Aktuális eszperantó hírek, események

Korábbí hírekről, eseményekről az archívumban olvashatsz.
Pli fruaj artikoloj troveblas en la arkivo.


Ha érdekelnek az eszperantó események, vagy szeretnél segíteni - akkor érdemes bejelentkezned az "esp-en-hung" országos levelezőlistára.
Bővebb információ itt!      Feliratkozás a levelező-listára!

ESZPERANTÓ ALAPÍTVÁNY - 1 %

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, így talán Önnek is az Eszperantó Alapítványnak tavaly nyújtott segítséget.

Az elmúlt évben az SZJA 1 % felajánlásokból 178.514 Ft támogatást kaptunk, felhasználásáról a beszámoló megtalálható az Alapítvány web-oldalain.

Megköszönjük, ha az SZJA 1 %-val idén is az Eszperantó Alapítvány-t támogatja. Rendelkező nyilatkozat letölthető innen is *.doc illetve *.pdf formátumokban.

Az Eszperantó Alapítvány adószáma:
19664761-1-43

 
FONDAĴO ESPERANTO - 1 % DE IMPOSTO

Ni dankas al ĉiuj, do eble ankaŭ al vi la pasintjaran subtenon por Fondaĵo Esperanto en Budapeŝto ĉe Eventoj.

En la pasinta jaro el la "1 %"-aj ofertoj de la persona imposto ni ricevis 178.514 forintojn. Raporton pri ĝia elspezado vi trovas en la retpaĝoj de la Fondaĵo.

Ni estos dankaj, se ankaŭ ĉi jare vi subtenos la Fondaĵon Esperanto per 1 % de via persona imposto. Formularo por tio estas elŝutebla ankaŭ de tie ĉi en formatoj *.doc*.pdf.

Impostregistra numero de Fondaĵo Esperanto Budapeŝto:
19664761-1-43


GYŐZÖTT AZ ESZPERANTÓ név a szavazáson!

A kb. 1 héttel ezelőtt a Varsó és Bialystok közötti intercity vonat nevére kiírt lengyelországi szavazáson az "Esperanto" név toronymagasan győzött a többi névjavaslat előtt!

A PKP lengyel állami vasút tájékoztatása szerint a ma zárult fészbukos szavazáson az "Esperanto" név 3940 szavazatot, a Narew név 2509 szavazatot, a Bojary név pedig 200 szavazatot kapott.

A Varsóból a Zamenhof szülővárosába, Bialystokba közlekedő IC decembertől viseli újra az Esperanto nevet. Ezen a vonalon korábban már közlekedett egy ilyen nevű vonat, de azt 2013-ban átszervezés és rossz menetrendi időzítés miatt megszüntették.

A Lengyel Vasutak által kiírt 10 szavazás eredménye a https://www.facebook.com/PKP.Intercity oldalon olvasható.

A szavazás kiírása: https://www.facebook.com/events/519607201529853/

Eredményhirdetés: https://www.facebook.com/PKP.Intercity

Az eszperantó nyelvről és mozgalomról bővebben: www.eszperanto.hu
További információ: Szilvási László, elnök, 06-1-282.88.85, szilvasi@eszperanto.hu


Aktuális eszperantó hírek a Facebook-oldalunk segítségével:


Ha szeretnél értesülni az eszperantó ujdonságokról, a gomb megnyomása után
a friss hírek automatikusan megjelennek a te hírfolyamodban is, így nem maradsz ki a legfontosabb dolgokból!


HÍRÜNK ÉS ARCULATUNK A VILÁGBAN - RÁDIÓ ÉS ÚJSÁGCIKKEK RÓLUNK - LA GAZETARO PRI NI

Video- és TV-felvételek


Rádióriportok, újságcikkek


Nemzetközi Eszperantó Családi Találkozó Magyarországon!

Július 15-26-ig az Esztergom melletti Búbánatvölgy lesz a helyszíne a 37. Nemzetközi Eszperantó Családi Találkozónak! Az idén 13 országból kb. 60 résztvevőt, 19 családot várunk, közöttük még az USA-ból sőt Szibériából is!

