Aktuális eszperantó hírek, események


Gyors tartalom

Alapítvány SZJA 1 %   –   aktuális hírek, Facebook   –   levelező lista   –   video és TV felvételek rólunk ill. az eszperantóról   –   rádióriportok, újságcikkek   –   rendezvények, találkozók   –   eszperantó újságok, előfizetés   -   internetes eszperantó tanfolyam   -   korábbi hírek   -  


Eszperantó Alapítvány - 1 %

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, így talán Önnek is az Eszperantó Alapítványnak tavaly nyújtott segítséget.

Az elmúlt évben az SZJA 1 % felajánlásokból 178.514 Ft támogatást kaptunk, felhasználásáról a beszámoló megtalálható az Alapítvány web-oldalain.

Megköszönjük, ha az SZJA 1 %-val idén is az Eszperantó Alapítvány-t támogatja. Rendelkező nyilatkozat letölthető innen is *.doc illetve *.pdf formátumokban.

Az Eszperantó Alapítvány adószáma: 19664761-1-43


Aktuális eszperantó hírek a Facebook-oldalunk segítségével:


Ha szeretnél értesülni az eszperantó ujdonságokról, a gomb megnyomása után
a friss hírek automatikusan megjelennek a te hírfolyamodban is, így nem maradsz ki a legfontosabb dolgokból!


Mortis la Majstro - Zamenhof halálának 100-ik évfordulója

Budapest, 2017. április 12., szerda (OS) - 100 évvel ezelőtt hunyt el Zamenhof, az eszperantó nemzetközi nyelv alapjainak lerakója. Az évfordulóról világszerte megemlékeznek.

"La Majstro mortis"

Száz évvel ezelőtt az első világháború idején, a német megszállás alatti Varsóban 1917. április 14-én elhunyt Lazar Markovics Zamenhof, az eszperantónak, minden idők legsikeresebb nemzetközi közvetítő nyelvének megalkotója.

Zamenhof 1859-ben zsidó családban született az akkor a cári Oroszországhoz, ma Lengyelországhoz tartozó Białystok városában.

Az ifjú Zamenhof már gimnazistaként próbálkozott egy nemzetközi közvetítő nyelv megalkotásával, melytől a népek egymás közti jobb megértését remélte. 1887-ben orosz nyelven és Doktoro Esperanto (Reménykedő doktor) álnéven megjelentette az eredetileg nemzetközi nyelvnek nevezett eszperantó első tankönyvét.

Munkássága elismeréseként Zamenhof 1905-ben megkapta a francia Becsületrendet; 1910-ben Nobel-békedíjra is jelölték.

Emlékét világszerte számos közterület és egy kisbolygó, az 1462 Zamenhof is őrzi. Halálának századik évfordulójáról az UNESCO és a lengyel parlament is megemlékezett.

Baghy Gyula, az egyik világszerte ismert magyar eszperantista költő Zamenhof haláláról értesülve írta La Majstro mortis (A Mester meghalt) c. versét. Baghy halálának 50. évfordulójára az eszperantisták idén március 18-án emlékezhettek.

Zamenhof halála után 100 évvel az idén 130 éves eszperantó 102. világkongresszusára 2017 júliusában Szöulban kerül sor.

www.eszperanto.hu
http://zamenhof.life/hu/
egykori filmfelvétel Zamenhofról
album Zamenhofról


Eszperantó belföldi levelező lista

Ha érdekelnek az eszperantó események, vagy szeretnél segíteni - akkor érdemes bejelentkezned az "esp-en-hung" országos levelezőlistára.

Az esp-en-hung internetes levelező listán beszéljük meg a magyarországi eszperantó mozgalom aktuális eseményeit, itt tesszük közzé az aktuális híreket, információkat, és itt tehetsz fel te is mindenféle eszperantóval kapcsolatos kérdést, vagy kérhetsz tanácsot.

Szívesen regisztrálunk Téged is a lista tagjai közé, ehhez küldj egy üzenetet a "szilvasi kukac eszperanto.hu" címre.


HÍRÜNK ÉS ARCULATUNK A VILÁGBAN - RÁDIÓ ÉS ÚJSÁGCIKKEK RÓLUNK - LA GAZETARO PRI NI

Video- és TV-felvételek


Rádióriportok, újságcikkek


Eszperantó rendezvények, találkozók

 • A nemzetközi rendezvénynaptár egy külön listában, a http://www.eventoj.hu/kalendaro.htm oldalunkon található!
 • A magyarországi eszperantó csoportok/klubok összejövetelei: külön listában
 • A főbb rendezvényekről a fészbukos oldalunkon is található információ. Az oldal követéséhez nyomja meg a "Tetszik" gombot:


  Érettségi eszperantóból!

