szövetség és az E-Domo kéttucatnyi munkatársa, aktivistája.

  Nem csak maga a bowlingozás mint játék volt érdekes, hanem a személyes ismerkedési lehetőség is, hiszen többen eljöttek olyanok is, akik általában a háttérben dolgoznak, és csak a nevükkel lehet itt-ott találkozni!

  Az összejövetelről egy rövid képriport a http://www.kep.tar.hu/eszperanto oldalon látható.

  Szilvási László
  KEA

   
  Esperanta boul-luda kunveno!

  Estas tre bona sento labori por Esperanto en bona teamo, kie estas organizataj bonaj programeroj, kaj kie oni povas konatiĝi kun multaj interesaj homoj.

  La 17-an de novembro gvidantoj de la E-Centro "Eventoj" organizis porteamulan boulo-ludan kunvenon, kiun partoprenis pluraj aktivistoj, kunlaborantoj de Esperanto-Asocio KEA (alinome: E-Centro Eventoj), de Fondaĵo Esperanto Budapest, de la Junulara E-Asocio, kaj de la Budapeŝta E-Domo.

  Ne nur mem la boulo-ludado kiel ludo estis interesa, sed ankaŭ la persona interkona eblo, ja alvenis pluraj tiaj fone laborantaj homoj, kiuj ne ofte aperas antaŭ la publiko, kaj oni kutime povas renkonti nur ilian nomon en diversaj raportoj kaj prezentoj.

  Pri la kunveno estis farita ankaŭ iu malgranda bildo-raportajxo, videbla ĉe: http://www.kep.tar.hu/eszperanto

  Szilvási László
  gvidinto


  Kirándulás a piliscsévi Eszperantó Forráshoz!

   Kattints ide a kinagyításhoz! -- Eszperantó forrás, Piliscsév Október 15-én, vasárnap egy jó hangulatú társasággal, a Kulturális és az Ifjúsági Eszperantó Szövetségek (KEA + MIESZ) néhány aktív tagjával és vezetőjével csináltunk egy kirándulást a Piliscsév közelében található Eszperantó Forráshoz.

  Az Eszperantó Forrás 1926-ban épült, a név használatát a helyi jegyző akkor betiltotta, majd 1966-ban az akkori magyarországi eszperantó világkongresszus kapcsán került újjáépítésre. A forrás történetéről annak idején a MOKÉP készített egy 16 mm-es – ma már szétporladó, de az Eszperantó Házban DVD-re átírt – kb. 20 perces celluloid filmet, amit a kirándulás előtt 3 nappal, október 12-én a KEA klubhelyiségében le is vetítettünk az előzetes tájékozódás segítésére.

  Köszönet Trnka Józsefnek (Csolnok), aki előző nap - minden külön reklámfelhajtás nélkül - önzetlenül, több órás munkával rendbe tette és kitakarította a forrás környékét!

  A kirándulásra több mint 40 aktív eszperantista jött el, többen elhozták feleségüket, férjüket vagy gyereküket is. A piliscsévi vasútállomástól indult a túra, ami a falu központján – a polgármester képviselőjével történt találkozás után – egy kávézó érintésével vezetett az 1928-ban felavatott forrás helyéhez. Sajnos, az utóbbi évek erőltetett ipari tevékenységének, a terület kizsákmányolásának, és a közeli barnaszénbányászattal összefüggő talajvíz-szivattyúzásnak köszönhetően az Eszperantó Forrás elapadt, ma már nem ad vizet, újbóli helyreállítása nem volna gazdaságos - így csak emlékhelyként, igaz, az egyik legfontosabb eszperantó emlékhelyként van ma már csak funkciója.

  A forrásnál Máté Sándor túravezető tartott egy "rövid" beszédet, amit Szilvási László tett át "kicsit" rövidebb hosszúságban eszperantóra , majd a Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA frissen vásárolt GPS-e (műholdas helymeghatározó rendszer) segítségével egy közeli barlang felderítésére indultunk. Néhányunkban nem tudatosult eléggé, hogy a barlang megtalálásához nem csak 380 méter "torony-iránt" vízszintes távolság, de kb. 80 méter függőleges szintkülönbség is párosul, így bizony sokan közülünk hason mászva értek fel a csévi barlanghoz :-)

  Rövid képriport és beszámoló a http://www.kep.tar.hu/eszperanto/ címen látható.

  A hangulatra talán jellemző volt, hogy búcsúzáskor szinte mindenki azt kérte, hogy jövőre ilyenkor ne felejtsünk el neki is (neki külön is!) szólni a KEA-kirándulásról, legyen az az Eszperantó Hegyre Kismarosnál vagy az Eszperantó Forráshoz Piliscsévnél...

  Úgy gondolom, sajnálhatja, aki nem jött el erre a kirándulára!

  Szilvási László
  http://www.kep.tar.hu/eszperanto/


  Kirándulás az Eszperantó hegyre!

  Május 28-án, pünkösd-hétfőn az Eszperantó Alapítvány kirándulást szervez az Eszperantó Hegyre, a volt Zamenhof kilátóhoz (Kismaros mellett, Budapesttől kb. 40 km). A kiránduláson mindenkit (kezdőket, tanfolyamosokat, tanárokat is) szívesen látunk.

  Találkozunk a Nyugati Pályaudvaron, május 28-án, pünkösd hétfőn a 9.55-kor Szobra induló vonat végénél. Kismarosig a menetidő kb. félóra, onnan kb. 2 km-t kell sétálnunk a túristaút kezdetéig. Terveink szerint felmegyünk a kilátóhoz, megkeressük illetve "megcsodáljuk" azt, majd a hegy másik felén ereszkedünk vissza Nagymarosra, ahol megnézzük dr. Takács József emléktábláját. Mindez összesen kb. 10 km kellemes, nem nagyon megerőltető sétát jelent és azt, hogy késő délutánra érünk vissza Budapestre vonattal (félóránként közlekednek).

  Mivel a hegyen ­ sajnos ­ nincs büfé, ne felejts el ebédre szendvicseket és innivalót otthonról hozni!

  Örülnénk, ha Te is jönnél, veled is találkozhatnánk ezen az eszperantós kiránduláson, ami egy jó alkalom a kikapcsolódásra, a nyelv gyakorlására, és a többiek megismerésére is.
  ® Bejelentkezés itt! (nem kötelező, de örülnénk neki)

  Szilvási László, szervező
  Eszperantó Alapítvány

  Ekskurso al la "Monto Esperanto"!

  La Budapeŝta "E-Centro Eventoj" organizas ekskurson al la eksa elvidejo Zamenhof sur la "Monto Esperanto" (apud la urbeto Kismaros, je ĉ. 40 km-oj de Budapeŝto). Por la ekskurso ĉiuj estas bonvenaj (komencantoj, kursanoj kaj instruistoj – kaj ankaŭ kompreneble eksterlandanoj :-).

  Ni renkontiĝu en la stacidomo Nyugati, la 28-an de majo, lunde ĉe la fino de la trajno veturonta je 9.55 al Szob. Per ĝi ni veturos ĉ. duonhoron ĝis la urbeto Kismaros, kaj de tie ni promenos ĉ. 2 km-ojn ĝis la komenco de la turisma pado. Laŭ niaj planoj ni iros al la elvidejo, ni serĉos kaj "admiros" ĝin, kaj poste en la transa flanko de la monto ni subeniros al la urbeto Nagymaros. Ĉio ĉi signifas entute ĉ. 10 km-ojn da agrabla, ne tro elĉerpiga promenado. Al Budapeŝto ni revenos per trajno en malfrua posttagmezo.

  Sur la monto ne troveblas kafejoj kaj manĝejoj, do ne forgesu kunporti sandviĉojn kja trinkaĵon :-)

  Ni ĝojus, se ankaŭ vi partoprenus tiun ĉi esperantistan eksurson, kiu ja estas bona okazo por bonfarti, por ekzerci la lingvon kaj ankaŭ por ekkoni la aliajn Esperanto-parolantojn.

  Szilvási László, organizanto
  Esperanto-Centro "Eventoj"


  Eszperantós biciklitúra Franciaországtól a Fekete tengerig!

  Emile Rebillon, eszperantista, a franciaországi Lorient városból indulva Nyugat- és Közép-Európán át a Fekete tengerig tesz egy biciklitúrát. Az út során szeretné felkeresni az útbaeső városokban lévő eszperantó csoportokat, klubokat, és persze örömmel fogadná, ha valaki eszperantóul beszélő utitársául szegődne akár 1-2 órára, vagy akár 1-2 napra is.

  A magyarországi szakaszon is szívesen találkozik eszperantistákkal, öt városban fog itt megállni és megszállni: Győr (06.08.), Esztergom (06.10.), Budapest (06.12.), Kecskemét (06.16.), Kiskunhalas (06.19.) – de azt is örömmel fogadja, ha valaki együtt kerekezik vele néhány órát :-) Emile Rebillon ímélcíme a közvetlen kapcsolatfelvételhez: "emile.rebillon@wanadoo.fr" .


  Január 21: Ifjúsági eszperantós kirándulás!

  Szia! Először is engedd meg, hogy boldog új évet kívánjak!

  Biztos Te is sok mindent megfogadtál az új évre, ahogy én is. Az első ilyen fogadalmam, hogy idén is lesz kirándulás! És hogy fogadalmamat betartsam, máris itt az első!

  A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség nevében 2007. január 21-én szeretettel várunk az idei év első kiruccanásán!

  Találkozó: 2007. január 21-én 10:00 órakor Nagykovácsiban, a 63-as busz végállomásánál.

  Megközelíthetőség: Moszkva térről az 56-os villamossal (vagy busszal) Hűvösvölgyig, onnan indul a 63-as busz 9 óra 47 perckor, menetidő 19 perc. Természetesen a busszal érkezőket megvárjuk, de légy szíves figyelj arra, hogy pontos legyél, mert utána csak 20 perc múlva indul a következő!

  Tervezett útvonal: Nagykovácsi ­ Nagyszénás ­ Nagykovácsi. Táv*: kb. 10 km. Szintkülönbség*: kb. 300 m.

  Fontos: ha addigra beköszönt a tél, és lesz hó, akkor a szánkód (nylon zacskód, zsákod, bobod, popsíd…) se hagyd otthon! Ebben az esetben kevesebbet fogunk menni, és főleg szánkótúra lesz! Ha nem lesz hó, akkor viszont egy jót fogunk sétálni az erdőben…

  A tájékozódáshoz íme Nagykovácsi térképe. A buszvégállomás a Templom téren található, ott van parkoló is a kocsiknak.

  Gyere Te is, túrázz velünk! Ha bármi kérdésed lenne, szívesen állok rendelkezésedre az alábbi telefonszámon:

  Őrsi Ildikó
  tel: 70-335-2151

   
  21-a de januaro: junulara esperantista ekskurso!

  Saluton! Plej unue permesu al mi deziri feliĉan novan jaron!

  Certe ankaŭ vi - same kiel mi - faris novjaran promeson. Unu el miaj promesoj estis ankaŭ ĉi jare organizi esperantistajn ekskursojn. Por plenumi mian promeson, jen la invito al la unua ĉi-jara ekskurso.

  Nome de la Junulara E-Asocio ni invitas vin al apudbudapeŝta ekskurso la 21-an de januaro!

  Renkonto: je la 10.00-a horo ĉe la finstacio de la aŭtobuso n-ro 63 en urbeto Nagykovácsi.

  Atingeblo: de la placo Moszkva uzu la tramon 56 (aŭ iun aŭtobuson) ĝis Hűvösvölgy, tie startas je 09.47 horo la aŭtobuso n-ro 63, veturdaŭro 19 minutoj. Kompreneble ni atendos la peraŭtobuse alvenontojn, sed atentu pri la akurateco, ĉar la sekva buso veturos nur post 20 minutoj!

  Planita itinero: Nagykovácsi - Nagyszénás - Nagykovácsi. Distanco: ĉ. 10 km, la niveldiferenco ĉ. 300 m.

  Grave! - Se ĝis tiam alvenos la vintro kun neĝo, tiam kunportu iun sledon (aŭ plastan tekon, sakon, bobon aŭ vian postaĵon :-) ĉar ĉi kaze anstataŭ longa marŝado ni prefere glitados sur deklivoj. Se tamen tiam neĝo ne estos, do ni faros belan promenon en la arbaro...

  Jen mapo de Nagykovácsi. Finhaltejo de aŭtobusoj troveblas ĉe la placo de preĝejo, tie estas ankaŭ parkejo por aŭtomobiloj.

  Venu ankaŭ vi, faru la eksurson kun ni! Se vi havas demandon, ni volonte staras je via dispono ĉe la suba numero:

  Őrsi Ildikó
  tel: 70-335-2151


  Kellemes ünnepeket, boldog új évet!

  Kellemes karácsonyi/napéjegyenlőségi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánunk minden tagunknak, partnerünknek, munkatársainknak, tanfolyamosainknak – és minden eszperantóul beszélőnek!

  Kulturális Eszperantó Szövetség

   
  Agrablajn julajn festojn kaj feliĉan novan jaron!

  Ni deziras agrablajn julajn, ekvinoksajn festojn kaj sukcesplenan novan jaron al ĉiuj niaj membroj, al niaj partneroj, kolegoj, kursanoj – kaj al ĉiuj Esperanto-parolantoj.

  Kultura Esperanto-Asocio, Eventoj


  Eszperantó szilveszter?

  Idén nincs tudomásunk itthoni eszperantó szervezésű szilveszteri találkozóról, rendezvényről. A legtöbben a németországi Internacia Seminario, IS illetve a lengyelországi Ago-Semajno, AS nevű nemzetközi rendezvényekre utaztak. Ha megteheted, érdemes utánuk menni, akár 1-2 napra is...

   
  Esperantistaj novjarfestoj?

  Ĉi jare ni ne scias pri Esperanta novjarfesta kunveno, festeno en Hungario. Plej multaj niaj konatoj veturis al du internaciaj aranĝoj, al la Internacia Seminario, IS en Germanio kaj al la Ago-Semajno, AS en Polio. Se vi havas eblon, do indas veturi tien, eĉ ankaŭ por 1-2 tagoj...


     Kereszthegyi Tivadar

  Kun malĝojo ni informas, ke forpasis Kereszthegyi Tivadar, konata aktivulo de la hungara E-movado. La entombigo okazos la 15-an de decembro, vendrede, je la 11-a horo kaj 15 minutoj en la Tombejo Óbudai. La funebra ceremonio okazos en la katafalkejo Főnix.


  Kirándulás - HEJ-es szervezésben!