Több száz olyan család létezik, ahol a szülők egymás között otthon az eszperantót használják, így a gyerekek a szülők anyanyelvén kívül az eszperantót is megtanulják, mint az egyik családi kapcsolattartási nyelvet.

A mostani rendezvény célja, hogy találkozási és közös nyaralási lehetőséget biztosítson ezeknek az eszperantót használó gyermeknek - és a szüleiknek. Eszperantó-ország nem lévén, az ő számukra ez egy jó alkalom a nyelvhasználatra, gyakorlásra, a közös szókincs kialakítására.

Az eszperantó családok 1979 óta szerveznek találkozókat, közös nyaralásokat. Az első alkalommal 4 országból 7 család találkozott Magyarországon, a közös nyelv természetesen az eszperantó volt. Azóta a rendezvény bejárta Európát, Svédországtól Szerbiáig - és az idei, jubileumi, 100-ik Eszperantó Világkongresszus előtt újra Magyarországon találkozik néhány család a közös nyaralásra, gyerekek közös játékára.

A rendezvény helyszíne: Vadregény Panzió, Esztergom-Búbánatvölgy, hrsz. 10985

Az eszperantó nyelvről és mozgalomról bővebben: www.eszperanto.hu
A rendezvény sajtófelelőse: Acsádi Veronika, 20/270-6786, acsadi.veronika@eszperanto.hu


ESZPERANTÓS REKLÁMTOLLAK

Eszperantós reklámtollakat készítettünk, két változatban, egy normál és egy csillogóbb kivitelben, próbaképpen 1000 illetve 500 db-os mennyiségben.

A tollak elkészítését az SZJA 1 %-ból befolyt összeg egy részének felhasználásával az Eszperantó Alapítvány fizette. Ezúton is köszönjük mindenkinek az szja 1 %-os felajánlást!

A tollakból egy-egy kisebb mennyiséget szívesen biztosítunk ingyenesen az igénylőknek valamelyik irodánkban vagy valamelyik összejövetelen, megbeszélésen vagy rendezvényen.

Szilvási László

 

ESPERANTAJ REKLAMILOJ, SKRIBILOJ

Lastatempe ĉe la Esperanto-Centro Eventoj en Hungario ni produktis skribilojn kun kaj por Esperanto-reklamo.

Ili estis faritaj en 2 versioj, unu kun normala kaj unu kun pli eleganta, brilanta aspekto, por komenci en 1000 resp. 500 ekzempleroj.

La produktadon de tiuj reklam-skribiloj financis Fondaĵo Esperanto ĉe Eventoj, surbaze de la ricevita subvencio de 1 % de personaj impostoj de civitanoj (tamen ne de "Civitanoj"... )

Kun salutoj, Szilvási László


GOOGLE-AJÁNDÉK AZ ESZPERANTÓNAK!

A Google AdWords hirdetési rendszerének 10-ik születésnapja alkalmából egy látványos kisfilmmel kedveskedett a nagyobb ügyfeleinek.

A Budapesti Eszperantó Központ is ebbe a hírdetői körbe tartozik, így a Google a számunkra is készített egy kisfilmet, amelyik nagyon látványos módon segít reklámozni az eszperantót, pontosabban a központi weboldalunkat, a www.eszperanto-hu-t.

A reklámfilm elérhetősége: http://www.eszperanto.hu/media/eszperantohu-google.mp4

 

GOOGLE REKLAMAS ESPERANTON!

Lige al la 10-jariĝa festo de la sistemo Ad-Words, la firmao Google produktis filmetojn por siaj elstaraj klientoj, kiuj elspezas por ili super iu limo.

Ankaŭ nia "Esperanto-Centro Eventoj" en Budapeŝto apartenas al tiuj reklamistoj, kaj Google nun produktis iun filmeton, kiu tre impresige reklamas Esperanton, pli ĝuste nian retejon "www.eszperanto.hu" La filmeto parolas angle, kaj havas subtekstojn en 10 lingvoj.