  Kevesen tudják, hogy eszperantóból nem csak lehet, de érdemes is érettségi vizsgát tenni. Részletesebb leírás itt olvasható.

  Abituriento pri Esperanto!

  Ne estas vaste konate, ke oni rajtas fari abiturientan ekzamenon ankaŭ pri Esperanto. Pli detalaj informoj legeblas "ĉi tie".


  Eszperantó újságelőfizetési lehetőségek, 2018

  Ha elő akarsz fizetni valamelyik eszperantó újságra, az adott újság szerkesztőségén keresztül tudod ezt megtenni. Van azonban néhány újság, melynek előfizetését külön közvetítők is segítik. Az előfizetéshez az kell, hogy piros postautalványon küldd el a közvetítőnek az előfizetési díjat – a közlemények rovatban feltüntetve, hogy milyen célra küldöd a pénzt :-)


  Interaktív internetes eszperantó tanfolyam

  Az eszperantó nyelvvizsgára történő sikeres felkészüléshez megnéztük, hogyan dolgozik, mit csinál egy magántanár, és leképeztük azt számítógépes megvalósításra. Az eszperantó tanulásához üzemeltetünk egy internetes eszperantó tanfolyamot, amely az eddigi tapasztalatok szerint rendkívül hatékony. 12 leckét tartalmaz, hanganyot, rengeteg interaktív gyakorló feladatot, intelligens szótanító programot, házi feladatokat, meg minden szükséges eszközt. Próbáld ki nyugodtan és ingyenesen az első leckét! Bővebb információt itt találsz: www.eszperanto-online.hu


  Önkéntesként Lengyelországban az eszperantóval!

  A Białystok Városi Eszperantó Egyesület egy Európai Uniós projekt keretében olyan EU-tagországban lakó önkéntest keres,

  aki szeretne részt venni különféle eszperantó projektekben, rendezvényeket előkészíteni, azokat reklámozni, vagy akár nyelvtanítással foglalkozni...
  aki szívesen lakna 9-12 hónapra Zamenhof szülővárosában,
  akinek az életkora 18-29 év között van,
  aki szeretné megismerni Lengyelországot, a lengyel nyelvet és kultúrát,
  és aki szeretne lengyel eszperantistákkal találkozni, velük együttműködni...

  Erről a mostani 9 hónapos tartózkodási lehetőségről részletesebb leírást a lengyel szervezet eszperantó honlapján találsz: http://espero.bialystok.pl/eo/article,401,12,1.html

   

  Estu volontulo en Pollando

  Fariĝu volontulo en Bjalistoko! La Esperanto-Societo en Białystok havas oferton al ĉiuj junaj eŭropanoj (ne-poloj), kiuj volas ekde februaro-marto dediĉi 9 monatojn al laboro en la societo, kadre de la programo Eŭropa Volontula Servo (EVS).

  Restis jam nemulte da tempo por decidiĝi kaj deklari sin kandidato al la projekto.
  Ĉiujn detalojn vi trovos ĉe nia retpaĝo: http://espero.bialystok.pl/eo/article,401,12,1.html

  Informu amikojn, diskonigu la komunikon!

  Amike, Przemek Wierzbowski


  Zamenhof a Bonum TV-ben

  Az eszperantó alapjainak lerakójának, Zamenhof születésnapja alkalmából a Bonum TV-hez kaptunk egy meghívást, ahol Jákfalvy Kata műsorvezetővel volt egy kellemes beszélgetésünk az eszperantóról a "Délelőtt" című magazin-műsorában. A TV elérhetősége: http://bonumtv.hu/ - A beszélgetés felvétele az alábbi ikonra történő kattintással látható:
  Video itt! - pillanat türelmet...


  ZAMENHOF-TORTA + AZ ESZPERANTÓ KÖNYV ÜNNEPE

  Az eszperantó alapjai lerakójának, Lazar Markovics Zamenhofnak december 15-én van a születésnapja, és ez adja az apropót hogy ezen a napon a világon mindenhol eszperantó ünnepet tartsanak a nyelv beszélői.

  Zamenhof születésnapján túl ez a nap az eszperantó könyv, illetve eszperantó kultúra ünnepe is - hiszen eszperantóul is ugyanúgy ezer számra vannak könyvek, versek, zenék, filmek, koncertek meg minden mint a nemzeti nyelveken, és ezek nem csak fordítások, de sok közöttük az eredeti alkotás is.

  Az Eszperantó Alapítványnál idén a Zamenhof-nappal együtt ünnepeltük szerdán az Üllői úti központban az Alapítvány 25 éves fennállásának évfordulóját, és az Üllői úti eszperantó központ meglétének 10 éves évfordulóját. – Köszönet a lelkes önkénteseknek (Vircsák Adrienn és Varga János) a különleges tortáért!