  Az ifjúsági eszperantó szervezet (Hungara E-Junularo, HEJ) kirándulást szervez 2006. december 3-ára a Hármashatár-hegy környékére, amire mindenkit - eszperantó tudásra tekintet nélkül - sok szeretettel várunk!

  Találkozó 2006. december 3-án 9 óra 30 perckor Fenyőgyöngyén, a 65-ös busz végállomásánál (GPS: N 47° 32,4224' - E 19° 0,3628'). Aki BKV-val jön, úgy készüljön, hogy a busz 9 óra 20 perckor indul a Kolossy térről, a menetidő 7 perc. Fenyőgyöngyén lehetőség van parkolásra, így az autóval érkezők ott tudják hagyni a járművüket.

  Tervezett útvonal: Fenyőgyöngye - Virágos-nyereg (Boróka büfé) - Fenyőgyöngye. Távolság: kb. 12 km. Szintemelkedés: kb. 200 m. A túra nem megerőltető! A Boróka büfében nagyon finom zsíros kenyeret lehet kapni lila hagymával, és forralt bort vagy teát lehet inni!

  Gyere, érezd jól magad Te is ezen a napon!

  A HEJ csapat nevében a szervezők

  Őrsi Ildikó és Lukács Áron

   
  Ekskurso - en junulara maniero

  La hungara junulara Esperanto-asocio "HEJ" organizas ekskurson al 3-a de decembro en 2006 al la monto Hármashatár, al kiu ni atendas kun amikeco ĉiujn esperantistojn - senatente pri ilia lingvoscio.

  Renkonto je 9-a horo kaj 30 minutoj la 3-an de decembro en 2006 en Fenyőgyöngye, ĉe la lasta haltejo de la aŭtobuso n-ro 65 (GPS: N 47° 32,4224' - E 19° 0,3628'). Tiu buso ekveturas de la placo Kolossy je 9-a kaj 20, la veturdaŭro estas 7 minutoj. Apud la restoracio Fenyőgyöngye estas eblo por parkado, do homoj kun aŭtomobiklo povas lasi tie siajn veturilojn.

  La planita itinero: Fenyőgyöngye - Virágos-nyereg (kafejo Boróka) - Fenyőgyöngye. Distanco: pr. 12 km. Alto-diferenco: ĉ. 200 metroj. La ekskurso ne estos peza! En la kafejo Boróka oni povas aĉeti tre bongustan grasitan panon kun lila cepo, kaj trinki boligitan vinon aŭ teon.

  Bonvenon kaj bonfarton en tiu tago ankaŭ por vi!

  Nome de organizantoj:

  Őrsi Ildikó kaj Lukács Áron


  Eszperantó a sakk-kiállításon

  A "Magyar Eszperantó Sakk Társaság" elnöke, dr. Németh József magángyűjteményének anyagából rendezett kiállítás nyílt meg Kiskunhalason a Bernáth Lajos Kollégiumban.

  A kiállításon bemutatott tárgyak jelentős része eszperantó vonatkozású: borítékok, emlékbélyegek, emlékbélyegzők, jelvények, emlékplakettek, oklevelek, érmek, serlegek és plakátok jelzik az eszperantista sakkozók aktivitását. A szakkönyvek és könyvritkaságok között látható Németh József "Ŝaka ilustrita vortaro" c. műve. Különösen látványos a sakk-készletek kiállítása: faragott szaru, elefántcsont, márvány, üveg, origami, achát és más különleges garnitúrák mellett számos népművészeti (magyar, ukrán, kínai, dél-afrikai, maya, stb.) faragás látható. A kiállítás látogatói között pedig éppen a Nemzetközi Eszperantó Sakkszövetség első, 1983-as ún. Zöld Olimpiájának alkalmából tervezett, díjazott és gyártott garnitúráját sorsolják ki.

  A kiállítás megnyitóján az eszperantisták nevében Jakab Sándor és Rátkai Árpád köszöntötték a kiállítást és a 70 éves Németh Józsefet, az Eszperantó Sakk Társaság megalapítóját, az első eszperantistát, aki szerepel a Guiness-féle rekordok könyvében is.

  A kiállítás 2006. október 20. és november 3. között tekinthető meg Kiskunhalason a Bernáth Lajos Kollégiumban (címe: Bajza u. 1.)

  Esperanto en la ŝaka ekspozicio

  En urbo Kiskunhalas estis malfermita ekspozicio, kompilita el la persona kolekto de d-ro Németh József, prezidanto de Hungara Esperanta Ŝakista Societo.

  Signifa parto de la ekspoziciitaj objektoj havas Esperantan rilaton: kovertoj, poŝtaj memor-markoj, memor-ŝtampaĵoj, insignoj, plakedoj, memormedaloj, memor-diplomoj, pokaloj signas la aktivadon de esperantistaj ŝakistoj. Inter la fakaj libroj kaj libro-raraĵoj estas videbla "Ŝaka ilustritza vortaro", kompilita de s-ro Németh. Estas aparte impona kaj spektakla la ekspozicio de kompletoj de lud-figuroj: el skulptita keratino, eburo, marmoro, vitro, origamio, agato - kaj apud la aliaj nekutimaj garnituroj estas videblaj ankaŭ pluraj popolartaj skulptaĵoj (hungara, ukraina, ĉinia, sud-afrika, malaja, ktp).

  Inter la vizitantoj de la granda ekspozicio estas lotumita ĝuste la garnituro, produktita okaze de la unua, tiel nomata "Verda Olimpiko" de la Internacia Ŝak-Ligo Esperantista en la jaro 1983.

  Ĉe la inaŭguro de la ekspozicio nome de esperantistoj s-roj Jakab Sándor kaj Rátkai Árpád salutis la 70-jaran s-ron Németh József, fondinton de la Esperantista Ŝak-Societo, kaj la unuan esperantiston, kiu troveblas ankaŭ en la libro de rekordoj Guiness.


  Florkronado ĉe la tombo de Kalocsay

  Kalocyay KálmánKaraj gesamideanoj! Ni informas, ke la 7-an de oktobro en 2006, sabate, je la 11-a horo ni - membroj de la Amika Rondo Király Lajos el Miskolc - faros florkronadon en urbo Abaújszántó, okaze de la 115-jara naskiĝo kaj 30-jara mortodatreveno de d-ro Kolomano Kalocsay (06.10.1891).

  Ni planas nur modestan florkronadon per kapklino je memoro de Kalocsay, do nun ne okazos brila ceremonio, kia estis pasintjare. Pri la tagmanĝo ĉiu zorgu por si mem. Ni vojaĝos tien-reen per trajno, per trajnoŝanĝo en urbo Szerencs. En Abaújszántó oni devas eliri ĉe la stacio "Kis Állomás". Renkontiĝo estos antaŭ la kulturdomo "Petőfi Sándor" je 10.30 horo. Kontakt-persono por pliaj detaloj:

  geedzoj Pásztor
  pasztor.laszlone2@vipmail.hu


  MEGHÍVÓ

  Az EDE (Eŭropo Demokratio-Esperanto) párt magyarországi szimpatizánsai ezennel tisztelettel meghívják Önt egy előadásra és egy azt követő kötetlen beszélgetésre.

  Téma: Miért szükséges egy időszerű, új nemzetközi politikai párt Európában?

  Időpont, helyszín: 2006. szept. 29. pénteken, 19,30 órakor. Helyszín: Budapest, V. Szt. István krt 20. I. em. 1.

  Előadó: Matykó Jenő, Dr. Phil., Dipl. Ing. - az EDE párt Európai Federációjának vezetőségi tagja.

   
  INVITO

  Hungariaj simpatiantoj de la partio EDE (Eŭropo Demokratio-Esperanto) afable invitas vin al prelego kaj posta neformala interparolo.

  Temo: Kial estas necesa iu nova, moderna, internacia politika partio en Eŭropo?

  Dato kaj loko: La 29-an de septembro, vendrede je 19.30 horo. Loko: Budapest, V. Szt. István krt 20. I. em. 1.

  Preleganto: Matykó Jenő, Dr. Phil., Dipl. Ing. - estrarano de Eŭropa Federacio de la partio EDE


  MEGHÍVÓ: Eszperantó Pedagógus Napok

  Az Eszperantista Pedagógusok Magyarországi Egyesülete tisztelettel meghív minden aktív eszperantó tanárt és tanfolyamvezetőt az idei Országos Pedagógus Napokra, és az "edukado.net" portál Módszertani Szemináriumára.

  Dátum: 2006 október 28-29, Budapest, Berzsenyi Gimnázium

  A szeminárium vezetői: Kováts Katalin és Sylvain Lelarge. A munkanyelv: eszperantó.

  Részvételi díj: (a helyszínen fizetendő): 5.000 Ft. Részleges résztvételre nincs mód!

  További infó a http://www.edukado.net/kursoj/17390 oldalon, jelentkezés (2006 október 10-ig) az alábbi címen :

  Kovács Márta
  1221 Bp. Ady E. u 23-25/C.
  Tel. (1) 226-36-02 Posxtel. 06-20-3446700
  rete: kovacsm@berzsenyi.hu

   
  INVITO: Pedagogiaj Tagoj + Metodika Seminario

  Landaj Pedagogiaj Tagoj de la Hungara Sekcio de ILEI kaj Metodika Seminario de "edukado.net" okazos la 28-29-an de oktobro 2006 en Budapest.

  Estas atendataj ĉiuj motivitaj kaj aktivaj instruistoj kaj instruantoj de E-o.

  Gvidantoj de la seminario: Katalin Kovats kaj Sylvain Lelarge. La laborlingvo estos Esperanto.

  Partoprenkotizo (pagenda surloke): 5.000 HUF. Partatempa partopreno ne eblos!

  Pliaj informoj: http://www.edukado.net/kursoj/17390, aliĝo (ĝis la 10-a de oktobro 2006) ĉe

  Kovács Márta
  1221 Bp. Ady E. u 23-25/C.
  Tel. (1) 226-36-02 Posxtel. 06-20-3446700
  Rete: kovacsm@berzsenyi.hu


  Volontulo serĉata - por 3 monata restado en Germanio!

  Esperanto-societo en urbo Herzberg, Germanio urĝe serĉas helpant(in)on, volontul(in)on por prizorgi la taskojn, ligitajn kun la titolo "Esperanto-urbo".

  Atendas vin nemalmultaj interesaj kaj unikaj taskoj! Ekzistas granda biblioteko kaj arkivo. Krome ni havas nun 2 novajn ejojn ĉe la urbo (urba Esperanto-Arkivejo, kunvenĉambro), kaj havas pli ol 200 videokasedojn en Esperanto.

  Unue ni pensas pri 3-monata restado. Nepre regu Esperanton kaj regu la komputilon. Ni atendas memstaran laboron. Ekzistas la eblo plibonigi la lingvoscion kaj krome lerni resp. perfektiĝi en la germana. Nepre vi bezonas asekurojn (pri malsaneco kaj akcidento).

  Ni ofertas la repagon de la vojaĝkostoj, restadkostojn (memzorganto/j), poŝmonon, lingvan perfektiĝon. Se vi interesiĝas, sendu al ni vian Esperantlingvan aŭtobiografion.

  Peter Zilvar, esperanto-zentrum@web.de
  Herzberg am Harz, Germanio
  http://www.ic-herzberg.de/


  Eszperantó a babiloni bibliában!

  A júniusi könyvhéten fog megjelenni Nemere István új könyve: "A babiloni biblia (avagy Jézus 10. küldetése)". A könyv a Da Vinci kódhoz hasonlóan egy régi történetet dolgoz fel (Jézus visszatér de más alakban, 1700 évvel ezelőtt működő titkos társaság, stb.), és az eddigi reagálások szerint várhatóan nagy sikerre számíthat.

  A könyv cselekményében fontos szerepe van az eszperantónak is, sőt egy hosszabb szöveg is található benne!

  A könyvhéten Nemere István több alkalommal is fog dedikálni, érdemes lesz kihasználni az alkalmat:
     – június 9, péntek, 17 óra, Budapest, Vörösmarty tér
     – június 10. szombat, 17 óra, Pécs
     – június 11. vasárnap, 12 óra, Bpest, Móricz Zsigmond körtér
     – június 11-én 14 és 15 órakor: Bpest, Vörösmarty tér

  Köszönet Nemere Istvánnak az eszperantó ilyen módon történő reklámozásáért!

  Szilvási László
  Kulturális Eszperantó Szövetség

   
  Esperanto en la nova libro de Nemere!

  En junio, dum la "semajno de libroj" aperos la nova romano de NEMERE István kun la titolo: "La babilona biblio" (subtitole: la 10-a misio de Jesuo). Simile al la fama libro 'la kodo de Da Vinci' ankaŭ tiu ĉi libro rakontas malnovan historion (Jesuo revenas sed en alia personeco, sekreta kompanio funkcianta antaŭ 1700 jaroj, ktp), kaj laŭ la ĝisnunaj reagoj ĝi povas kalkuli je granda sukceso.

  En la rakonto havas gravan rolon ankaŭ la lingvo Esperanto, eĉ troveblas, legeblas iu pli longa teksto-fragmento en la libro!

  Dum la festa semajno de libroj Nemere István plurfoje pretas dediĉi sian libron al la aĉetantoj, do indas eluzi la eblojn:
     – la 9-an de junio, je 17.00, Budapest, placo Vörösmarty
     – la 10-an de junius, je 17.00, en urbo Pécs
     – la 11-an de junio, je la 12-a, Bpest, placo Móricz Zsigmond
     – la 11-an de junio, je 14a kaj 15a horo: Bpest, placo Vörösmarty

  Multajn dankojn al Nemere István pro la reklamo al Esperanto!

  Szilvási László
  Esperanto-Centro "Eventoj"


  Festa kunveno okaze de la 115-jara naskiĝtago de Kalocsay

  Kalocyay Kálmán La 7-an de oktobro kunsidis la estraro de la Amika Societo de Kalocsay Kálmán kaj pritraktis la pluan funkciadon de la 15-jara societo. Ĉeestis Csiszár Ada prezidanto, Mészáros István vicprezidanto, Wacha Balázs vicprezidanto, d-ro Máthé Árpád sekratario, Kereszthegyi Tivadar kontrolisto, kaj kiel invititaj gastoj: Fejes Márton, d-ro Rátkai Árpád kaj Szilvási László.

