Körlevél az Ifjúsági Eszperantó Szövetség tagjainak, 2006. március

Kedves Eszperantista Barátunk!

Ebben a körlevélben rendezvényekre hívunk és segítséget is kérünk Tőled! Kezdjük a JER-rel és az IJS-val: az előbbi június 3-5 között Baján, utóbbi pedig augusztus 14-20 között Makón lesz. Mindkét találkozó meghívóját illetve jelentkezési lapját megtalálod az interneten a oldalon, de álljon itt is kedvcsinálónak egy-egy részlet belőlük! (Kérlek jelezd nekünk, ha csak e-mail-t tudsz olvasni, de böngészni nincs lehetőséged az interneten. Ebben az esetben elküldjük a teljes meghívókat Neked!)


JER - Ifjúsági Eszperantó Találkozó

A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség sok szeretettel meghív Téged a JER-re! A Junulara Esperanto Renkonto (Ifjúsági Eszperantó Találkozó) a fiatal magyar eszperantósok találkozója, amit minden tavasszal egy hétvégén rendezünk. Ha szeretnél néhány napot jó hangulatban eltölteni egy remek társaságban, ingyen próba nyelvvizsgát tenni, tanfolyamon részt venni, kirándulni, játszani, fél (vagy egész) éjszaka a tábortűz körül beszélgetni, énekelni, szalonnát sütni, akkor ki ne hagyd a JER-t! Itt megismerkedhetsz azokkal is, akik már több éve használják a nyelvet, külföldi és hazai eszperantó rendezvényekre járnak szórakozni, és neked is szívesen elmesélik a legjobb sztorijaikat...

Ízelítő a programokból: séta a Sugovica partján, "paroliga kurso", bajai halászlé készítés, ismerkedési est, énekelés a tábortűz körül, fürdés a Sugovicában, játékos vetélkedő Baján, csónakázás, kenuzás, próba nyelvvizsga, portré készítés... A Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség éves közgyűlése is a JER alatt történik majd.

A szállásunk a Petőfi-szigeten a Kempingben lesz, 3, 4 és 5 ágyas faházakban. A résztvevőinknek biztosítjuk az étkezést, amely szombati vacsorával kezdődik és hétfőn az útravalóval zárul. A hét végi kikapcsolódás, szórakozás, tanulás teljes költsége 7000 forint, amelyből 1500 forintot a HEJ átvállal aktív tagjainak költségéből. Ez azt jelenti, hogy a 30 évnél fiatalabbak részvételi díja csak 5500 forint. Bővebb infót a http://www.ijs.hu oldalon találsz!


IJS - Nemzetközi Ifjúsági Eszperantó Fesztivál

Tuj post la IJK en Sarajevo eblas plu esperantumi en la suda parto de Hungario, en Makó. Bona novaĵo, ke ĝi iĝis vera semajno, ĉar ĝi dauros unu tagon pli ol kutime! Por helpi la veturadon al la IJS urbo, ni organizas eĉ du busajn karavanojn: de la IJK-ejo kaj de Budapeŝto. La ĉi jara IJS temas pri amaskomunikiloj, filmoj, gazetoj. Vi auskultos interesajn prelegojn pri la temo, kaj eĉ en la praktiko vi provos kiel fari filmon, radioelsendon kaj foton au artikolon por ĵurnaloj. Vi partoprenos diversajn konkursojn ligite al la temo por valoraj premioj! Kompreneble krom la tema programo multaj amuzigaj programeroj atendas vin tage-nokte, kiel ekskursoj, maskabalo, koncertoj, noktaj filmoj, plaĝumado... kaj kunportu akvopistolon! Semmi sem történik magától!


Csapattagnak várunk téged is!

Ahhoz, hogy az ifjúsági szövetségünk működjön (pl. körlevelet kapj, rendezvényeken és klubtalálkozókon vehess részt, segítséget kérhess az eszperantó irodában) sok önkéntes sok munkájára van szükség! Azért dolgozunk a MIESZ-ben, mert jó, közös céljaink vannak, szeretünk segíteni egymásnak a csapatban és nem utolsó sorban nagyon sok élménnyel és tapasztalattal lehetünk gazdagabbak.

Mindezek a lehetőségek előtted is nyitva állnak! Segíteni szeretnénk, hogy a csapatunk munkájában Te is részt vehess. Igyekeztünk összeszedni, hogy milyen kisebb-nagyobb feladatok várnak a MIESZ önkénteseire. Reméljük, hogy találsz köztük olyat, amit szívesen elvállalnál! Kérlek jelezd ezt nekünk e-mailben vagy levélben, és --- köszöntünk a MIESZ szervező-segítő csapatában!


- Pályázatírás

Akár leendő (vagy jelenlegi) munkahelyeden is hasznát veheted azoknak a tapasztalatoknak, amit a MIESZ-ben írt különféle pályázatokkal szerzel. Ma nagyon "kelendőek" (és jól megfizetettek) azok, akik tudják, hol keressenek pályázati lehetőségeket és hogyan nyerjenek rajtuk. A MIESZ elmúlt években megírt pályázatiból szerzett tapasztalatunk és ingyenes képzések is a rendelkezésedre állnak.

