WWW.ESZPERANTÓ.HU

Aktuális eszperantó hírek, események


Gyors tartalom

Alapítvány SZJA 1 %   –   aktuális hírek, Facebook   –   levelező lista   –   video és TV felvételek rólunk ill. az eszperantóról   –   rádióriportok, újságcikkek   –   internetes eszperantó tanfolyam   -   korábbi hírek   -  


Eszperantó Alapítvány - 1 %

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, így talán Önnek is az Eszperantó Alapítványnak tavaly nyújtott segítséget. Az elmúlt évben az SZJA 1 % felajánlásokból 271.421 Ft támogatást kaptunk, felhasználásáról a beszámoló megtalálható az Alapítvány web-oldalain. Megköszönjük, ha az SZJA 1 %-val idén is az Eszperantó Alapítvány-t támogatja.

Az Eszperantó Alapítvány adószáma: 19664761-1-43


Aktuális eszperantó hírek a Facebook-oldalunk segítségével:

Ha szeretnél értesülni az eszperantó ujdonságokról, a gomb megnyomása után
a friss hírek automatikusan megjelennek a te hírfolyamodban is, így nem maradsz ki a legfontosabb dolgokból!


ESZPERANTÓ EMLÉKHELYEK MAGYARORSZÁGON - szerezz diplomát!

Egy kirándulós játékra invitálunk: Keress fel minél több helyszínt, készíts egy szelfit, és a diploma-kiírás alapján szerezz erről egy sorszámozott, elegáns oklevelet, diplomát!

Nézd meg: 17 város, 21 emlékhely! - www.eszperanto.hu/zeo-hu/

Az alábbi gyüjtemény azokat a ZEO-kat, azaz az eszperantóval kapcsolatos, személyesen felkereshető főbb emlékhelyeket tartalmazza, ahol egy objektumon megjelenik az "eszperantó" vagy a "Zamenhof" szó (ZEO = Zamenhofaj kaj Esperantaj Objektoj) – DE nem szerepelnek benne a szimpla, emléktárgy nélküli Eszperantó- utcák és terek.

Ha felkeresed őket, 3 fokozatban tudsz oklevelet, diplomát szerezni!


Eszperantó belföldi levelező lista

Ha érdekelnek az eszperantó események, vagy szeretnél segíteni - akkor érdemes bejelentkezned az "esp-en-hung" országos levelezőlistára.

Az esp-en-hung internetes levelező listán beszéljük meg a magyarországi eszperantó mozgalom aktuális eseményeit, itt tesszük közzé az aktuális híreket, információkat, és itt tehetsz fel te is mindenféle eszperantóval kapcsolatos kérdést, vagy kérhetsz tanácsot.

Szívesen regisztrálunk Téged is a lista tagjai közé, ehhez küldj egy üzenetet a "szilvasi kukac eszperanto.hu" címre.


HÍRÜNK ÉS ARCULATUNK A VILÁGBAN - RÁDIÓ ÉS ÚJSÁGCIKKEK RÓLUNK - LA GAZETARO PRI NI

Video- és TV-felvételek


Rádióriportok, újságcikkek


Érettségi eszperantóból!

Kevesen tudják, hogy eszperantóból nem csak lehet, de érdemes is érettségi vizsgát tenni. Részletesebb leírás itt olvasható.


Interaktív internetes eszperantó tanfolyam

Az eszperantó nyelvvizsgára történő sikeres felkészüléshez megnéztük, hogyan dolgozik, mit csinál egy magántanár, és leképeztük azt számítógépes megvalósításra. Az eszperantó tanulásához üzemeltetünk egy internetes eszperantó tanfolyamot, amely az eddigi tapasztalatok szerint rendkívül hatékony. 12 leckét tartalmaz, hanganyot, rengeteg interaktív gyakorló feladatot, intelligens szótanító programot, házi feladatokat, meg minden szükséges eszközt. Próbáld ki nyugodtan és ingyenesen az első leckét! Bővebb információt itt találsz: www.eszperanto-online.hu


ZAMENHOF-TORTA + AZ ESZPERANTÓ KÖNYV ÜNNEPE

Az eszperantó alapjai lerakójának, Lazar Markovics Zamenhofnak december 15-én van a születésnapja, és ez adja az apropót hogy ezen a napon a világon mindenhol eszperantó ünnepet tartsanak a nyelv beszélői.

Zamenhof születésnapján túl ez a nap az eszperantó könyv, illetve eszperantó kultúra ünnepe is - hiszen eszperantóul is ugyanúgy ezer számra vannak könyvek, versek, zenék, filmek, koncertek meg minden mint a nemzeti nyelveken, és ezek nem csak fordítások, de sok közöttük az eredeti alkotás is.

Az Eszperantó Alapítványnál idén a Zamenhof-nappal együtt ünnepeltük szerdán az Üllői úti központban az Alapítvány 25 éves fennállásának évfordulóját, és az Üllői úti eszperantó központ meglétének 10 éves évfordulóját. – Köszönet a lelkes önkénteseknek (Vircsák Adrienn és Varga János) a különleges tortáért!


GYŐZÖTT AZ ESZPERANTÓ név a szavazáson!

A kb. 1 héttel ezelőtt a Varsó és Bialystok közötti intercity vonat nevére kiírt lengyelországi szavazáson az "Esperanto" név toronymagasan győzött a többi névjavaslat előtt!

A PKP lengyel állami vasút tájékoztatása szerint a ma zárult fészbukos szavazáson az "Esperanto" név 3940 szavazatot, a Narew név 2509 szavazatot, a Bojary név pedig 200 szavazatot kapott.

A Varsóból a Zamenhof szülővárosába, Bialystokba közlekedő IC decembertől viseli újra az Esperanto nevet. Ezen a vonalon korábban már közlekedett egy ilyen nevű vonat, de azt 2013-ban átszervezés és rossz menetrendi időzítés miatt megszüntették.