  Krom la priparolado de tutjara agado de la societo oni aŭskultis la sonbendigitan voĉon de Kalocsay. Li deklamis en sia traduko la poemon de Petőfi: Tisza. Krome, lian muzikigitan originalaĵon "Kanto de Vagabondo" kantis kun gitar-akompano Sárosi Mihály, la unua Esperanto-kanzonisto. La etoson pliigis festa bufedo kaj speciala torto, dum kies manĝado oni babilis pri la aktuala stato kaj perspektivo de la E-movado en Hungario.

  Prezidanto de Kultura Esperanto-Asocio (E-Centro Eventoj) en Budapeŝto, s-ro Szilvási László aparte gratulis s-inon Ada Csiszár pro la kompilado, redaktado kaj prizorgado de la ĵus aperinta nova libro "Selektitaj leteroj de Kolomano Kalocsay", aperigita speciale okaze je la du rondaj datrevenoj. Ĉiuj ĉeestantoj de la festa kunsido ricevis donace ekzempleron de la libro-raraĵo, ja tiu aperis nur en kelkdek ekzempleroj, kaj preskaŭ ĉiuj el ili iris al famaj, renomaj esperantistoj, helpantoj-kunlaborantoj en la prizogado de heredaĵo de Kalocsay.


  NYELVPARÁDÉ: szeptember 8-9-10!

  A "Nyelvparádé" nevű rendezvény a nyelviskolák budapesti seregszemléjét jelenti, ahol ott vannak a fontosabb nyelvoktatással foglalkozó intézmények, nyelviskolák, egyesületek - és ott van több tízezer látogató, akik a nyelvek vagy tanfolyamok iránt érdeklődnek. Bővebb infó: http://www.nyelvparade.hu

  Idei dátum: szeptember 8-9-10, naponta 10-18 óra között, helyszín : Westend City tetőterasz.

  Több éves kihagyás után idén a Kulturális Eszperantó Szövetség + Alapítvány szervezésében megint ott leszünk a kiállításon, megint lesz külön "eszperantó-stand", így az eszperantó is képviselve lesz a nyelvek között. Újranyomtuk a korábbi sárga szórólapunkat és viszünk ki esetleges árusításra eszperantó tankönyveket, szótárakat, illetve tájékoztatókat is. A kiállítási katalógusban, a programfüzetben, a web-en mindenhol megjelenik az "eszperantó" szó, így reklám-szempontból reméljük lesz értelme a nagyon drága részvételi díjnak.

  A standon nagyon szívesen látunk minden érdeklődőt és eszperantistát is! Ha módotok van rá, gyertek el! Tehát: péntek-szombat-vasárnap, Westend, 10-18 óra között. Bonvenon!   --   További kép-2,   kép-3,   kép-4

  Szilvási László
  Kulturális Eszperantó Szövetség

  -------
  Ui: Sajnos a kiállítók között nem láttunk másik eszperantó szövetséget vagy intézményt :-(


  hotdog.hu ® eszperantó

  Találtunk egy érdekes oldalt: http://www.hotdog.hu/magazin/magazin.hot?m_id=9961 -- Megnézed? (Kicsit lassú a szerver, de azért működik...)


  Szuper volt az IJS!

  Sajnos véget ért az év legnagyobb itthoni eszperantó "buli"-ja, az egyhetes Nemzetközi Ifjúsági Eszperantó Fesztivál (Internacia Junulara Semajno, IJS), amin 15 országból kb. 180 eszperantista fiatal vett részt. A rendezvényen készült fényképek internetes fellelhetőségeiről, web-címeiről, élménybeszámolókról hamarosan elkészül egy összeállítás, amit a http://www.ijs.hu oldalon lehet olvasni. Addig is itt egy beszámoló:
  http://gportal.hu/gindex.php?pg=6026327&dt=20060823

  Minden elismerésünk az Ifjúsági Eszperantó Szövetségnek, és a makói eszperantistáknak a szervezésért, és a jó hangulatért!

  a nagyításhoz kattints a képre!

  kép-2

  Ankaŭ ĉi-jare IJS estis bonega!

  Bedaŭrinde finiĝis la plej granda hungaria Esperanto-kunveno, t.e. la Internacia Junulara Semajno, IJS, kiun partoprenis ĉ. 180 esperantistoj el 15 landoj.

  Pri la adresoj de la interrete atingeblaj foto-kolektoj kaj personaj raportoj oni povos baldaŭ legi en la retejo http://www.ijs.hu, sed la hungarlingva raporto de Vidi jam nun estas legebla ĉe
  http://gportal.hu/gindex.php?pg=6026327&dt=20060823

  Gratulojn kaj laŭdojn al la organiza teamo de Hungara Junulara Esperanto-Asocio, HEJ kaj ankaŭ por la teamo de esperantistaj aktivuloj el la urbo Makó pro la bonega organizado kaj pro la bona etoso en la aranĝo!


  Kurucz Géza, az ILEI tiszteletbeli tagja!

  Nagy meglepetéssel, és nagy örömmel olvastuk a hírt, hogy a nyáron (ILEI Konferenco, Párma) Kurucz Gézát, a Juna Amiko című, tanulóknak, tanfolyamosoknak szóló eszperantó újság szerkesztőjét az ILEI tiszteletbeli tagjává választották. (ILEI = Az eszperantó tanárok nemzetközi szervezete)

  Minden elismerésünk Gézának, akivel sok éven keresztül együtt dolgoztunk a Juna Amiko és Eventoj közös projektjeinek keretében. Ő valóban egy olyan személy, akinek a tudását, munkáját széles körben mindnyájan elismerjük, értékeljük!

  A Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA nevében ezúton is köszöntöm Kurucz Gézát, jó egészséget és további sok sikert, sok J.A. olvasót kívánva neki!

  Szilvási László
  elnök

   
  Kurucz Géza - honora membro de ILEI!

  Kun granda surprizo kaj granda ĝojo ni legis la informon, ke en la somero (dum la ILEI-konferenco en julio en Parma) oni elektis s-ron Kurucz Géza - redaktoro de konata magazino Juna Amiko por E-lernantoj, kursanoj - honora membro de ILEI (ILEI = Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj)

  Sincerajn gratulojn al Géza, kun kiu ni laboris kune dum multaj jaroj en la komunaj projektoj, lingvaj konkursoj de niaj gazetoj Juna Amiko kaj Eventoj. Li vere estas tia persono, kies laboron, scion agnoskas en vasta rondo ni ĉiuj!

  En la nomo de Kultura Esperanto-Asocio en Hungario (ĉe Eventoj) ni gratulas s-ron Kurucz Géza, kaj deziras bonan sanon, kaj multajn pliajn legantojn al li.

  Szilvási László
  prezidanto


  Eszperantó cserkésztábor!

  Örömmel tájékoztatok mindenkit, hogy több mint 60 év után újra lesz Magyarországon eszperantó cserkésztábor.

  A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség, a Magyar Cserkészlányok és Cserkészfiúk Szövetsége és a Cserkész Eszperantó Liga - Magyarország együttműködésének eredményeként 2006. július 16-23. között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túristvándiban táborozunk. Szeretettel hívok ide minden kedves eszperantistát és cserkészettel szimpatizáló érdeklődőt, hogy látogasson meg minket, és ha ideje engedi egy kis időre vegyen részt a tábor életében. (Előzetes telefon szükséges!)

  Ezúton mondok köszönetet az Eszperantó Alapítványnak, amely az anyagi segítség nyújtás mellett hasznos eszperantó könyveket is adományozott a cserkésztábor számára. Üdvözlettel:

  Záhonyi Lajos (Lala)
  tel: 06-30-2830098

   
  Skolta Esperanto-tendaro!!

  Kun ĝojo ni informas ĉiujn, ke post pli ol 60-jara paŭzo denove okazos Esperanta skolta tendaro en Hungario.

  Kiel rezulto de kunlaboro inter Hungara Esperanto-Junularo, Asocio de Hungaraj Skoltaj Knaboj kaj Knabinoj kaj Internacia Skolta Esperanto-Ligo ni aranĝos tendaran semajnon inter 16-23 de julio en 2006 en vilaĝo Túristvándi en departamento Szabolcs-Szatmár.

  Mi invitas ĉiujn esperantistojn kaj interesiĝanton pri skoltado viziti nin, kaj iom partopreni nian tendaran vivon - se vi havas iom da libera tempo. Anticipa telefona interkonsento estas necesa!

  Ĉi-loke mi diras dankon al Fondaĵo Esperanto ĉe Eventoj, kiu krom la financa subvenciado helpis nin ankaŭ per utilaj Esperantaj libroj kaj eldonaĵoj. Kun salutoj

  Záhonyi Lajos (Lala)
  tel: +36-30-2830098


  Próbanyelvvizsga-lehetőség az IJS-n!

  Augusztus 13-20. között Makón lesz az év legnagyobb eszperantó "bulija", azaz az "Internacia Junulara Semajno, IJS" nevű nemzetközi eszperantó találkozó - amelyre a szervezők minden eszperantóul beszélőt, korábbi sőt mostani tanfolyamost is szívesen látnak.

  A nyelvet most tanulókat valószínűleg nagyon érdekli a hír, amely szerint az IJS keretében lehetőség lesz a vizsgával kapcsolatban nem csak mindenféle kérdést feltenni (és választ kapni), de valódi próba-nyelvvizsgát is lehet majd tenni a Rigó utcai vizsgáztatókkal... A részletek kidolgozása (időpont, feltételek stb), most van folyamatban, bővebb infót majd itt is lehet olvasni.

  Magáról az IJS-ról, a részvételről, programokról stb. bővebb infót a MIESZ hálólapjain, azaz a http://www.ijs.hu oldalakon lehet olvasni. Ha te is szeretnéd a nyelvet kicsit gyakorolni, vagy te is szeretnél például érdekes külföldi eszperantistákkal megismerkedni, neked is érdemes eljönnöd!

   
  Lingva prov-ekzameno dum IJS!

  Inter 13-a kaj 20-a de aŭgusto en la urbo Makó okazos la plej granda hungaria Esperanta festeno de la jaro, t.e. la internacia E-aranĝo "Internacia, Junulara Semajno, IJS". Al IJS estas bonvenaj ĉiuj E-parolantoj, kaj ankaŭ la iamaj kaj nunaj kursanoj.

  La La nunaj lernatoj versxajne ĝoje legos la novaĵon, ke en kadro de IJS oni havos eblon ne nur fari ajnan demandon (kaj ricevi respondon) lige al la ŝtata lingvoekzameno, sed estos eblo fari ankaŭ provan ekzamenon kun partopreno de la "timataj" ekzamenantoj de la Centro "Rigó utca". Detaloj pri la prov-ekzameno (dato, kondiĉoj, ktp) estas nun ellaborataj, pli detalaj informoj estos legebla ĉi tie - iom poste.

  Pliaj informoj pri la aranĝo IJS mem, pri la programoj, kondiĉoj, ktp. estas legeblaj en la retejo de Hungara E-Junularo ĉe http://www.ijs.hu. Se ankaŭ vi volas ĝui tiun bonetosan kaj faman hungarian aranĝon, aliĝu al IJS, kaj partoprenu ankaŭ vi. Bonvenon en Hungario!


  Nyár, kirándulás, eszperantó társaság: vár a horvát tengerpart!

  Augusztus 1-5. között a horvát tengerparton Lovran környéke eszperantó szótól lesz hangos, hiszen itt lesz a "Mez-somera Internacia RenkontigxO, MIRO" nevű nemzetközi eszperantó találkozó, amelyre Magyarországról is megy egy kisebb karaván.

  Ha szeretnél egy jókedvű eszperantó társasággal – ráadásul olcsón! – nyaralni az Adria partján, nézz körül a http://www.keja.hr oldalon. Itt megtalálod a jelentkezési lapot, a programot és az összes tudnivalót is. A részvételi díj is nagyon kedvező, a szállás + étkezés + programok összesen is csak 120 euróba kerülnek!

  Egy ilyen találkozó jó alkalom arra, hogy kipróbáld a nyelvtudásod, el lehet hozni a barátot/barátnőt illetve férjet/feleséget is. Nyár, ... kirándulás, ... eszperantós csapat, ... tengerpart, ... élmények... Kell ennél több? Ha úgy döntesz, hogy te/ti is jöttök, érdemes gyorsan bejelentkezni a rendezvényre, amíg el nem fogynak a helyek!

  Sajnos nem találtunk a helyszínről nyári képet, de a szervezők ottjártakor készített néhány kép is nagyon csábító... kép-1,   kép-2,   kép-3,   kép-4,   kép-5,   kép-6.


  Somero, maro, Esperanto: ni veturu al MIRO en Kroatio!

  Inter 01-05. de aŭgusto Esperanto multe sonos en la adriatika marbordo ĉirkaŭ la urbo Lovran, ja ĉi tie okazos la aranĝo "Mez-somera Internacia RenkontiĝO, MIRO", al kiu veturos ankaŭ malgranda hungara karavano.

  Se vi volas somerumi ĉe la marbordo de Adriatiko kun bonetosa esperantista kompanio - kaj eĉ malmultekoste - , do vizitu la retejon http://www.keja.hr. Vi trovos tie la aliĝilon, la programtabulon kaj ĉion sciiandan. Eĉ la partoprenkotizo estas tre favora, la loĝado + manĝado + programoj kostas entute nur 120 eŭrojn.

  Somero, ... ekskurso, ... Esperanta kompanio, ... maro, ... travivaŝoj... ĉu oni bezonu pli? - Se vi decidas partopreni, indas rapide aliĝi ĝis haveblas liberaj lokoj!

  Szilvási László


  Kirándulás Bécsbe, a Nemzetközi Eszperantó Múzeumba!

  Július 1-ére, szombatra a Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA és az Eszperantó Alapítvány egy jól sikerült eszperantós kirándulást szervezett Bécsbe, egy nem-formális határmenti találkozóra. Az osztrák, cseh, ukrán és szlovák eszperantistákkal megnéztük a Nemzetközi Eszperantó Múzeumot, ebédeltünk, majd profi eszperantó idegenvezetés mellett sétáltunk egyet a városban, majd beültünk egy híres bécsi kávézóba.

  Jó hangulat mellett nem csak kirándultunk, de az eszperantót is gyakoroltuk, használtuk, és örültünk az új/régi személyes ismerősöknek! :-) A 11 fős magyar csapat számára a kirándulás utiköltségét és a múzeumi belépőjegyeket a Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA állta. Köszönet a bécsi szervezőknek is! A kirándulást várhatóan az ősszel megismételjük!  Nagyításhoz kattints a képre!
  Ekskurso al Vieno - kaj vizito al IEMW!