  GYŐZÖTT AZ ESZPERANTÓ név a szavazáson!

  A kb. 1 héttel ezelőtt a Varsó és Bialystok közötti intercity vonat nevére kiírt lengyelországi szavazáson az "Esperanto" név toronymagasan győzött a többi névjavaslat előtt!

  A PKP lengyel állami vasút tájékoztatása szerint a ma zárult fészbukos szavazáson az "Esperanto" név 3940 szavazatot, a Narew név 2509 szavazatot, a Bojary név pedig 200 szavazatot kapott.

  A Varsóból a Zamenhof szülővárosába, Bialystokba közlekedő IC decembertől viseli újra az Esperanto nevet. Ezen a vonalon korábban már közlekedett egy ilyen nevű vonat, de azt 2013-ban átszervezés és rossz menetrendi időzítés miatt megszüntették.

  A Lengyel Vasutak által kiírt 10 szavazás eredménye a https://www.facebook.com/PKP.Intercity oldalon olvasható.

  A szavazás kiírása: https://www.facebook.com/events/519607201529853/

  Eredményhirdetés: https://www.facebook.com/PKP.Intercity

  Az eszperantó nyelvről és mozgalomról bővebben: www.eszperanto.hu
  További információ: Szilvási László, elnök, 06-1-282.88.85, szilvasi@eszperanto.hu


  Nemzetközi Eszperantó Családi Találkozó Magyarországon!

  Július 15-26-ig az Esztergom melletti Búbánatvölgy lesz a helyszíne a 37. Nemzetközi Eszperantó Családi Találkozónak! Az idén 13 országból kb. 60 résztvevőt, 19 családot várunk, közöttük még az USA-ból sőt Szibériából is!

  Több száz olyan család létezik, ahol a szülők egymás között otthon az eszperantót használják, így a gyerekek a szülők anyanyelvén kívül az eszperantót is megtanulják, mint az egyik családi kapcsolattartási nyelvet.

  A mostani rendezvény célja, hogy találkozási és közös nyaralási lehetőséget biztosítson ezeknek az eszperantót használó gyermeknek - és a szüleiknek. Eszperantó-ország nem lévén, az ő számukra ez egy jó alkalom a nyelvhasználatra, gyakorlásra, a közös szókincs kialakítására.

  Az eszperantó családok 1979 óta szerveznek találkozókat, közös nyaralásokat. Az első alkalommal 4 országból 7 család találkozott Magyarországon, a közös nyelv természetesen az eszperantó volt. Azóta a rendezvény bejárta Európát, Svédországtól Szerbiáig - és az idei, jubileumi, 100-ik Eszperantó Világkongresszus előtt újra Magyarországon találkozik néhány család a közös nyaralásra, gyerekek közös játékára.

  A rendezvény helyszíne: Vadregény Panzió, Esztergom-Búbánatvölgy, hrsz. 10985

  Az eszperantó nyelvről és mozgalomról bővebben: www.eszperanto.hu
  A rendezvény sajtófelelőse: Acsádi Veronika, 20/270-6786, acsadi.veronika@eszperanto.hu


  ESZPERANTÓS REKLÁMTOLLAK

  Eszperantós reklámtollakat készítettünk, két változatban, egy normál és egy csillogóbb kivitelben, próbaképpen 1000 illetve 500 db-os mennyiségben.

  A tollak elkészítését az SZJA 1 %-ból befolyt összeg egy részének felhasználásával az Eszperantó Alapítvány fizette. Ezúton is köszönjük mindenkinek az szja 1 %-os felajánlást!

  A tollakból egy-egy kisebb mennyiséget szívesen biztosítunk ingyenesen az igénylőknek valamelyik irodánkban vagy valamelyik összejövetelen, megbeszélésen vagy rendezvényen.

  Szilvási László

   

  ESPERANTAJ REKLAMILOJ, SKRIBILOJ

  Lastatempe ĉe la Esperanto-Centro Eventoj en Hungario ni produktis skribilojn kun kaj por Esperanto-reklamo.

  Ili estis faritaj en 2 versioj, unu kun normala kaj unu kun pli eleganta, brilanta aspekto, por komenci en 1000 resp. 500 ekzempleroj.

  La produktadon de tiuj reklam-skribiloj financis Fondaĵo Esperanto ĉe Eventoj, surbaze de la ricevita subvencio de 1 % de personaj impostoj de civitanoj (tamen ne de "Civitanoj"... )

  Kun salutoj, Szilvási László


  GOOGLE-AJÁNDÉK AZ ESZPERANTÓNAK!

  A Google AdWords hirdetési rendszerének 10-ik születésnapja alkalmából egy látványos kisfilmmel kedveskedett a nagyobb ügyfeleinek.