A Lengyel Vasutak által kiírt 10 szavazás eredménye a https://www.facebook.com/PKP.Intercity oldalon olvasható.

A szavazás kiírása: https://www.facebook.com/events/519607201529853/

Eredményhirdetés: https://www.facebook.com/PKP.Intercity

Az eszperantó nyelvről és mozgalomról bővebben: www.eszperanto.hu
További információ: Szilvási László, elnök, 06-1-282.88.85, szilvasi@eszperanto.hu


Nemzetközi Eszperantó Családi Találkozó Magyarországon!

Július 15-26-ig az Esztergom melletti Búbánatvölgy lesz a helyszíne a 37. Nemzetközi Eszperantó Családi Találkozónak! Az idén 13 országból kb. 60 résztvevőt, 19 családot várunk, közöttük még az USA-ból sőt Szibériából is!

Több száz olyan család létezik, ahol a szülők egymás között otthon az eszperantót használják, így a gyerekek a szülők anyanyelvén kívül az eszperantót is megtanulják, mint az egyik családi kapcsolattartási nyelvet.

A mostani rendezvény célja, hogy találkozási és közös nyaralási lehetőséget biztosítson ezeknek az eszperantót használó gyermeknek - és a szüleiknek. Eszperantó-ország nem lévén, az ő számukra ez egy jó alkalom a nyelvhasználatra, gyakorlásra, a közös szókincs kialakítására.

Az eszperantó családok 1979 óta szerveznek találkozókat, közös nyaralásokat. Az első alkalommal 4 országból 7 család találkozott Magyarországon, a közös nyelv természetesen az eszperantó volt. Azóta a rendezvény bejárta Európát, Svédországtól Szerbiáig - és az idei, jubileumi, 100-ik Eszperantó Világkongresszus előtt újra Magyarországon találkozik néhány család a közös nyaralásra, gyerekek közös játékára.

A rendezvény helyszíne: Vadregény Panzió, Esztergom-Búbánatvölgy, hrsz. 10985

Az eszperantó nyelvről és mozgalomról bővebben: www.eszperanto.hu
A rendezvény sajtófelelőse: Acsádi Veronika, 20/270-6786, acsadi.veronika@eszperanto.hu


ESZPERANTÓS REKLÁMTOLLAK

Eszperantós reklámtollakat készítettünk, két változatban, egy normál és egy csillogóbb kivitelben, próbaképpen 1000 illetve 500 db-os mennyiségben.

A tollak elkészítését az SZJA 1 %-ból befolyt összeg egy részének felhasználásával az Eszperantó Alapítvány fizette. Ezúton is köszönjük mindenkinek az szja 1 %-os felajánlást!

A tollakból egy-egy kisebb mennyiséget szívesen biztosítunk ingyenesen az igénylőknek valamelyik irodánkban vagy valamelyik összejövetelen, megbeszélésen vagy rendezvényen.

Szilvási László


GOOGLE-AJÁNDÉK AZ ESZPERANTÓNAK!

A Google AdWords hirdetési rendszerének 10-ik születésnapja alkalmából egy látványos kisfilmmel kedveskedett a nagyobb ügyfeleinek.

A Budapesti Eszperantó Központ is ebbe a hírdetői körbe tartozik, így a Google a számunkra is készített egy kisfilmet, amelyik nagyon látványos módon segít reklámozni az eszperantót, pontosabban a központi weboldalunkat, a www.eszperanto-hu-t.

A reklámfilm elérhetősége: http://www.eszperanto.hu/media/eszperantohu-google.mp4


VERDE? VERDA? – Eszperantó az ásványvizes palackokon!

Ittuk a Verdét, vittük a Verdát! - a pólonkon pedig nagybetűvel az "ESZPERANTÓ" szó virít!

A Spar üzletlánc "Verde" nevű ásványvizét bizonyára sokan ismerik, és valószínűleg többen hallottak arról is, hogy az üvegen lévő cimkék beküldésével különböző ajándékokat lehetett nyerni.

Tudta ezt Zalaegerszegen Ódor György is (régi eszperantista, a "Juna Koro" egerszegi klub régi tagja), be is küldött néhány ásványvizes cimkét a megadott címre, és a fortuna úgy hozta, hogy ő nyerte meg a főnyereményt, egy Fiat Punto gépkocsit!

A nyeremény átvételekor, illetve a fotózásra Gyuri egy fekete pólót vett fel, melyen jól látható nagy betűkkel virított az "Esperanto" felirat, így most több hónapon keresztül látható és jól olvasható az "Esperanto" szó sokszázezer palack ásványvíz cimkéjén !!!!!

Magáról a nyereményjátékról, a sorsolásról és a díjátadásról további képek a www.veddesnyerd.eu oldalon a 'Galéria 2010' menüpontban láthatóak.

Gratulálunk Ódor Györgynek és feleségének, sok jó utat kívánunk az új kocsival, és köszönjük hogy eszperantós pólót vett fel a fotózásra.

Lám, így is lehet az eszperantót terjeszteni :-)

Ittuk a Verdét, vittük a Verdát! - a pólonkon pedig nagybetűvel az 'ESZPERANTÓ' szó virít!


Senbaza kalumnio - kaj publika pardonpeto

Ĉiuj membroj de la Estraro de Hungaria Esperanto-Asocio, HEA petis publikan pardonon al Szilvási László pro la antaŭe farita de ili senbaza akuzado pri kontraŭleĝaj agoj kiel direktoro de la asocio. Tiu publika pardonpeto okazis la 1-an de marto dum la jarkunveno de HEA.


Korábbí hírekről, eseményekről az archívumban olvashatsz.