  La 1-an de julio en 2006. okazis "Neformala Viena Renkonto" alivorte "Ne-Ve-Re", kiun partoprenis aŭstraj, hungaraj, ĉehaj, slovakaj kaj ukrainia esperantistoj. Antaŭtagmeze ni vizitis la Internacian Esperanto-Muzeon en ĝia nova sidejo, tagmanĝis en ĉarma monarkia restoracieto, kaj posttagmeze kun profesia Esperanta ĉiĉeronado ni faris promenan urborigardadon.

  Ni ne nur ekskursis en bona etoso, sed uzis, ekzercis la lingvon, kaj ĝojis al la novaj/malnovaj personaj konatoj! :-) Vojaĝkostojn de hungaroj subvenciis la E-Centro Eventoj. Dankojn al la aŭstraj organizantoj, kaj ankaŭ pro la profesia E-ĉiĉeronado!


  Jó hangulatú ifjúsági találkozó Baján

  Hiába esett szinte végig az az eső, mégsem tudta elmosni az idei JER-t :-) Kb 50 eszperantista fiatal találkozott június 3. és 5. között Baján és gyakorolta a nyelvet játékok, kézműves foglalkozások és kirándulások között. Megkóstolták a híres bajai halászlét, szavaztak az Ifjúsági Eszperantó Szövetség közgyűlésén, spontán rögtönzött karaokét csináltak hajnali 3-ig, vagy akár a kihelyezett alkalmi rigó utcai nyelvvizsgán vettek részt.


  Fotó: Bajáki Imre
  (Nagyításhoz kattints a képre!)
  Bonetosa junulara renkonto en Baja

  Eĉ la tuttempa pluvo ne povis nuligi la ĉi-jaran junularan renkonton JER :-) Ĉ. 50 esperantistaj junuloj kunvenis en la pentekosta semajnfino en la urbo Baja, kaj ekzercis la lingvon dum ludoj, manlabora praktikado kaj dum ekskursoj. Ili gustumis la faman fiŝistan supon de Baja, voĉdonis dum la jarkunveno de la Junulara E-Asocio, faris spontane improvizitan karaokeon ĝis la 3-a horo nokte, aŭ ili eble partoprenis en la porokaza prov-ekzameno pri Esperanto.


  Lábatlan - köszöntő eszperantóul!

  Lábatlan város weblapján a polgármesteri köszöntő immár eszperantóul is olvasható. Köszönet Hiorváth Sándornak a szervezésért és a fordításért!

   
  Urbo Lábatlan: urbestra saluto en Esperanto!

  En la retejo de la urbo Lábatlan la saluto de la urbestro estas legebla jam ankaŭ en Esperanto! Pro la organizado kaj traduko dankon al Horváth Sándor!


  Vidu: http://www.labatlan.hu/data/menu/kozsegunk/koszonto/eszperanto.asp


  Postabélyeg - Kalocsay portréval!

  Kalocsay Kálmán 1976. február 27-én hunyt el.

  Halálának 30. évfordulója alkalmából Csiszár Ada gondoskodásának köszönhetően készült a képen látható megszemélyesített postabélyeg.

  Poŝtmarko kun portreto de Kalocsay

  Kalocsay Kálmán forpasis la 27-an de februaro en 1976. Danke al la zorgado de s-ino Csiszár Ada, okaze de la 30-a datreveno de lia morto estis produktita personigita oficiala poŝtmarko en valoro de 50 HUF.


  Kirándulás az Eszperantó hegyre!

  Jól sikerült, jó hangulatban telt az Eszperantó Alapítvány és a Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA által szervezett május 14-i kirándulást az Eszperantó Hegyre, a volt Zamenhof kilátóhoz (Kismaros mellett, Budapesttől kb. 40 km).

  Az időjárás-előrejelzés sokakat elriasztott, de így is kb. 30 főnyi csapat utazott együtt Kismarosig, majd mászott fel az Eszperantó Hegyre. Megkerestük a Zamenhof kilátót, és "társadalmi erdei szolgálat" keretében megszabadítottuk azt az évek során felgyűlt lomtól és gallyaktól. Kilátóként ugyan már nem használható, de felmerült az ötlet, hogy egy eszperantó emlékhelyet lehetne ide csináltatni...

  Később a hegy másik felén ereszkedtünk vissza Nagymarosra, és felkerestük Takács József, az első Magyar Eszperantó Múzeum létrehozójának emléktábláját.

  További infó, fényképes beszámoló itt található.

  Szilvási László
  szervező,
  Kulturális Eszperantó Szövetség

  Ekskurso al la "Monto Esperanto"!

  Bone sukcesis, bone pasis la eksurso al la eksa elvidejo Zamenhof sur la "Monto Esperanto" (apud la urbeto Kismaros, je ĉ. 40 km-oj de Budapeŝto), organizita la 14-an de majo 2006. fare de Budapeŝta "Fondaĵo Esperanto" kaj la E-Centro Eventoj.

  Kvankam la veterprognozo fortimigis multajn interesiĝantojn, tamen kolektiĝis ĉirkaŭ 30 persona grupo, kiu kune veturis ĝis la urbeto Kismaros, kaj grimpis poste al la monto Esperanto. Ni serĉis tie la elvidejon Zamenhof, kaj kiel volontula socia laboro ni purigis la spacon ĉirkaŭ ĝi, liberigis ĝin de la branĉoj kaj arbedoj. Kiel elvidejo ĝi jam ne estas uzebla, sed leviĝis la ideo elformi tie iun Esperantan memorlokon...

  Poste en la transa flanko de la monto ni revenis al al urbeto Nagymaros, kaj rigardis la memortabulon pri Takács József, fondinto de la unua Esperanta Muzeo en Hungario.

  Pliaj informoj kun fotoj estas troveblaj en aparta artikolo.

  Szilvási László
  organizanto
  Esperanto-Centro "Eventoj"


  Jászberény: eszperantó weboldalak!

  Harnyos Ferencnek, az Etna rock-együttes tagja munkájának köszönhetően a város vezetésének jóváhagyásával Jászberény honlapján a városismertető mostantól az angol és német mellett eszperantóul is olvasható!

  A cím: http://www.jaszbereny.hu/index.php – kövesd jobbra fent a zöld eszperantó zászló linkjét!

  2006.03.15.

   
  E-retejo pri la urbo Jászberény!

  Danke al la agado de loka aktivulo Ferenc Harnyos, la estraro de la urbo Jászberény en Hungario konsentis aperigi la retejan urban informilon ankaŭ en Esperanto, do apud la angla kaj germana lingvoj ekde nun ĝi estas legebla ankaŭ en la Internacia Lingvo.

  Adreso: http://www.jaszbereny.hu/index.php – sekvu la E-flagon supre, dekstre!

  2006.03.15.


  Nemzetközi Orvos-Egésszégügyi Kongresszus

  2006. július 22-26 között Hódmezővásárhelyen kerül megrendezésre a 4. Nemzetközi Orvos-Egésszégügyi Eszperantó Kongresszus, melynek 3 fő témája lesz: mozgásszervi betegségek, szívbetegségek, ember és a természet.

  A tervezett program: szakmai előadások, Yumeiho emlékülés, látogatás szegedi klinikákba és a mórahalmi gyógyfürdőbe, kogresszusi bál, városnézés Szegeden, esti kulturális programok, folklór, kiállítások, stb.

  A 2006. január 31-ig érvényes regisztrációs díj: 20 euró, a résztvételi díj: 150 euró. Ez utóbbi magában foglalja az 5 éjszakai szállás díját 2-3 ágyas szobákban, napi 3-szori étkezést, belépőjegyeket, és a kirándulás költségeit. Január 31 után a regisztrációs díj havonta 10 euróval emelkedik, a helyszínen: 50 euró. Magyar orvosok számára a kongresszusi részvétel pontokat ér, és beszámítható a kötelező szakmai továbbképzésbe.

  További információ és jelentkezés:

  Faragó Katalin, 6801 Hódmezővásárhely, pf. 89.
  Ímél: 4a.emek@espmed.hu

   
  Internacia Medicina Esperanto-Kongreso

  Inter la 22-a kaj 26-a de julio 2006 en urbo Hódmezővásárhely, Hungario okazos la 4-a Eŭropa Medicina Esperanto-Kongreso, havonta 3 ĉeftemojn: movorganaj malsanoj; kormalsanoj, homo kaj la naturo.

  Provizora programo: Sabate: akcepto de la kongresanoj. Dimanĉe, la 23-an de julio: solena malfermo, posttagmeze liberaera kultura programo, vespere kongresa balo. Lunde: fakprelegoj, vespere muzika koncerto. Marde: fakprelegoj en sekcioj, vespere: folkora programo. Merkrede: tuttaga ekskurso kun faka programo. Ĵaŭde: post la matenmanĝo forveturo.

  Partoprenkotizo: 150 eŭroj. Ĝi inkluzivas tranoktadon por 5 noktoj en 2-3 litaj ĉambroj, trifojan manĝadon, enirbiletojn, ekskursajn kostojn. Registrada kotizo: 50 eŭroj. Hungaraj kuracistoj havos eblon akiri "poentojn" por la deviga faka pluperfektigado.

  Aliĝilon kaj pluajn informojn pri la pagoj oni povas peti de: S-ino Katalin Faragó, Pf. 89, HU-6801 Hódmezővásárhely, Hungario. Retadreso: 4a.emek@espmed.hu


  Mi újság az ifjúságiaknál?

  A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség a tagjainak frissen (2006. május) kiküldött körlevelében tájékoztat a közeljövő eszperantó rendezvényeiről, eseményeiről. Lesz például nemsokára egy ifjúsági eszperantó hétvége a Duna partján, Baján, lesz egy nemzetközi ifjúsági fesztivál, de sok minden más területre is szívesen látnak akár téged is! Jegyezd elő a dátumokat a naptáradban!

  Bővebben minderről a körlevélben olvashatsz.

   
  Kio nova ĉe la junulara sekcio?

  En la freŝe dissendita (hungarlingva) cirkulero la estraro de HEJ i.a. informas, ke la landa junulara renkontiĝo okazos inter 3-5 de junio en urbo Baja, kaj IJS inter 13-20 de aŭgusto.

  Krome en la cirkulero oni listigas ankaŭ taskojn, por kies plenumo oni bonvenigas eventualajn interesiĝantojn, kunlaboremulojn. Por la semajnaj renkontiĝoj, kunvenoj la E-oficejo en la urbocentro (strato Kenyérmező) daŭre staras je la dispono en ĉiu vendreda vespero.


  Honismereti találkozó - és Lengyel Pál

  Minden évben megrendezi országos találkozóját a Magyar Honismereti Szövetség. Tavaly Esztergomban, idén Pécsett voltunk, jövőre pedig Szekszárdon találkozunk.

  Lengyel Pál eszperantista nyomdász a XX. század első felében Szekszárdon működött és információs újságot jelentetett meg nemzetközi nyelven. Az országos találkozó szervezőinek javasoltuk külön szekcióülés megtartását, amelynek keretében megemlékeznénk Lengyel Pál munkásságáról és a nemzetközi nyelvnek a tudományban betöltött szerepéről.

  Kérjük, jelentkezzenek előzetesen azok, akik szívesen részt vennének a 2006. július 3-8. között tartandó országos találkozón.

  Paszabi János
  06-20-569-3856
  eszp-en-praktiko@primlista.hu

   
  Patrujekkona renkontiĝo - kaj Paŭlo Lengyel

  La Hungaria Patruj-Ekkona Asocio ĉiujare organizas sian landan renkonton. Pasintjare ĝi okazis en Esztergom, ĉi jare en urbo Pécs, kaj en la sekva jaro ni havos ĝin en urbo Szekszárd.

  En la komenco de la 20-a jarcento Paŭlo Lengyel, fama esperantista presisto vivis kaj funkciis en Szekszárd, kaj ĉi tie aperis "La Esperantisto", eldonita de li gazeto. Por la organizantoj de la landa renkonto ni proponis okazigon de aparta sekci-kunsido, enkadre de kiu ni memoros pri la agado de Lengyel Pál, kaj pri la rolo kaj tasko de la Internacia Lingvo en la scienco.

  Se vi volas partopreni en tiu tutlanda patruj-ekkona renkonto inter 3-8-a de julio 2006, bv. aliĝi kaj kontakti nin:

  s-ro PASZABI János
  telefono: +36-20-5693856
  retadreso: eszp-en-praktiko@primlista.hu


  Gyere el egy ifjúsági eszperantó találkozóra!

  Jer a JER-re, Bajára!

  Egy kellemes ifjúsági eszperantós hétvégét szervez az Ifjúsági Eszperantó Szövetség 2006. június 3-5. között, a pünkösdi hétvégére. Baján, a Petőfi-szigeten fogunk táborozni, fürödni, kirándulni, esténként tábortűz mellett énekelni – meg minden... .

  A nyelvgyakorlást segíti a résztvevők számára betervezett rigós próba-nyelvvizsga is, de nem csak emiatt érdemes eljönni...!

  A résztvevőktől szimbolikus hozzájárulást kérünk a programköltségekhez (vasárnapra 800 Ft, szombatra és hétfőre 400 Ft). A szállást (1500 Ft/éj) és az étkezést (R: 400, E: 600, V: 500 Ft) előre kell lefoglalni és fizetni.

  Bővebb infót és programleírást az Ifjúsági Eszperantó Szövetség internetes oldalain találsz: http://www.ijs.hu. A találkozón a részvétel egyáltalán nincs korhatárhoz kötve, szívesen látunk mindenkit: volt vagy jelen tanfolyamost, érdeklődőt vagy régi és új eszperantistát!

  Ha kérdésed van, Gede Krisztina szívesen áll a rendelkezésedre. Tel: 70-2537372, ímél: espinf@freemail.hu, szkájp: "knabineto".

  Junulara Esperanto-Renkonto, JER - en la urbo Baja!

  La Hungaria Junulara E-Asocio organizas agrablan, jun-etosan kunvenon al la pentekosta semajnfino inter 3-5. de junio. Ni tendumos en la insulo Petőfi en la urbo Baja (suda Hungario, ĉe Danubo), tie ni plaĝumos, eksursos, ludos, konferencos, vespere ni kant/um/ad/os ĉe bivakfajro – kaj agrable um(ad)os... .

  La ĉeestantoj povas testi sian lingvoscion en la prova ekzameno kun homoj el la Rigó-strato, sed indas alveni ne ĉefe pro tio ĉi...!

  De la partoprenantoj ni petas simbolan kontribuon al la program-kostoj (por dimanĉo 800 Ft, por sabato kaj lundo 400 Ft). La tranoktan liton (1500 Ft/tago) kaj la manĝojn (m: 400, t: 600: v: 500 Ft) oni devas anticipe mendi kaj pagi.