La filmeto troviĝas ĉe la adreso: http://www.eszperanto.hu/media/eszperantohu-google.mp4


VERDE? VERDA? – Eszperantó az ásványvizes palackokon!

Ittuk a Verdét, vittük a Verdát! - a pólonkon pedig nagybetűvel az "ESZPERANTÓ" szó virít!

A Spar üzletlánc "Verde" nevű ásványvizét bizonyára sokan ismerik, és valószínűleg többen hallottak arról is, hogy az üvegen lévő cimkék beküldésével különböző ajándékokat lehetett nyerni.

Tudta ezt Zalaegerszegen Ódor György is (régi eszperantista, a "Juna Koro" egerszegi klub régi tagja), be is küldött néhány ásványvizes cimkét a megadott címre, és a fortuna úgy hozta, hogy ő nyerte meg a főnyereményt, egy Fiat Punto gépkocsit!

A nyeremény átvételekor, illetve a fotózásra Gyuri egy fekete pólót vett fel, melyen jól látható nagy betűkkel virított az "Esperanto" felirat, így most több hónapon keresztül látható és jól olvasható az "Esperanto" szó sokszázezer palack ásványvíz cimkéjén !!!!!

Magáról a nyereményjátékról, a sorsolásról és a díjátadásról további képek a www.veddesnyerd.eu oldalon a 'Galéria 2010' menüpontban láthatóak.

Gratulálunk Ódor Györgynek és feleségének, sok jó utat kívánunk az új kocsival, és köszönjük hogy eszperantós pólót vett fel a fotózásra.

Lám, így is lehet az eszperantót terjeszteni :-)

 

VERDE? NE, SED VERDA! - kaj Esperanto!

Landa hungaria nutraĵvendeja ĉeno Spar anoncis konkurson, en kiu oni povis gajni diversajn premiojn, se ili alsendas etikedojn de mineralakvaj boteloj de speco "Verde".

Ittuk a Verdét, vittük a Verdát! - a pólonkon pedig nagybetűvel az 'ESZPERANTÓ' szó virít! Faris tion ankaŭ s-ano Ódor György (malnova esperantisto en la urbo Zalaegerszeg), kaj pere de bona fortuno li gajnis la ĉefpremion, aŭtomobilon Fiat Punto.

Dum la ricevo de la premio, kaj dum la fotado li portis nigran T-ĉemizon kun okulfrapa surskribo "ESPERANTO", do tiu vorto nun aperas en bone legebla formo sur etikedoj de multcentmiloj da mineralakvaj boteloj "Verde".

Pri la konkurso mem, pri la lotumado kaj transdono de premio pliaj fotoj estas videblaj ĉe www.veddesnyerd.eu sub la menuero "Galeria 2010'.

Gratulojn al s-ano Ódor György kaj lia edzino, ni deziras agrablajn vojaĝojn per la nova aŭtomobilo, kaj ni dankas lin pro vestado de Esperanta-T-ĉemizo.

Jen ankaŭ tiel oni povas disvastigi Esperanton :-)


kalendaro de Esperanto-aranĝoj

Eszperantó rendezvények, találkozók

 • A nemzetközi rendezvénynaptár egy külön listában, a http://www.eventoj.hu/kalendaro.htm oldalunkon található!
 • A magyarországi eszperantó csoportok/klubok összejövetelei: külön listában
 • A főbb rendezvényekről a fészbukos oldalunkon is található információ. Az oldal követéséhez nyomja meg a "Tetszik" gombot:


  Érettségi eszperantóból!

  Kevesen tudják, hogy eszperantóból nem csak lehet, de érdemes is érettségi vizsgát tenni. Részletesebb leírás itt olvasható.

  Abituriento pri Esperanto!

  Ne estas vaste konate, ke oni rajtas fari abiturientan ekzamenon ankaŭ pri Esperanto. Pli detalaj informoj legeblas "ĉi tie".