  A Budapesti Eszperantó Központ is ebbe a hírdetői körbe tartozik, így a Google a számunkra is készített egy kisfilmet, amelyik nagyon látványos módon segít reklámozni az eszperantót, pontosabban a központi weboldalunkat, a www.eszperanto-hu-t.

  A reklámfilm elérhetősége: http://www.eszperanto.hu/media/eszperantohu-google.mp4

   

  GOOGLE REKLAMAS ESPERANTON!

  Lige al la 10-jariĝa festo de la sistemo Ad-Words, la firmao Google produktis filmetojn por siaj elstaraj klientoj, kiuj elspezas por ili super iu limo.

  Ankaŭ nia "Esperanto-Centro Eventoj" en Budapeŝto apartenas al tiuj reklamistoj, kaj Google nun produktis iun filmeton, kiu tre impresige reklamas Esperanton, pli ĝuste nian retejon "www.eszperanto.hu" La filmeto parolas angle, kaj havas subtekstojn en 10 lingvoj.

  La filmeto troviĝas ĉe la adreso: http://www.eszperanto.hu/media/eszperantohu-google.mp4


  VERDE? VERDA? – Eszperantó az ásványvizes palackokon!

  Ittuk a Verdét, vittük a Verdát! - a pólonkon pedig nagybetűvel az "ESZPERANTÓ" szó virít!

  A Spar üzletlánc "Verde" nevű ásványvizét bizonyára sokan ismerik, és valószínűleg többen hallottak arról is, hogy az üvegen lévő cimkék beküldésével különböző ajándékokat lehetett nyerni.

  Tudta ezt Zalaegerszegen Ódor György is (régi eszperantista, a "Juna Koro" egerszegi klub régi tagja), be is küldött néhány ásványvizes cimkét a megadott címre, és a fortuna úgy hozta, hogy ő nyerte meg a főnyereményt, egy Fiat Punto gépkocsit!

  A nyeremény átvételekor, illetve a fotózásra Gyuri egy fekete pólót vett fel, melyen jól látható nagy betűkkel virított az "Esperanto" felirat, így most több hónapon keresztül látható és jól olvasható az "Esperanto" szó sokszázezer palack ásványvíz cimkéjén !!!!!

  Magáról a nyereményjátékról, a sorsolásról és a díjátadásról további képek a www.veddesnyerd.eu oldalon a 'Galéria 2010' menüpontban láthatóak.

  Gratulálunk Ódor Györgynek és feleségének, sok jó utat kívánunk az új kocsival, és köszönjük hogy eszperantós pólót vett fel a fotózásra.

  Lám, így is lehet az eszperantót terjeszteni :-)

   

  VERDE? NE, SED VERDA! - kaj Esperanto!

  Landa hungaria nutraĵvendeja ĉeno Spar anoncis konkurson, en kiu oni povis gajni diversajn premiojn, se ili alsendas etikedojn de mineralakvaj boteloj de speco "Verde".

  Ittuk a Verdét, vittük a Verdát! - a pólonkon pedig nagybetűvel az 'ESZPERANTÓ' szó virít! Faris tion ankaŭ s-ano Ódor György (malnova esperantisto en la urbo Zalaegerszeg), kaj pere de bona fortuno li gajnis la ĉefpremion, aŭtomobilon Fiat Punto.

  Dum la ricevo de la premio, kaj dum la fotado li portis nigran T-ĉemizon kun okulfrapa surskribo "ESPERANTO", do tiu vorto nun aperas en bone legebla formo sur etikedoj de multcentmiloj da mineralakvaj boteloj "Verde".

  Pri la konkurso mem, pri la lotumado kaj transdono de premio pliaj fotoj estas videblaj ĉe www.veddesnyerd.eu sub la menuero "Galeria 2010'.

  Gratulojn al s-ano Ódor György kaj lia edzino, ni deziras agrablajn vojaĝojn per la nova aŭtomobilo, kaj ni dankas lin pro vestado de Esperanta-T-ĉemizo.

  Jen ankaŭ tiel oni povas disvastigi Esperanton :-)


  Senbaza kalumnio - kaj publika pardonpeto

  Ĉiuj membroj de la Estraro de Hungaria Esperanto-Asocio, HEA petis publikan pardonon al Szilvási László pro la antaŭe farita de ili senbaza akuzado pri kontraŭleĝaj agoj kiel direktoro de la asocio. Tiu publika pardonpeto okazis la 1-an de marto dum la jarkunveno de HEA.


  Korábbí hírekről, eseményekről az archívumban olvashatsz.
  Pli fruaj artikoloj troveblas en la arkivo.


  www.eszperanto.hu eszperantó könyvek eszperantó tanfolyamok