  Pli detalaj informoj estas troveblaj en la retpaĝoj de la Junulara Asocio: http://www.ijs.hu.

  En la kunveno ne estas limiga preskribo pri aĝo, estas bonvenaj la iamaj kaj nunaj kursanoj, interesiĝantoj, malnovaj aŭ novaj esperantistoj!

  Per eventualaj demandoj turnu vin al Gede Krisztina, organizanto, ĉe telefono: +36-70-2537372, retpoŝto: espinf@freemail.hu, skajpo: "knabineto".


  Új ügyvezető a MESZ-nél

  A Magyarországi Eszperantó Szövetség, MESZ ügyvezető/ügyintézői feladatait 2006. február 4-től Szilvási Lászlótól Ország-Krysz Axel vette át, így mostantól minden MESZ-szel kapcsolatos ügyben (tagdíjak, előfizetések, UEA, kongresszusi jelentkezés és részvétel, közgyűlés, elnökség, stb. stb.) közvetlenül Ország-Kryszhez kell fordulni. A MESZ ügyeinek intézése a Kenyérmező utcai irodában történik.

  Ország-Krysz Axel elérhetősége: mesz@eszperanto.hu, telefon: 06-70-2313464


  Eszp. újságok – mutatványszámok

  Már több éve én szerkesztek két nemzetközi eszperantó folyóiratot:

  1. Internacia Pedagogia Revuo (az ILEI orgánuma = Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj)
  2. Naturista Vivo (az INOE kiadványa = Internacia Naturista Organizo Esperantista)

  Mindkét folyóirat korábbi számaiból van néhány megmaradt példányunk, amit mutatványszámként, ingyenesen elküldenék az érdeklődőknek.

  Németh József, szerkesztő
  jozefo.nemeth kukac gmail.com

   
  E-gazetoj – specimenoj

  Ekde kelkaj jaroj mi redaktas du internaciajn revuojn:

  1. Internacia Pedagogia Revuo (organo de ILEI = Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj)
  2. Naturista Vivo (organo de INOE = Internacia Naturista Organizo Esperantista)

  Mi havas kelkajn superfluajn ekz-ojn de ambaŭ revuoj, kiujn mi volonte, senpage sendus al la interesiĝantoj. Por eviti miskomprenojn: en la revuo de INOE aperas (kolor)fotoj pri nudaj personoj. Kelkaj pli fruaj provekzemplero-petantoj kredis, ke Naturista Vivo estas iu naturprotekta revuo, aŭ io simila... :-)

  Németh József, redaktoro
  jozefo.nemeth kukac gmail.com


  Eszperantó találkozó Veszprémben!

  A Veszprém Megyei Eszperantó Közhasznú Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a 2006. március 31-én 15.30 órakor megrendezendő összejövetelén, melynek programja: együttesen megtekintjük Dr. Hegyi István (az egyesület elnökének) olajfestményeiből rendezett önálló kiállítását.

  A kiállítás helyszíne: a Veszprémi Egyetem Aulája, Veszprém, Egyetem út 10. B-épület. A tárlat megnyitója 2006. március 16-án 17.00 órakor lesz, és április 4-ig tekinthető meg.

  A találkozó helyszíne: Veszprém, Kossuth u. 10 (Zöld Ház) 2.em. 201-es iroda. Időpontja: 2006. március 31. péntek 15.30 órakor. Szeretettel várunk mindenkit! Üdvözlettel:

  Hudi Zsuzsa
  hudizsuzsa kukac citromail.hu

   
  E-kunveno en urbo Veszprém!

  La Regiona E-Societo "Veszprém" afable invitas ĉiujn interesiĝantojn al sia kunveno je la 17-a horo la 31-an de marto en 2006, por kune viziti la ekspozicion de oleaj pentraĵoj de d-ro HEGYI István, la prezidanto de la societo.

  Loko de la ekspozicio: Universitata Aŭlo, urbo Veszprém, strato Universitato n-ro 10, konstruaĵo "B". Inaŭguro de la ekspozicio okazos je la 17-a horo la 16-an de marto, kaj ĝi estos vizitebla ĝis la 4-a de aprilo.

  Loko kaj dato de la kunveno: urbo Veszprém, strato Kossuth n-ro 10, ĉambro 201 en la 2-a etaĝo, je 15.30 la 31-an de marto en 2006. Kun salutoj
   

  HUDI Zsuzsa
  hudizsuzsa ĉe citromail.hu


  Olaszországból Japánba - gyalog

  Olaszországból Japánba és vissza, több mint 40.000 km, 26 országon keresztül, köztük persze Magyarország is. Ezt akarja megvalósítani egy fiatal olasz utazó, Marino Curnis.

  A tervezett útról bővebb leírás a www.eurasiapc.com oldalon, a megvalósulásról blog a http://epc.vagabondo.net/ oldalon olvasható.

  Magyarországon a fogadását, szállását az eszperantó szervezetek és a "Hospitality Club" szervezte. Az utazásról és itteni élményeiről sokszor jelent meg cikk a helyi sajtóban és interjú a helyi rádiókban és TV-ben.

  – Zalaegerszeg (fam. Baksa – Esperanto)
  – Balatonalmadi (Rupec – Hospitality Club)
  – Székesfehérvár (Katalin Tószer – Hospitality Club)
  – Érd (Boris Arrate / Mézes Gyöngyi – Esperanto)
  – Budapest (fam. Besenyei Anna – Esperanto)
  – Kecskemét (Zoltán Kovács – Esperanto)
  – Szentes (fam. Rita Bánfi – Hospitality Club)
  – Hódmezővásárhely (fam. Zoltán H. – Hospitality Club)
  – Makó (fam. Szekeres Mihály – Esperanto)

  Marino Curnis március 11-én megelégedetten hagyta el Magyarországot. Köszönet mindenkinek, aki útja során szállással, fogadással, információval vagy bármilyen módon segítette.

   
  El Italio al Japanio - perpiede!

  El Italio al Japanio kaj reen, pli ol 40 mil kilometroj, tra 26 landoj, inter ili dufoje tra Hungario. Tion ŝatus plenumi juna itala vojagxanto Marino Curnis ene de 5 jaroj, piede.

  Pli detalaj informoj pri la planata vojagxo estas trovebla cxe http://www.eurasiapc.com, pri la realigxo ekzistas blogo cxe http://epc.vagabondo.net.

  Lian tranoktadon kaj restadon en Hungario organizis la Esperantaj societoj kaj "Hospitality Club", pri la vojagxo kaj hungariaj travivajxoj plurfoje aperis artikoloj en lokaj jxurnaloj, okazis radio- kaj televidaj intervjuoj.

  – Zalaegerszeg (fam. Baksa – Esperanto)
  – Balatonalmadi (Rupec – Hospitality Club)
  – Székesfehérvár (Katalin Tószer #8211; Hospitality Club)
  – Érd (Boris Arrate / Mézes Gyöngyi – Esperanto)
  – Budapest (fam. Besenyei Anna – Esperanto)
  – Kecskemét (Zoltán Kovács – Esperanto)
  – Szentes (fam. Rita Bánfi – Hospitality Club)
  – Hódmezővásárhely (fam. Zoltán H. – Hospitality Club)
  – Makó (fam. Szekeres Mihály – Esperanto)

  La 11-an de marto Marino Curnis forlasis Hungarion kun kontento. Köszönet mindenkinek, aki útja során szállással, fogadással, információval vagy bármilyen módon segítette.


  Perpiede el Italio al Japanio!

  El Italio al Japanio kaj reen, pli ol 40 mil kilometroj, tra 26 landoj, inter ili dufoje tra Hungario. Tion ŝatus plenumi Marino Curnis ene de 5 jaroj, piede.

  Li jam ekiris kaj nun troviĝas ĉe la itala-aŭstra landlimo. Post 3 semajnoj, ĉ. la 20/21-an de februaro li alvenos al Hungario kaj trairos ĝin ene de 3-4 semajnoj. Li ĝis nun havas malmultajn kontaktojn kun esperantistoj, ĉefe nur tra Pasporta Servo. Li volonte akceptus helpon, renkontiĝojn, tranoktejojn, eble eĉ kunpaŝanton por kelka tempo (horoj, tagoj?) ktp.

  Li ne ĉiutage povas havi retaliron, tio dependas de la gastigantoj. Li piediras dumtage ekde la 9a ĝis la 16/18 horo, do li petas helpon por tranokti (vidu sube la itineron). Mi esperas, ke la hungara gastamo pli famiĝos ankaŭ dum lia vizito. Petas vian amikan helpon kun salutoj: Katalin Kováts

  Lia retadreso: mkurnys@yahoo.it, retpaĝo: http://www.eurasiapc.com/, blogejo: http://epc.vagabondo.net/

  Planita itinero, haltejoj:
  Hegyhátsál (02.16.) – Zalaegerszeg-Söjtör (02.17-18.) – Felsőpáhok-Keszthely (02.19.) – Badacsony (02.20.) – Balatonakali (02.21.) – Balatonalmádi (02.22.) – Polgárdi (02.23) – Székesfehérvár (02.24.) – Érd (02.25.) – Budapest (02.26. - do Li estos en Budapest la 26-an de februaro!) – Felsopakony (02.27.) – Pusztavacs (02.28.) – Kecskemét (03.01.) – Kiskunfélegyháza (03.02.) – Szentes (03.03.) – Hódmezovásárhely (03.04.) – Makó (03.05.) - Apátfalva - Nadlac (Arad)

  Ni petas vian helpon gastigi kaj tranoktigi lin!
  Li havas E-akceptojn en Balatonalmádi, Székesfehérvár, Érd, Bp, Felsőpakony(?), Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Szentes, Hódmezovásárhely, Makó, sed mankas Balatonakali, Polgárdi, Pusztavacs.


  Magyarországi rendezvények, találkozók


  Interjú a Petőfi Rádióban

  Az Európai Alkotmány első 2 fejezetének eszperantó-magyar változata 2005. júniusában, míg az eszperantó-angol változata októberben jelent meg. Ennek apropóján került sor november 12-én egy interjúra Szilvási Lászlóval, a Magyar Eszperantó Szövetség igazgatójával a Petőfi Rádió "Európa Pont" című műsorában. A hat perces interjú mp3 formátumban innen letölthető.

   
  Intervjuo en Radio Petőfi

  La Esperanta-hungara versio de la Eŭropa Konstitucio aperis en junio de 2005, kaj tiu en Esperanta-angla versio aperis en oktobro. Lige al tiu papera eldono estis farita intervjuo la 12-an de novembro en la programo "Eŭropa Punkto" de la tutlanda radiostacio Petőfi kun Szilvási László, direktoro de Hungaria Esperanto-Asocio. A 6-minuta intervjuo en formato mp3 estas elŝutebla ĉi tie.


  Eszperantóul guruló bőröndök

  A Népszabadság 2005. szeptember 26-i számában egy egész oldalas interjú jelent meg Etsuo Mitsoyishivel, a Swany cégcsoport elnökével az eszperantóról. Ugyanezen a napon, a Nyelvek Európai Napján hasonló cikk jelent meg a Népszabadságon kívül a cseheknél a Pravo-ban, az észteknél a Postimees-ben, a letteknél a Diena-ban és a szlovéneknél a Dnevnik-ben.

  Sok-sok év után ez az első alkalom, amikor a Népszabadságban az eszperantó témája egy egész oldalt elfoglal... -- A cikket innen lehet letölteni.


  Kerékpárral a Velencei tó körül - eszperantós kirándulás!
  Egy jó hangulatú, kellemes eszperantós kirándulást szerveztünk a Velencei tó körül 2005. augusztus 28-án vasárnap. A (téves) meteorológiai prognózis és a Budapesti reggeli eső ugyan nagyon sok előzetes jelentkezőt elijesztett, de még így is tucatnyian kerekeztük körbe a Velencei tavat.

  A magunkkal hozott vagy a helyszínen bérelt kerékpárokkal Gárdonyból indulva a kellemes napsütéses időben megnéztünk minden érdekes látnivalót, érdekességet, emlékművet a tó körül, kilátókra másztunk, beültünk egy kávézóba, étterembe - de a fürdést elhalasztottuk a jövő évi visszatérésig :-)

  Nem a sportteljesítmény, hanem a közös élmények, az együttlét volt a cél. Volt közöttünk régebbi, mostani és majdani tanfolyamos, eszperantó tanárok, az ifjúsági szervezet vezetői, az ELTE doktora, és még a MESZ vezetősége is képviseltette magát :-)

  A túrát Máté Sándor vezette, és abban maradtunk, hogy a jövőben ezt újra és újra meg fogjuk ismételni. Jó volt!


  IJS utáni gulyásparti...
  Az IJS után még sok külföldi résztvevő itt maradt Budapesten pár napra, vagy a MELA rendezvényen voltak, vagy a Sziget fesztiválon, vagy csak egyszerűen élvezték a magyar főváros látnivalóit.

  Augusztus 18-án, csütörtökön a még Pesten lévő külföldiek, illetve a magyar résztvevők számára az Eszperantó Alapítvány szervezett egy "gulyás-partit" a Budapesti Eszperantó Ház kertjében. A kb. 40 fő résztvevő jó hangulatban kb. éjfélig beszélgetett, játszott, és élvezte a magyaros ízeket...


  Féloldalas cikk a Népszabadságban!

  A nagyobb tömegkommunikációs médiákban nem könnyű megjelenni, nagyon nehéz elérni, hogy az eszperantóról írjanak, hiszen az eszperantó léte és előnyei önmagában ma már nem hír. A megjelenéshez általában valami esemény, vagy valami konkrétum szükséges.

  Hosszú idő után most újra terjedelmes, kb. fél-oldalas cikk foglalkozik az eszperantóval a Népszabadságban. Az augusztus 13-i számban az IJS kapcsán jelent meg az írás, amely több személlyel készített interjún alapszik. A cikk elektronikus verziója a neten is olvasható: http://www.nol.hu/kultura/cikk/373639/


  Eszperantisták Vilniusban (Metró újság, 2005.08.16.)

  Nemrégiben rendezték Vilniusban, a litván fővárosban a 90. Eszperantó Világkongresszust. 61 országból 2300-an vettek részt, köztük mintegy 50 magyar eszperantista. Százéves jubileumot is ünnepeltek, mert az első világkongresszust a francia tengerparti Boluogne sur Mer városban tartották 1905-ben Zamenhof, a nyelv szerzője jelenlétében.