  Eszperantó újságelőfizetési lehetőségek, 2016

  Ha elő akarsz fizetni valamelyik eszperantó újságra, az adott újság szerkesztőségén keresztül tudod ezt megtenni. Van azonban néhány újság, melynek előfizetését külön közvetítők is segítik. Az előfizetéshez az kell, hogy piros postautalványon küldd el a közvetítőnek az előfizetési díjat – a közlemények rovatban feltüntetve, hogy milyen célra küldöd a pénzt :-)

  • revuo Esperanto – Az Eszperantó Világszövetség központi folyóirata. Megjelenik havonta (augusztus kivételével), A/4 formátumban. Előfizetési díj 2016-ra: 8300 Ft (UEA-tagsággal együtt: 13.000 Ft). Közvetítő: Ködmön Károlyné, 2890 Tata, Csokonai u. 13, tel: 06-34-487951, 30-3622840, ímél: kodmonerzsi@gmail.com

  • revuo Beletra Almanako – Az egyik legrangosabb nemzetközi eszperantó irodalmi kiadvány. Évente 2 szám jelenik meg, kb. 160 oldalon 21x13 cm formátumban. Szerkesztők: Jorge Camacho, Probal Daŝgupto és Ertl István. Előfizethető a http://www.beletraalmanako.com címen jelölt módokon.

  • Monato – Politikával, gazdasággal, kulturával foglalkozó, független, nemzetközi, eszperantó nyelvű újság, melyet Stefan Maul német újságíró alapított 1980-ban. Jelenleg minden hónapban 28 oldalon jelenik meg Antwerpenben (évente egy szám dupla), főszerkesztője Paul Gubbins angol újságíró. Két érdekesség a Monato-val kapcsolatban: először is, a legtöbb eszperantó kiadványtól eltérően ez az újság nem az eszperantóról szól, hanem eszperantóul a világ legkülönfélébb dolgairól. Másodszor pedig, egy-egy helyi témákról az anyagokat nem idegen külföldi újságírók készítik, hanem az adott országban lakó eszperantisták készítik elő. Az előfizetők számát tekintve (1600-1800 fő) a Monato már régen az első helyet foglalja el a független - azaz külön előfizetendő, és nem tagsági díjért automatikusan kapott - eszperantó újságok között. --- A legnépszerűbb független társadalmi-kulturális magazin: A világ dolgairól - eszperantóul... – Havonta jelenik meg elegáns A-4 formátumban. A 2016-es előfizetési díj: 30 euró (10.800 Ft), csak az internetes pdf-változat ára: 18 euró, azaz 6500 Ft. Előfizethető simán, magyar bankkártyával is a http://monato.esperanto.be/ oldalon (lásd: "abonilo" menüpont). Ingyenes pdf-próbaszám INNEN tölthető le, epub-formátumban pedig INNEN.

  • Scienca Revuo – Az Internacia Scienca Asocio Esperantista, ISAE folyóirata, a legkülönfélébb szakterületekről közöl publikációkat, tanulmányokat. A "Scienca Revuo" szívesen fogadja a közlésre szánt anyagokat – ez főleg a doktoranduszokat és kutatókat érdekelheti, akik számára fontos az impakt-faktor növelése... – Web-oldala: https://scienca-revuo.info -- A netes verzió éves előfizetési díja (ami magában foglalja az ISAE tagságot is) 4 eurónak megfelelő összeg, azaz 1260 Ft, az évi 1-szeri összevont papírverzió díja: plusz 12 euró, azaz + 3780 Ft. Közvetítő: Eszperantó Alapítvány, Szilvási László, tel: (06-1) 282.88.85, ímél: "szilvasi kukac eszperanto.hu"

  • La Kancerkliniko, LKK – Politika, kultura, skandalema, ajnista. Negyedéves politikai, kulturális folyóirat - de prűd személyeknek nem ajánlott. A-4 formátum, 28 oldal, évi 4 szám. Előfizetési díj: 16 eurónak megfelelő összeg. Közvetítő: Besenyei Anna, 1117 Budapest, Szerémi út 21. IV/20, telefon: 1-2042209 és 70-666.54.03, ímél: "esperanna kukac freemail.hu"