(Egy pályázat megírása kb. 2-3 napot vesz igénybe, nyertes pályázat esetén a róla készített beszámoló elkészítése 1-2 nap. Annyi pályázatot vállalhatsz, amennyit időd, energiád enged.)


- Körlevél írás, jelentkezési lap készítés

Ha jól tudsz fogalmazni, szeretsz írni, vagy épp a dokumentumok formázásában vagy jártas, akkor írhatod, szerkesztheted körleveleinket, rendezvényeink meghívóit. Ha logót szeretnél tervezni a MIESZ-nek vagy rendezvényeinek, akkor is tiéd a pálya. Több százan fogják kezükbe kapni és megcsodálni a munkádat! :)

(Évente kb. 4 alkalommal küldünk körlevelet és 2-3 rendezvénynek készítjük el a meghívóit, jelentkezési lapjait magyarul és/vagy eszperantóul. Amennyit szeretnél, annyit vállalhatsz - ezt is csapatban csináljuk, szétosztjuk a feladatokat.)


- Honlapfrissítés

Ha szeretsz weblapokon barkácsolni, vagy a tartalmuk fejlesztése, karbantartása érdekel, akkor beszállhatsz a címen látható honlapunkat fejlesztő csapatba. Nem árt, ha van HTML/PHP ismereted, de ha nincs, a felkerülő cikkek írásában, a fotók kiválogatásában akkor is részt vehetsz.

(Ha hetente néhány órát rá tudsz szánni erre, akkor a honlapunk mindig friss marad.)


- Klubszervezés

Ha szeretsz bulikat, kirándulásokat, baráti társaságot összehívni, szervezni, akkor miért ne tennéd ezt az eszperantós társaságban? Nagy szükség lenne egy lelkes csapatra, akik jó hangulatú összejövetelekre invitálják az eszperantós fiatalokat. Lehet szó a kikapcsolódás mindenféle fajtájáról a hagyományos klubtalálkozótól a kiránduláson keresztül a bulizásig. (Havi, kéthavi rendszerességgel lenne érdemes szervezni, egy-egy alkalommal a program kitalálása és egy rövid meghívó megírása lenne a feladat.)


- Irodai teendők

A Kenyérmező utcai irodában (ami most leltározás miatt ideiglenesen zárva tart), hamarosan újra beindul az ügyelet és ismét lesz "ifjúsági nap". Ez valamelyik hétköznap délután/este 2 óra elfoglaltságot jelent kb. havonta 1 alkalommal, mert minden héten valaki más megy a csapatból az irodába. Ebben az időben segíteni kell azoknak, akik az irodába jönnek kérdezni vagy könyvet vásárolni, jó alkalom ez arra is, hogy a MIESZ leveleit átválogassuk, megírjuk a fontosabbakat a szervezői listánkra vagy arra, hogy átlapozzuk az irodába érkező legújabb eszperantós újságokat, magazinokat.


- Segítség a Kenyérmező utcai iroda felújításához

A Kenyérmező utcai iroda - reményeink szerint - rövidesen egy jól használható iroda és klubhelyiség lesz. A MESZ (Magyar Eszperantó Szövetség) hamarosan döntést hoz majd a helyiség felújításával, fejlesztésével kapcsolatban. Ebben mi egy munkacsoport szervezésével tudnánk legjobban segíteni: ha szívesen rászánnád egy-két nyári napodat arra, hogy besegítessz az iroda kitakarításába, kimeszelésébe, számítunk Rád!


- Apró, de fontos segítségek

Ha havonta egy-két alkalommal csak egy-egy órát tudsz segíteni a MIESZ-nek, már az is nagy dolog! Elmenni a postára, leadni egy adatlapot a bíróságon vagy a bankban, lefénymásolni valamit... Ezektől az apróságoktól függ a MIESZ mindennapi működése!

Rögtön itt az első lehetőség: ezen a héten pénteken 16 órától borítékoljuk ennek a körlevélnek a papíron kiküldött változatát azoknak, akiknek nincs e-mail címe. Segíts nekünk, még egy kis finomsággal is megkínálunk érte! :)


- Segítség rendezvényeken

Képzeld el, hogy mennyi apróságra kell odafigyelni egy több, mint száz fős, egy hetes nemzetközi rendezvényen, mint pl. az IJS is! A vendégek fogadásától a konyhásnéniknek adott ajándék megvásárlásáig számtalan apróság van, amibe besegíthetsz. Ha beszélsz eszperantóul, akkor is, ha nem beszélsz, akkor is tudunk testhez álló feladatot találni, nem is beszélve arról, hogy a segítséget részvételi díj kedvezménnyel is szoktuk honorálni.