  A vilniusi kongresszus főleg a népek közötti kulturális kapcsolatokról, az eszperantó nyelv szakmai alkalmazásáról szólt. A magyarok nagyon aktívak voltak, minden jelentősebb tanácskozáson jelen voltak. Többek között Benczik Vilmos irodalomról, dr. Dudich Endre professzor a Fővárosi Idegennyelvű Könyvtárban elhelyezett világhírű Fajszy eszperantó könyvgyűjteményről tartott előadást szép számú hallgatóság előtt. A szakmai szervezetek ülését és az orvosok tanácskozását dr.Ferenczy Imre, az UMEA elnöke vezette. Bejelentette, hogy jövő júliusban Európai Orvos-egészségügyi Eszperantó Kongresszust rendeznek Hódmezővásárhelyen. Dr. Nanofszky György, hazánk szingapúri nagykövete, a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnöke koszorút helyezett el a vilniusi egyetem udvarában lévo Báthory István-emléktáblán.

  A Litván Posta Zamenhof arcképét ábrázoló emlékbélyeget adott ki és a rendezvény alkalmi bélyegzést használt. Jövőre Firenze fogadja a világ eszperantistáit, míg 2007-ben Japán egyik nagyvárosában, Jokohamában rendezik a világkongresszust.

  Novák Imre, Győr


  Eszperantó nyelvű előadás a Planetáriumban!

  Sok év után újra eszperantó nyelvű előadás lesz a Budapesti Planetáriumban! Az IJS (Internacia Junulara Semajno) ifjúsági találkozó résztvevői egy nagyon érdekes programponton vesznek részt: "Csillagrapszódia" (Stela rapsodio) című eszperantó nyelvű műsor a Planetáriumban!

  A kb. 40 perces előadásra nem csak az IJS résztvevőit, hanem bárki eszperantóul beszélőt vagy érdeklődőt is szívesen látunk – és a belépés ingyenes! Külön előzetes bejelentkezés nem szükséges, de a létszám előzetes felméréséhez megköszönnénk egy bejelentkezést a "planetarium@eszperanto.hu" alkalmi címre.

  Jegyezd fel az időpontot magadnak: 2005. augusztus 10, szerda, délután 4 óra! Gyülekezés 15.45-kor a Planetárium bejárata előtt. A Budapesti Planetárium közvetlenül a kék metró Népliget állomása mellett található.


  Nyári szünet miatt zárva!

  Mivel a Kulturális Eszperantó Szövetség minden munkatársa elutazik különféle eszperantó találkozókra, az ügyfélszolgálati irodák augusztus 01-től zárva lesznek. A Bp. XIX. Leiningen u. 4. alatti iroda augusztus 15-től áll a rendelkezésre, a Bp. VIII. ker. Kenyérmező u. 2. sz. alatti iroda pedig augusztus 22-től lesz nyitva.


  Találkozzunk Vácon, az IJS-n!

  Az év legnagyobb itthoni eszperantó rendezvénye az IJS (Internacia Junulara Semajno) augusztus 8-án kezdődik Vácon. Az egyhetes találkozóra 15 országból kb. 150 résztvevőt várunk.

  A rendezvényen bárki eszperantóul beszélőt, vagy tanfolyamost szívesen látunk! Érdemes eljönni akár 1-1 napra is, vagy csak valamelyik konkrét programpontra! A találkozóról részletes infót a www.ijs.hu oldalon találsz, a tervezett (rugalmasan módosuló) programról bővebben pedig itt olvashatsz.

  Az IJS nem csak a nyelvgyakorlásra jó (több tanfolyami csoportunk is tart is kihelyezett órát), de érdemes eljönni akkor is, ha "csak" jól szeretnéd magad érezni...

  Az IJS-n ott lesz szinte mindenki, aki a magyar mozgalomban számít. Ugye találkozunk veled is?

  Időpont: 2005. augusztus 8-14.

  Helyszín: Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Intézet, 2600 Vác, Telep u. 2-4. (pár percnyi sétára a vasútállomástól).


  Pasporta Servo - ingyenes vendéglátó hálózat

  Megjelent az ingyenes nemzetközi vendéglátó hálózat idei címlistája. A kiadványban 89 ország 1364 vendéglátójának címe és adatai találhatók. A "Pasporta Servo" kiadvány ára 3900 Ft (kevesebb, mint 1 éjszakai szállás ára külföldön), beszerezhető a MESZ irodáiban, illetve most rögtön is megrendelheted a Kulturális Eszperantó Szövetség könyvküldő szolgálatánál.

  Az egyik legnépszerűbb eszperantó szolgáltatásról bővebb infó a "Sikeresen..." című tankönyvben, illetve a www.tejo.org/ps/ oldalon olvasható. Országos koordinátor: Hideg Sándor (2016 Leányfalu, Szendrey u. 19, tel: 26-380158, ímél: hideg@drotposta.hu).


  Újra nyitva a Kenyérmező utcai iroda

  Márciustól újra nyitva van a Budapest, VIII. ker. Kenyérmező utcai irodánk (a Rákóczi útról nyílik, a Keleti PU és a Blaha Lujza tér között).

  Ügyfélszolgálat (ügyintézés, tankönyv-vásárlás) hétfőtől csütörtökig 16-18.00 óra között van, péntekenként 17-19 óra között az ifjúsági szervezet fogadja az érdeklődőket.


  Kirándulás az Eszperantó Világkongresszusra

  A Humán Európa Szövetség 2-hetes autóbuszos kirándulást szervez az idei, Litvániában megrendezendő Eszperantó Világkongresszusra, érintve Kárpátalja nevezetes magyar helyeit, a lengyelországi eszperantó vonatkozású városokat és a Baltikum országainak Világörökség kincseit. Természetesen a kongresszusi programokból mindenki tetszés szerint válogathat, a nyitóünnepélytől a záróünnepélyt követő búcsúig. Hazafelé a csoport 1,5 napot, 2 éjszakát a zakopenei IJK-on is részt vesz.

  Időpont: július 21 - augusztus 3. Utiköltség: 60.000 Ft. Szállásköltség 13 éjszakára 32.500 Ft. A részletes utitervet kérésre megküldik. Érdeklődés, jelentkezés: Mojzer Piroska, europa@pro.hu


  Eszperantó tanfolyamok

  A diploma megszerzésének a feltétele egy alap- vagy középfokú államilag elismert nyelvvizsga. Ehhez nyújtanak segítséget az Eszperantó Nyelviskola nyelvtanfolyamai. Bemutató, ízelítő az eszperantó nyelvből.


  Jól sikerült az eszperantó bál

  Jó hangulatú, jól sikerült rendezvény volt az Eszperantó Alapítvány által február 19-én rendezett Eszperantó Bál, ahol a kb. 100 résztvevő között ezúttal tucatnyi külföldi (osztrák, német, svéd, holland, szerb, litván stb.) vendéget is üdvözölhettünk. A hangulatot talán jellemzi az is, hogy hajnali 2-kor, a bál végén még tele volt a táncparkett


  Új eszperantó tankönyv - és oktatócsomag!

  Kétéves előkészítő munka után megjelent a régóta várt új eszperantó tankönyv és oktatócsomag "Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig" címmel!

  A tanfolyamok és magántanulók részére készült, Csiszár Pálma által lektorált könyvet a Kult. Eszperantó Szövetség tanári kollektívája több kisérleti tanfolyamon keresztül tesztelte.

  A 240 oldalas, 11 leckét tartalmazó "profi módon" tördelt könyv elegáns színes borítóval és belülről is kétszínnyomással rendelkezik. A szokásos nyelvtani magyarázatokon és olvasmányokon kívül több egyedi segédletet is tartalmaz (állandó vonzatok listája, speciális igék, kifejezések és szófordulatok magyarázata, stb.)

  A könyvhöz elkészült a 60 perces, studió-minőségű hanganyag (magnókazettán és CD-n), illetve a begyakorláshoz szükséges munkafüzet is.

  A "Sikeresen..." című könyv és csomag az eszperantó könyvküldő szolgálatnál szerezhető be.


  Nyílt fórum az eszperantóról
  A kötetlen beszélgetés és információcsere segítésére létrehoztunk egy nyílt interaktív fórumot, ahol a te véleményedre, ötletedre is kiváncsiak vagyunk. A fórum kétnyelvű, mind a magyar, mind az eszperantó nyelv használható: A fórum címe: www.eszperanto.hu/forum


  MESZ-közgyűlés: új vezetőség

  A Magyar Eszperantó Szövetség 2004. november 20-án tartott közgyűlésén új vezetőséget választott. Az új vezetőség tagjai: dr. Nanovfszky György (elnök), dr. Dudich Endre (alelnök), Szilvási László (ügyvezető főtitkár), Acsádi Veronika (HEJ), Baksa József (Zalaegerszeg), Eszényi József (Szolnok) és Ködmön Károlyné (Tata).


  Cikk a Cash Flow magazinban

  A Cash Flow magazin 2004. novemberi számában 2 teljes oldalon keresztül foglalkozik az eszperantóval "Élő vagy nem élő?" címmel. A cikkben interjút ad Szilvási László a Budapesti Eszperantó Ház vezetője, és megszólaltatnak több ismert eszperantistát is (pl. Nemere István író, Könyves Kálmán vállalkozó). Érdemes elolvasni...


  Konferencia-támogatási pályázat

  A "Konferenco pri Aplikado de Esperanto en Scienco kaj Tekniko, KAEST-2004" nevű konferenciára meghírdetett pályázat eredményeképpen az Eszperantó Alapítvány az alábbi 7 fő ingyenes részvételét tette lehetővé: Dévai Gergely, Kitlei Róbert, Litkei Orsolya, Mészáros István, Móró Alfonz, Szilvási László és Tímár Júlia.


  Új, saját domén az IJS-nak!

  A legnagyobb és leghíresebb évente ismétlődő magyarországi eszperantó rendezvénynek, az "Internacia Junulara Semajno, IJS"-nak mostantól kezdve saját internetes domén-neve is van, hiszen bejegyzésre került a "www.ijs.hu" doménnév.

  A bejegyzett cím jelenleg még csak átirányít a Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség oldalára ( www.eszperanto.hu/hej ). A szerver lehetővé teszi a "...@ijs.hu" végződésű ímélcímek használatát, a későbbiekben ezzel valószínűleg sokszor fogsz találkozni.

  Az eszperantó deklaráltan élő nyelv!
  A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete 2004. január 29-én állásfoglalást adott ki, amelyben az eszperantót élő nyelvnek minősíti! Az akadémiai állásfoglalás alapján az Oktatási Minisztérium Felsőoktatási Helyettes Államtitkárság Felsőoktatási Főosztálya 2004. február 2-án kelt állásfoglalásában kijelenti, hogy a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgák elfogadása során az eszperantó élő nyelvnek minősül. (Bővebb infó itt.)  Eszperantó Hírlevél
  A magyarországi eszperantó eseményekről, hírekről a tavaly indított "Eszperantó Hírlevél" (másképpen: Hungariaj Eventoj) számol be.

  Ha szeretnéd rendszeresen kapni a tájékoztatót, vagy szeretnél belépni a Kult. Eszperantó Szövetségbe, nézd meg a Kulturális Eszperantó Szövetség oldalait.


  Eszperantó kiállítás Ebesen

  2004. augusztus 27-én Ebesen a Széchenyi Ferenc Tájmúzeum megnyitása alkalmával a helyi lakos Heidum György eszperantó-gyűjtemény kiállítása is megnyílt. A kiállítás ez év végéig látható, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítás anyagáról CD is készül. További információt az alábbi címen lehet kérni:

  Heidum György, 4211 Ebes, Rákóczi u. 16.
  georgo49 kukac freemail.hu


  Elhunyt Szenes Imre


  Eszperantó ünnepi összejövetelek

  Az "eszperantó napját" illetve az eszperantó könyv ünnepét minden évben december 15-én tartjuk, L. Zamenhof tiszteletére, a nyelv kezdeményezője születésnapján.

  A röviden csak "Zamenhof-nap"-nak nevezett összejöveteleken szerte az országban a városi egyesületek, csoportok ünnepi megemlékezést tartanak. Érdemes ezekre elmenni, részt venni, hiszen minden eszperantó iránti érdeklődőt, nyelvvizsgázottat, sőt jelenlegi tanfolyamost is szívesen fogadnak.

  A helyszínek és időpontok felsorolása ezen az oldalon, lejjebb, a "belföldi rendezvénynaptárban" található.

   
  Esperanto-festo: Zamenhof-tagoj

  Honore al la iniciatinto de la Internacia Lingvo la 15-an de decembro, en la naskiĝdato de Zamenhof ni festas la "Tagon de Esperanto", alivorte la "Tagon de la Esperantaj Libroj".

  Dise en la lando la urbaj, lokaj E-grupoj faras festajn kunvenojn en tiu tago, nomita mallonge nur kiel "Zamenhof-tago" aŭ "Z-festo". En tiuj kunvenoj estas bonvenaj ĉiuj interesiĝantoj, ĵusekzamenitoj, kursanoj - kaj kompreneble ankaŭ vi.

  Listigo de la urbaj kunvenoj (kun dato, loko, organizantoj ktp) estas trovebla en tiu ĉi paĝo, iom sube, ĉe "kalendaro de hungariaj E-aranĝoj".

  ---------


  Évvégi szünet az irodákban

  A MESZ Kenyérmező utcai irodája december 19. és január 6. között tart zárva. A Leiningen utcai iroda december 22-ig működik, majd január 2-ig ez is zárva lesz.

   
  Jarfina fermo en la oficejoj de HEA

  La oficejo de HEA en str. Kenyérmező estos fermita inter la 19-a de decembro kaj 6-a de januaro. La oficejo en str. Leiningen funkcios ĝis la 22-a de decembro, poste ĝi estos fermita ĝis la 2-a de januaro.


  2004-es SZJA 1 % - köszönet!

  Megérkezett az APEH-től az Eszperantó Alapítvány számlájára a 2004-es SZJA 1 %-a átutalása: 856.558 Ft. Szeretnénk ezúton megköszönni mindenkinek, aki adója 1 %-át hozzánk irányította, és így segítette az eszperantó mozgalmat.

  Az év elején, a MESZ-vezetőségi ülésén úgy döntöttünk, hogy az idén nem csinálunk kétszeres kampányt, (dupla munka és dupla költség), és a jövőben nem konkurrenciaként hanem feladatmegosztással működtetjük a két alapítványt. A MESZ-vezetőség döntése az volt, hogy az APEH-probléma elmúltával a "Nemzetközi Nyelvért Alapítvány" térjen vissza az eredeti fő célkitűzésének megvalósításához, azaz tőkegyűjtéshez a MESZ saját tulajdonú székhelye (iroda, székház, stb) megvalósításához, - a napi eszperantó projektekhez szükséges tőke gyűjtését pedig az Eszperantó Alapítvány végezze.