  • La Gazeto – társadalmi-irodalmi folyóirat, B-5 formátum, évi 11 szám. Előfizetési díj: 4500 Ft/év. Közvetítő: Kozsuch Pál, 5553 Kondoros, Vasút u. 3. Tel: 66-388966, ímél: "pauljuno kukac freemail.hu"

  • La Ondo de Esperanto – mozgalom-információs és kulturális folyóirat. A-4 formátum, 24 oldal, évi 11 szám. Előfizetési díj 2016-ra: 24 euro/év (kb 7600 Ft). Estas abonebla ankaŭ elektronika versio en formato pdf - kontraŭ 15 eŭroj. -- Az újság web-oldala: http://esperanto-ondo.ru. Közvetítő: Kulturális Eszperantó Szövetség, 1193 Bp. Leiningen u. 4, tel: (06-1) 282.88.85, ímél: "iroda kukac eszperanto.hu" Ingyenes mutatványszám letölthető innen.


  Interaktív internetes eszperantó tanfolyam

  Az eszperantó nyelvvizsgára történő sikeres felkészüléshez megnéztük, hogyan dolgozik, mit csinál egy magántanár, és leképeztük azt számítógépes megvalósításra. Az eszperantó tanulásához üzemeltetünk egy internetes eszperantó tanfolyamot, amely az eddigi tapasztalatok szerint rendkívül hatékony. 12 leckét tartalmaz, hanganyot, rengeteg interaktív gyakorló feladatot, intelligens szótanító programot, házi feladatokat, meg minden szükséges eszközt. Próbáld ki nyugodtan és ingyenesen az első leckét! Bővebb információt itt találsz: www.eszperanto-online.hu


  Önkéntesként Lengyelországban az eszperantóval!

  A Białystok Városi Eszperantó Egyesület egy Európai Uniós projekt keretében olyan EU-tagországban lakó önkéntest keres,

  aki szeretne részt venni különféle eszperantó projektekben, rendezvényeket előkészíteni, azokat reklámozni, vagy akár nyelvtanítással foglalkozni...
  aki szívesen lakna 9-12 hónapra Zamenhof szülővárosában,
  akinek az életkora 18-29 év között van,
  aki szeretné megismerni Lengyelországot, a lengyel nyelvet és kultúrát,
  és aki szeretne lengyel eszperantistákkal találkozni, velük együttműködni...

  Erről a mostani 9 hónapos tartózkodási lehetőségről részletesebb leírást a lengyel szervezet eszperantó honlapján találsz: http://espero.bialystok.pl/eo/article,401,12,1.html

   

  Estu volontulo en Pollando

  Fariĝu volontulo en Bjalistoko! La Esperanto-Societo en Białystok havas oferton al ĉiuj junaj eŭropanoj (ne-poloj), kiuj volas ekde februaro-marto dediĉi 9 monatojn al laboro en la societo, kadre de la programo Eŭropa Volontula Servo (EVS).

  Restis jam nemulte da tempo por decidiĝi kaj deklari sin kandidato al la projekto.
  Ĉiujn detalojn vi trovos ĉe nia retpaĝo: http://espero.bialystok.pl/eo/article,401,12,1.html

  Informu amikojn, diskonigu la komunikon!

  Amike, Przemek Wierzbowski


  Senbaza kalumnio - kaj publika pardonpeto

  Ĉiuj membroj de la Estraro de Hungaria Esperanto-Asocio, HEA petis publikan pardonon al Szilvási László pro la antaŭe farita de ili senbaza akuzado pri kontraŭleĝaj agoj kiel direktoro de la asocio. Tiu publika pardonpeto okazis la 1-an de marto dum la jarkunveno de HEA.  www.eszperanto.hu eszperantó könyvek eszperantó tanfolyamok