- Kapcsolattartás a külföldi eszperantó szervezetekkel

Ha beszélsz eszperantóul és rendszeresen tudod olvasni az e-mailjeidet, akkor ez egy testhez álló feladat: figyelni a nemzetközi (ifjúsági) eszperantó szervezetek munkáját, projektjeit, válaszolni a TEJO kérdéseire és a legfontosabb eseményekről tájékoztatni a MIESZ szervező csapatát. Ezzel a feladattal akár utazni is lehet: nemzetközi szervezői megbeszélésekre, szemináriumokra - ha érdemes, akkor akár a MIESZ anyagi támogatásával is!


- Kapcsolattartás a hazai partnerszervezeteinkkel

Több hazai partnerszervezetünk is van, mint pl. a MESZ (Magyar Eszperantó Szövetség), a KEA (Kulturális Eszperantó Szövetség) vagy a Levegő Munkacsoport. Néhány ifjúsági ernyőszervezetnek (pl. OGYIP) is tagja vagyunk. Érdemes figyelni ezeknek a szervezeteknek a munkájára, tájékoztatni őket a MIESZ-ben zajló munkáról, elmenni a közgyűléseikre. (Átlagosan havonta egy alkalommal, vagy ritkábban van néhány órás elfoglaltság ezzel kapcsolatban és persze e-mailben, interneten lehet folyamatosabban is tartani a kapcsolatot.)


- Adminisztráció

A MIESZ-nek nagyon jó "elektronikus irodája" is van! Ebben az interneten keresztül elérhető rendszerben tároljuk a MIESZ tagjainak adatait, a szervezéssel kapcsolatos információkat, a pénzmozgásokat, a pályázatainkat stb. Ennek az adatbázisnak (illetve egyes részeinek) a frissítése, az új információk rögzítése nem igényel sok időt (kb. heti 1 óra), de mégis nagyon fontos, hogy a szövetségünk naprakész legyen!

Ha értesz a PHP-hoz és az SQL adatbázisokhoz, akkor a rendszer továbbfejlesztésében is részt vehetsz, bekapcsolódva a MIESZ informatikai csapatának munkájába.


- "Használati utasítás a MIESZ"-hez!

Ez egy igen érdekes és "kihívást jelentő" feladat! :) Mivel a szövetségünkben a szervezők általában néhány évig tevékenykednek, aztán családot alapítanak, megöregszenek :) stb, így a megszerzett tudásukat, tapasztalataikat nagyon fontos átadniuk az "új generáció" számára! Ha érdekel, hogy hogyan is működik egy ilyen szövetség, szeretnéd átlátni az egyes feladatokat, szívesen készítenél "interjút" az "öreg róka" szervezőkkel és az eredményeket rendszerezve, érthető formában leírnád, nagyon fontos, stratégiai munkával segítenéd a MIESZ hosszú távú működését. Mire is gondolunk konkrétan? Használati utasítások: a MIESZ "elektronikus irodájához", rendezvényszervezéshez, hivatali ügyek intézéséhez (miért hova kell menni, milyen adatlappal stb.), milyen ügyben kihez kell fordulni (a könyvelőnk, a MESZ ügyvezető, az Eszperantó ház munkatársainak bemutatása)...

Azzal a résszel foglalkozhatsz, ami a leginkább érdekel. Nem kell mondanom, hamarosan Te fogod a legjobban átlátni a MIESZ tevékenységét és nem elhanyagolható tapasztalatokat szerzel egy civil szervezet működéséről!


- Rádiózás, sajtókapcsolat

A Civil Rádió korábban azzal keresett meg minket, hogy ha van kedvünk, csinálhatunk műsort az eszperantóról. Gondold meg: egy heti vagy havi rendszerességű fél/egy órás rádióműsor szerkesztőjének vagy műsorvezetőjének lenni nem kis dolog! Persze nem muszáj mindjárt a mélyvízbe ugrani, az is jó, ha hírszerkesztőnek jelentkezel, vagy segítessz összeválogatni a zenéket vagy egyszerűen csak jó ötletekkel segítenél. Ehhez egy külön munkacsoportot szeretnénk megszervezni.

Ha az újságírás jobban érdekel, lehetnél a MIESZ sajtófelelőse: tájékoztatni az országos és helyi médiát (újságokat, tévét, rádiót) az aktuális eszperantó rendezvényekről, vagy valamilyen apropóval cikket írni az eszperantóról vagy a szövetségről - ez a legjobb reklám az eszperantónak!


Ez a lista persze nem teljes: ha bármi eszedbe jut, úgy érzed, hogy ötletekkel, munkával segítenéd a MIESZ-t és az eszperantó terjedését, várjuk szeretettel a javaslataidat! Ezt a listát (kibővítve és aktualizálva) megtalálod (majd) a honlapunkon is: Köszönjük a segítségedet és várunk a rendezvényeinken!

Üdvözlettel a MIESZ-csapat nevében:

Dévai Gergő


www.eszperanto.hu www.ijs.hu Visszalépés az előző oldalra!