  A közös kampány eredményeként – mivel a profilok megosztása az idén még nem volt eléggé tudatosítva az eszperantós közvéleményben – az idei 1 %-os bevétel 10 %-át a "Nemzetközi Nyelvért Alapítvány, NNyA" (=székház) kapja meg.

  A fenti februári döntésnek megfelelően a 85.656 Ft-ot ma (05.11.08.) átutaltuk a székház céljaira az NNyA számlájára.

   
  1 % de imposto - dankojn!

  Hungaraj civitanoj rajtas direkti unu procenton de la ŝtata imposto laŭ personaj enspezoj al iu civila organizo, inter ili ankaŭ por E-organizaĵoj.

  Ĵus alvenis la ĉi-jara sumo (1 % de imposto en 2004) de la hungara impostoficejo APEH al la konto de Fondaĵo Esperanto: 856.558 Ft. Per tiu ĉi maniero ni dankas al ĉiu, kiu helpis la Esperantan movadon per aldirektado de 1 % de sia imposto.

  En la komenco de la jaro ni decidis tiel, ke ĉi-jare ni ne faros duoblan kampanjon (duobla laboro kaj ankaŭ kosto...), kaj niajn 2 fondaĵojn en la estonto ni funkciigas ne kiel konkurenco, sed kun divido de la taskoj. La estraro de HEA decidis tiel, ke - pro la sukcesa solvo de la antaŭaj konfiskaj riskoj - la fondaĵo "Por la Internacia Lingvo Esperanto" de HEA revenu al sia origina celo: kolekto de kapitalo por solvi la rezidencan problemon (oficejo, domo?) de la Asocio, kaj pri la kolektado de financaj rimedoj por aktualaj E-projektoj okupiĝu la fondaĵo Esperanto, fondita de Lingvo-Studio, L.S.

  Ĉar la taskodivido ne estis sufiĉe reklamita inter esperantistoj, ni decidis tiel, ke el la ĉi-jara enspezo la fondaĵo "Por la Internacia Lingvo" ricevu 10 procentojn. Surbaze de tiu februara decido hodiaŭ (2005.11.08.) ni ĝiris 85.656 forintojn al la konto de la HEA-fondaĵo.


  Európai Alkotmány eszperantóul

  Megjelent az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés 2004. október 29-én, Rómában aláírt, végleges szövegének magyar-eszperantó, illetve angol-eszperantó nyelvű fordítása. "Az alkotmányszerződés eszperantó nyelvű fordításával szeretnénk informálni Európa és az egész világ eszperantóul beszélő polgárait a most bővülő Európai Unió értékeiről, céljairól és működéséről..." (Dr. Molnár Lajos)

  Az alkotmány magyar-eszperantó fordítása megtalálható a http://www.egalite.fw.hu címen.


  Ifjúsági kirándulás a Hármashatár-hegyre

  Idézet az MIESZ-tagoknak (Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség) küldött körlevélből:

  Október 15-én, szombaton a Hármashatár-hegyet másszuk meg: természetesen a jó hangulaton és pihenőkön van a hangsúly, nem a pár kilométernyi sportteljesítményen. Találkozó a Kolosy téri autóbuszmegállóban, 10 órakor, érkezés délután 4 óra körül. További információk Dévai Gergőnél, a 20/387-5050 telefonszámon vagy a deva kukac inf.elte.hu ímélcímen. Nyugodtan jöhettek előzetes értesítés nélkül is (de megköszönjük az előzetes jelentkezésedet), eszperantóul nem beszélőket, barátokat, üzlettársakat, krokodilokat, kutyákat és vadászgörényeket is hozva.


  Eszperantó tanárok és tanfolyamvezetők értekezlete, találkozója

  Az Eszperantista Tanárok Nemzetközi Ligája magyar szekciója ezennel tisztelettel meghív minden eszperantó tanárt, tanfolyamvezetőt és egyéni nyelvoktatással, vizsgafelkészítéssel foglalkozó pedagógust az idei őszi találkozóra és konferenciára. Dátum: 2005. október 15, szombat.

  Program
  
  10.00-11.00: Nyelvpedagógiai módszerek (Tötösné Gados Zsuzsa)
  11.00-11.30: Az eszperantótanítás kézikönyve (Stefan MacGill)
  11.30-11.45: Szünet
  11.45-12.15: Jó eszperantót tanítunk-e? (Johano Petik)
  12.15-13.00: Új taneszközök (Felszeghy Judit, Wacha Balázs, Salga Attila)
  13.00-14.00: Ebédszünet
  14.00-14.20: A teszt, mint a tudásellenőrzés (Jozefo Horváth)
  14.30-16.30: Csoportmunkák: tesztkészítés, teszt javí­tása
  16.30-17.30: Az eszperantóoktatás jelenlegi helyzete
  17.30-18.00: Közérdekű bejelentések, jövő évi tervek
  
  Helyszín: Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest, XIII. Kárpát utca 49-53.
  
  Megközelíthető: A Dózsa György úti metrómegállótól (kék vonal)
  
  - Könyvárusítás a helyszínen.
  - ­Italautomata az épületben.
  - Kínai étterem a közelben.
  
  Szeretettel várjuk!
  
  A szervezők nevében:
  
  Kovács Márta
  1221 Budapest Ady E. u. 23-25/c.
  kovacsm@berzsenyi.tvnet.hu
  (1) 226-36-02
  06-20-344-67-00
  


  Kalocsay emlékművének megkoszorúzása

  Dr. Kalocsay Kálmán az eszperantó világirodalom egyik legismertebb, legkiemelkedőbb személyisége (bővebben lásd: http://www.eszperanto.hu/egyeb/kalocsay-evfordulo.htm).

  Születési évfordulója kapcsán a miskolci "Király Lajos" eszperantó baráti kör 2005. október 8-án megkoszorúzza emlékművét szülőhelyén, Abaújszántón. A megemlékezésre hívnak, szívesen látnak minden eszperantistát, és azokat, akik tisztelték, tisztelik Kalocsay Kálmánt. Találkozás 10 órakor Abaújszántón, a Petőfi Sándor Művelődési Ház előtt.

  Bővebb információ: Pásztor Lászlóné, pasztor.laszlone@vipmail.hu.


  Ekumena diservo en Debrecen - kun kursanoj

  Bone sukcesis la 3-a ekumena diservo en Debrecen la 3-an de septembro, organizita de s-ro Gajdos Pál por junaj kursanoj, preparantaj sin al al postsemajna ŝtata lingvoekzameno. (La unua ekumena diservo en Debrecen okazis en 1966 okaze de la tiama KELI-kongreso, la dua en 1983 okaze de IJK).

  La nunan diservon partoprenis ĉ. 30 studentoj, kvar E-instuistoj, kaj ĉ. 30 membroj de la koruso Maróthi, gvidata de s-ro Kéry Mihály.

  En la kunveno la koruso - kune kun la studentoj - kantis psalmojn kaj himnojn protestantajn, katolikajn kaj ortodoksajn. Ankaŭ la studentoj kantis. Poste sekvis amika interparolado apud metita talbo. En la estonto oni planas aliajn similaj aranĝojn en Debrecen.

  Kontaktoj: Gajdos Pál, gajdospal@freemail.hu


  Eszperantó családi sportnap Siófokon

  A Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány 2009. június 27-én családi eszperantós sportnapot szervez Siófokon a Küszhegyi úti Sportcentrumban. Minden érdeklődő családot / párt / egyedüli résztvevőt sok szeretettel várunk.

  Részletesebben a http://www.esperanto-balaton.tar.hu honlapon olvashattok a rendezvényről. Visszajelzést kérek szépen a részvételetekkel kapcsolatban! Üdvözlettel,

  Szányel Csaba, szervező
  szanyelcsaba@yahoo.it, 06-30-3903782

   

  Familia sporta semajnfino por esperantistoj

  Balaton-Regiona Esperanto-Fondajxo organizas familian sportan tagon por esperantistoj en la urbo Siófok la 27-an de junio. Ni bonvenigas cxiujn komencantojn kaj progresintojn, ecx kune kun iliaj familianoj.

  La sportajxoj okazos en la Sporta Halo en la strato Küszhegyi. Pri la arangxo pliajn informojn oni povas trovi en la sekcio "Arangxoj" cxe nia retejo http://www.esperanto-balaton.tar.hu. Ni atendas mallongan sinanoncan mesagxon de vi. Kun salutoj,

  Szányel Csaba, organizanto,
  szanyelcsaba@yahoo.it, tel: +36-30-3903782


  Sikk ma eszperantóul tanulni!

  Kétoldalas, szembetűnő cikk jelent meg az eszperantóról a Sikk magazinban.

  A Kulturális Eszperantó Szövetség vezetőjével, Szilvási Lászlóval készült interjú címe: "Ingyenes belépő a világ minden tájára!" A cikkben szó van az eszperantó előnyeiről, a tanulási lehetőségekről, a diplomához szükséges nyelvvizsgáról, és az eszperantó nyelvismeret hasznosságáról.

  A cikkhez készült képek az Eszperantó Nyelviskola Üllői úti tantermeiben készültek.

  A cikk beszennelt változata a http://www.eszperanto.hu/egyeb/alk/sikk-08aug.pdf címen található.


  A fenti cikk megjelenése után nem sokkal újabb eszperantó cikk jelent meg, ezúttal a Helyi Théma című újságban. A cikk pdf formátumban letölthető erről a linkről.

   
  Estas ŝike lerni Esperanton...

  Aperis okulfrapa, 2-paĝa artikolo pri Esperanto en populara hungara magazino "Sikk" (= ŝike).

  La artikolo havas okulfrapan titolon: "La 3-a plej populara lingvo inter la studentoj estas: Esperanto!" - kaj baziĝante sur intervjuo kun Szilvási László ĝi alloge prezentas la fenomenon Esperanto. Citante opinion ankaŭ de du aliaj esperantistoj Rózsa Antónia kaj Horváth József, la redaktoro prezentas pozitive kaj la lingvon kaj ankaŭ kelkajn uz-eblojn.

  La artikolo estas ilustrita per grandaj fotoj, faritaj en la nova budapeŝta Esperanto-Lernejo de Lingvo-Studio (ĉe Eventoj), gvidata de Szilvási.

  La skanita artikolo estas videbla ĉe: http://www.eszperanto.hu/egyeb/alk/sikk-08aug.pdf - (laŭ V.T.)


  Post nelonga tempo de la supra artikolo denove aperis priesperanta intervjuo kun Szilvási, ĉi foje en la gazeto Helyi Théma. Ĝi estas elŝutebla ĉe tiu ĉi ligilo - en la hungara lingvo :-(


  Szerdahelyi IstvánMemorfesto pri Szerdahelyi
  Szerdahelyi István estis fondinto kaj gvidinto de la Esperanto-Fako en la universitato ELTE en Budapeŝto. Koutny Ilona, redaktoro de la festa memorlibro pri Szerdahelyi kore invitas ĉiujn, kiuj ŝatis kaj estimis la profesoron al la memorfesto okaze de lia 85-a naskiĝdatreveno, okazonta en Nemzetek Háza (Domo de Nacioj), Budapest, V. Bajza u. 54. je la 10-a horo la 30-an de aŭgusto.

  Kadre de la festo estos prezentata la memorlibro "Abunda Fonto", redaktita de Koutny Ilona, kiu diskonigos en sia prelego lian vivovojon kaj verkon, respektive prelegoj de liaj disciploj kaj kolegoj (Ertl, Kovács, Kóródy k.a.). La dommastro estos Wacha Balázs. La eventon partoprenos ankaŭ la familio Szerdahelyi.  Valdemar Langlet - eszperantista rakpart!

  A Carl Lutz Alapítvány 2005-ben jelezte, hogy a dunai alsó rakpartok elnevezésével szeretnének emléket állítani az 1944-es nyilas terror üldözöttjeit mentő hősöknek és mártíroknak.

  A Fővárosi Közgyűlés a 2010. június 3-i ülésén tárgyalta a témát, és ennek során úgy döntött, hogy a budai oldalon a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti rakpart-szakaszt egy eszperantista házaspárról, Valdemar és Nina Langlet-ről nevezik el!

  Valdamer és Nina Langlet tevékenyéségről a http://www.eszperanto.hu/egyeb.htm oldalon lehet olvasni Rátkai Árpád tanulmányát.

   

  Kajo en Budapeŝto pri Valdemar kaj Nina Langlet

  La hungaria Fondaĵo Carl Lutz en la jaro 2005 faris peton al la ĉefurba konsilio (asembleo) renomi la kajojn apud la rivero Duna en Budapeŝto - kaj per tio fari omaĝon al la martiroj kaj herooj kiuj savadis la persekutatojn dum la sagokruca teroro en 1944.

  La 3-an de junio de tiu ĉi jaro la Ĉefurba Konsilio traktis la temon, kaj per decido oni nomumis la kajon en la urboparto Buda inter la pontoj Szabadság kaj Petőfi pri esperantistaj geedzoj - Valdemar kaj Nina Langlet!

  Pri la homsavada agado de Valdemar kaj Nina Langlet oni povas legi novan E-lingvan studon de Rátkai Árpád ĉe http://www.eszperanto.hu/egyeb/langlet-eo.doc


  Új eszperantó központ Budapesten!

  2007 november 20-án felavattuk az új, modern Budapesti Eszperantó Központot!

  A Klinikák metrómegálló mellett található helyszín ad otthont a Kulturális Eszperantó Szövetség (KEA) egyik irodájának, az Eszperantó Nyelviskolának, és az ifjúsági eszperantó szövetségnek, a MIESZ-nek is itt van az új bázisa.

  Az új, 114 m2-es központban három komplexen felszerelt nagyterem, egy teakonyha és egy szervező-iroda szolgál igény szerint tanfolyami vagy rendezvény célokra: audio-vizuális rendszerek, projektor, számítógépek, internet segítik az eszperantó ügyek szervezését és az oktatást.

  Az új központot egy rövid állófogadással Szilvási László, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke nyitotta meg november 20-án. Az ünnepség keretében megköszöntük a velünk együtt dolgozóknak a segítséget, tanárainknak az országosan kiemelkedő és kiváló eredményeket, és a MIESZ vezetői itt mondtak nyilvános köszönetet Szekeres Melinda szüleinek a Melinda-díj létrehozásáért valamint a 7 éven át tartó önzetlen támogatásért.

  Az új eszperantó bázis címe: Budapest, IX. ker. Üllői út 95, első emelet 49. (20-as kapucsengő). A nyitvatartás változó, szükség szerinti, a kapcsolattartási telefon:
  (06–1) 282-88-85 (= Leiningen utcai iroda)

   
  Nova Esperanto-Centro en Budapeŝto!

  La 20-an de novembro en 2007 ni inaŭguris en Budapeŝto la novan, modernan Esperanto-Centron de Eventoj!

  La nova sidejo servas kiel hejmo por la landskala organizaĵo "Kultura E-Asocio ĉe Eventoj", por la "Esperanto-Lingvolernejo", kaj ankaŭ la junulara organizaĵo, Hungara E-Junularo, HEJ trovis ĉi tie sian novan bazejon.

  La nova centro ampleksas 114 m2-ojn, havas 3 komplekse ekipitajn salonojn, te-kuirejon kaj organizan oficejon, kiuj povas servi kiel kursejo kaj/aŭ programejo por movadaj kunvenoj: aŭdo-videaj sistemoj, projektilo, komputiloj, interreta konekto helpas la Esperantajn organizajn aferojn.

  La novan centron inaŭguris la 20-an de novembro Szilvási László, prezidanto de Kultura E-Asocio (iama ĉefredaktoro de Eventoj). En la festo ni dankis ĉiujn helpantojn, niajn kunlaborantojn, dankis la brilajn kaj elstarajn sukcesojn al niaj instruistoj, kaj gvidantoj de HEJ ĉi tie diris publikan dankon al la fondintoj kaj mecenintoj de Premio Melinda, al la gepatroj de Szekeres Melinda.

  Adreso de la nova Esperanto-Centro estas: strato Üllői, n-ro 95, en la 9-a distrikto en Budapeŝto (tuj apud la metrohaltejo "Klinikák"). Enirporda sonorilkodo: n-ro 20.
  En la nova ejo nun en vesperoj funkcias la lingvolernejo, deĵorado pri movadaj aferoj okazas laŭbezone. Kontaktaj telefono: +36-1-2828885 (en alia oficejo de Eventoj), kaj retadreso: "szilvasi@eventoj.hu"


  Eszperantós vállakozók és cégvezetők klubja

  Az elmúlt időszakban több eszperantós cégvezető, vállakozó is felvetette, hogy jó volna időnként összejönni más vállalkozókkal, akiket az eszperantón túl a hasonló érdeklődési kör is összeköt.

  Nem egy merev, túlszabályozott szervezetre gondoltunk, inkább egy nemformális, baráti jellegű szűkebb társasági körre, akik egymás munkájának megismerésén, egymás esetleges segítésén túl havonta/kéthavonta jönnek össze egy-egy érdekes közös programra...

  Az eszperantós vállalkozóktól, cégvezetőktől, menedzserektől egy rövid bemutatkozó ímélt kérünk (akár magyarul, akár eszperantóul) a Bp-i Eszperantó Házba Szilvási László részére az "iroda@eszperanto.hu" címre. A további értesítéseket közvetlenül a jelentkezőknek küldjük majd.

   
  Societo de esperantistaj entreprenistoj kaj firmao-gvidantoj

  Lastatempe pluraj esperantistaj manaĝeroj kaj entreprenistoj levis la ideon, ke estus bone de tempo al tempo renkonti ankaŭ aliajn entreprenistojn, kun kiuj krom Esperanto oni havas la komunan intereson kiel kunligilon.

  Ni pensis ne pri iu rigida, troreguligita organizaĵo, sed pri iu neformala societo kun amikeca trajto, kie oni krom ekkoni laboron unu de la alia, eble krom helpi foje unu la alian, kunvenadas monate aŭ dumonate por ia-tia interesa komuna programo...

  De esperantistaj entreprenistoj, manaĝeroj, firmao-gvidantoj ni atendas mallongan sinprezentan retmesaĝon (ĉu en la hungara, ĉu en Esperanto), sendendan al la Budapeŝta E-Domo, por adreso "szilvasi@eventoj.hu" de Szilvási László. Pliajn sciigojn ni sendos rekte al la aliĝintoj.


  Karaj samlistanoj! Mi informas vin, en la Muzeo de la Hungara Lingvo, trovigxanta en Széphalom, cxe la enirejo estas ricevebla gvidilo krom lingvoj angla, germana, turka, ankaux en Esperanto. Mi proponas al vi viziti la muzeon, lauxeble kun viaj eksterlandaj gastoj, kaj cxe la enirejo peti la gvidilon. Estus utile, se la kunlaborantoj de la muzeo spertus, ke oni bezonas la Esperantan gvidilon. Dr. Halász József, halaszjo@t-online.hu


  Eszperantó városnéző séta a királyok városában
   

  Minden eszperantóul beszélőt szívesen látunk november 6-án 15.00 órától egy eszperantó (!) idegenvezetéssel történő sétára Székesfehérváron, majd utána este 6-tól egy (önköltséges) társasági vacsorára a Kiskakas étteremben (változott!).

  Találkozó: 15.00-kor a McDonald's parkolójában, Palotai út, az Alba-Plaza közelében. Szervező: Balatoni Regionális Eszperantó Alapítvány, B.R.E.A. - Nagy Edit, tel: 06-30-9699933, illetve apollo@t-online.hu

  Bejelentkezés a vacsora-létszámhoz: szanyelcsaba@olasz-francia.hu

   

  Novembra promenado en la urbo de reĝoj
   

  Ni invitas vin al urborigarda promenado kun Esperanta ĉiĉeronado en la urbo Székesfehérvár la 6-an de novembro ekde la 14-a horo, sekvita de komuna socia vespermanĝo ekde la 18-a horo en la restoracio Kiskakas.

  Organizanto: Balatona Esperanto-Fondaĵo BREA, s-ino nagy Edit, tel: +36-30-9699933, respektive apollo@t-online.hu

  Sinanonco por lokrezervo en la vespermanĝo: szanyelcsaba@olasz-francia.hu


  Pasporta Servo - 2010

  Az ingyenes nemzetközi vendéglátó hálózat idei címlistája 91 ország- ból 1450 olyan vendéglátó címét és adatait tartalmazza, akik szívesen nyújtanak ingyenes szállást az eszperantóul beszélő utazóknak...

  Az egyik legnépszerűbb eszperantó szolgáltatásról bővebb információ magyar nyelven ezen a címen olvasható. Országos koordinátor: Hideg Sándor (2016 Leányfalu, Szendrey u. 19, tel: 26-380158, ímél: hidegs@index.hu).

  A kiadvány formátuma: A/6, 208 oldal, ára 2500 Ft (sokkal kevesebb, mint 1 éjszakai szállás ára külföldön), és beszerezhető a Kulturális Eszperantó Szövetség könyvküldő szolgálatánál.

   
  Pasporta Servo - 2010

  Aperis la ĉi-jara adreslibro de la senpaga Esperanta gastiga servo! 1450 esperantistoj el 91 landoj ofertas senpagan tranokteblon por Esperante parolantaj vojaĝemuloj.

  Pli detalaj informoj pri unu el la plej popularaj servoj estas trovebla hungare en tiu ĉi paĝo. Landa organizanto de Pasporta Servo estas Hideg Sándor (2016 Leányfalu, Szendrey u. 19, tel: +36-26-380158, retadreso: hidegs@index.hu).

  Formato de la libreto: A/6, paĝoj 208, prezo: 2500 Ft. La adresaro estas aĉetebla ĉe ĉiuj pli grandaj libroservoj, kaj por hungaroj ĉe la Esperanto-Centro Eventoj en la Budapeŝta Esperanto-Domo.


  Eszperantó fogadóóra a TV-ben

  "Az eszperantó előnyei az iskolai oktatásban" – volt a Fogadóóra című műsor egyik fő témája múlt héten szombaton, április 24-én az MTV1-en.

  Az eszperantóval foglalkozó blokkban interjú hangzott el Szilvási Lászlóval a KEA elnökével, Kovács Mártával a magyarországi eszperantó oktatás egyik legelismertebb személyiségével, és Tötösné Gados Zsuzsával, a Semmelweis Gimnázium eszperantó tanárával. A pozitív hangvételű műsorban több eszperantó tanfolyamról is mutattak felvételeket és a "Esperanto-Elektronike" című DVD-ről használtak fel képi és zenei részleteket.

  A Fogadóóra eszperantó blokkja megnézhető a http://www.youtube.com/watch?v=CSzJnI8VxdY címen.

   

  8 minutoj da Esperanto en la hungara televido

  "Avantaĝoj de Esperanto en la lerneja instruado" - estis la ĉefa temo de la televida programo "Fogadóóra" (Konsultado kun gepatroj de lernuloj), elsendita la pasintan sabaton, la 24-an de aprilo de la centra televida kanalo en Hungario MTV-1.

  La elsendo daŭris pli ol 8 minutojn, kaj en ĝi sonis intervjuoj kun Szilvási László, prez. de Esperanto-Asocio ĉe Eventoj en Hungario, kun dojeno laŭ meritoj de hungaria E-instruado s-ino Kovács Márta, kaj kun E-instruisto ĉe budapeŝta mezlernejo s-ino Tötösné-Gados Zsuzsa. En la pozitiv-tona elsendo estis montritaj lernoĉambraj registraĵoj de diversaj Esperanto-kursoj, kaj estis uzitaj ankaŭ fragmentoj de la DVD "E-o Elektronike".

  La priesperanta parto de la televida elsendo estas spektebla ĉe: http://www.youtube.com/watch?v=CSzJnI8VxdY


  Szokatlan tanfolyam - nyelvvizsgával rendelkezőknek!
  Estas lanĉita speciala nova kurso en la Budapeŝta E-Centro. Celo de la kurso estas malforgesigi la akiritian lingvoscion de Esperanto, kaj rajtas partopreni ĝin nur personoj, kiuj jam posedas la atestilon pri lingvo-ekzameno.

  Szokatlan tanfolyamot indított novemberben a Kulturális Eszperantó Szövetség: a kisérleti szintentartó foglalkozásokon csak azok vehetnek részt, akiknek már megvan az (írásbeli) nyelvvizsga-bizonyítványuk!

  A tanfolyam célja, hogy a korábbi hallgatók a nyelvvizsga után se felejtsék el a nyelvet. Az Üllői úti Eszperantó Központban zajló foglalkozások hetente egyszer, kedd esténként vannak, összesen 1000 Ft szimbolikus összegbe kerülnek, és ez a kisérleti csoport karácsonyig tart.

  A foglalkozásokon - melyet Kaszás Attila vezet - átismételjük a nyelvtan egyes elemeit, gyakorolunk beszélgetni, érdekes rövid cikkeket olvasni, eszperantó videókat nézni, dalokat tanulni, a felhasználási lehetőségekről beszélgetünk - és hasonló jó hangulatú eszközökkel fogjuk gyakorolni a nyelvet.

  A tanfolyamon még van 1-2 hely, érdeklődők még be tudnak kapcsolódni. A Kulturális Eszperantó Szövetség szervező irodája a 282-88-85-ös telefonszámon érhető el munkanapokon 10-17 óra között (térkép).

  Szilvási László  Kalocsay-ünnepség Abaújszántón

  Kalocsay Kálmán, az eszperantó irodalom világszerte elismert egyik legnagyobb alakja Abaújszántón született 1891. október 6-án. A születésnapja tiszteletére a város önkormányzata és a miskolci Király Lajos Eszperantó Baráti Kör ünnepi koszorúzást szervez, amelyre minden eszperantistát tisztelettel meghívnak.

 • Időpont: 2011. október 6-án, 11.00 óra
 • Helyszín: Abaújszántó, Helytörténeti Múzeum

  Bejelentkezni a szervező Pásztor Lászlóné címén lehet: pasztorlaszlo.adri@hdsnet.hu , tel: 70-5708895 • Memorfesto pri Kalocsay en Abaújszántó

  Kalocsay Kálmán, unu el la internacie plej elstaraj figuroj de la Esperanta literaturo naskiĝis la 6-an de oktobro 1891 en la urbeto Abaújszántó. Honore al lia 120-a naskiĝdato, la urbestra oficejo kaj la Esperanta Amika Rondo "Király Lajos" organizas festan kunvenon, al kiu invitas kaj bonvenigas ĉiujn esperantistojn.

 • Dato: 2011-oktobro-06, 11-a horo
 • Loko: urbo Abaújszántó, strato Béke, Lok-historia muzeo

  Aliĝi oni povas ĉe la organizanto s-ino Pásztor Lászlóné, pasztorlaszlo.adri@hdsnet.hu, tel: +36-70-5708895


 • Korábbí hírekről, eseményekről az archívumban olvashatsz.


  Biblia-órák Debrecenben

  A Szent Anna egyházi közösségi házban (Debrecen, Varga utca 17.) eszperantó biblia-óra és énektanulás van vallásos fiataloknak minden hónap első hétfőjén 17:00 órától.

  A résztvételi szándékot Gajdos Pál oktatónál kell előre jelezni a 70-3787506-os telefonszámon, vagy a gajdos.pal@freemail.hu címen. Belépőjegy: 200 Ft (teremfűtés, fénymásolás).

   

  Biblio-horo por religiemuloj

  En la eklezia kulturdomo Sankta Anna (urbo Debrecen, str. Varga nro 17.) okazas Biblio-horoj kaj komuna kantado en Esperanto, en la unua lundo de ĉiu monato ekde la 17-a horo.

  Antaŭanoncu vin ĉe la instruisto Gajdos Pál telefone 70-3787506 aŭ retpoŝte: gajdos.pal@freemail.hu . Enirpago: 200 forintoj (por hejtado kaj fotokopiado).  Letölthető nyelvgyakorló program

  Bár az eszperantó nyelvtana sokkal egyszerűbb más nyelvekénél, nem elég azt csak megérteni, de be is kell gyakorolni...

  Erre a célra szolgál a kezdők számára készült, és az Eszperantó Nyelviskola weboldaláról ingyenesen letölthető nyelvgyakorló program.

  Senpage elĝutebla programo por lerni la lingvon

  Ne sufiĉas kompreni la gramatikajn regulojn, oni devas ilin multe ekzerci.

  Tiun celon servas la interaktiva ekzerca programo por komencantoj, senpage elŝutebla el retejo de lingvolerneja retejo de Lingvo-Studio. Oni ne devas instali, nur simple elpaki ĝin.


  www.eszperanto.hu eszperantó könyvek eszperantó tanfolyamok