WWW.ESZPERANTÓ.HU

Érettségi eszperantó nyelvből!

A korábbi hírekkel ellentétben, továbbra is lehet középszintű érettségit tenni eszperantó nyelvből!

Az eszperantó lehet a kötelező idegen nyelv, illetve a választható ötödik tárgy.


Ki érettségizhet eszperantóból?

Bárki, akinek az érettségire való jelentkezéskor

  • van tanulói jogviszonya egy magyar középiskolával és vannak év végi osztályzatai eszperantóból. Ezeket a jegyeket osztályozó vizsgá(ko)n is megszerezheti. Osztályozó vizsga olyan intézményben tehető, ahol az eszperantó szerepel a pedagógiai programban (pl. a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, tel.: (1) 359 1613). Az osztályzatokat a vizsga megkezdéséig kell megszerezni.

  • nincs tanulói jogviszonya (pl. már érettségizett). Neki nem kell osztályzatokkal rendelkeznie.

Mikor lehet érettségizni?

– a középiskolai tanulmányok idején, ill. utána.

Kettő vizsgaidőszak van:

  • május-június (rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, pótló, javító, ismétlő), jelentkezési határidő: február, minden középiskolában

  • szeptember-október (rendes, előrehozott, pótló, javító, ismétlő), jelentkezési határidő: augusztus, a kijelölt középiskolákban.

Miből áll a vizsga?

Írásbeli (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség) és szóbeli részből (társalgás, önálló témakifejtés, szituáció).

A vizsga egynyelvű (nincs fordítás), szótár csak az íráskészség feladataihoz használható.

A korábbi évek tételei ezen az oldalon, kicsit lejjebb megtalálhatók és letölthetők.


Hogyan értékelik a vizsgát?

A sikeres idegen nyelvi érettségi vizsgának feltétele:

– 25%-os átlagteljesítmény,

– minimálisan 12%-os teljesítmény mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgarészben

További információk: Az érettségi vizsgához kapcsolódó jogszabályok, közlemények


Állami nyelvvizsga, felvételi többletpontok

A korábbi évektől eltérően a jelenlegi, csak középszintű eszperantó érettségi vizsga és az állami nyelvvizsga között nincs kapcsolat. Az egyetemi felvételi eljárásban plusz pontokat jelentő középfokú nyelvvizsga az Origo Nyelvvizsga Centrumban tehető le: http://www.onyc.huA korábbi évek vizsga-tételei

Az eszperantó nyelvi érettségi nehézségében többé-kevésbé megfelel a középfokú B2 szintnek, így nagyon jó segítséget jelentenek a nyelvvizsgára történő felkészüléshez is.

A korábbi évek eszperantó érettségi tételeit összegyüjtöttük és elérhetővé tesszük. A fájl-nevek elnevezése mutatja a tartalmukat is. A hanganyagok szövege és a kapcsolódó feladatok az adott évhez tartozó javítási útmutatóban találhatók meg.

Az eszperantó érettségik archív gyüjteménye IDE KATTINTVA érhető el.


Érettségi felnőttek számára

Kedves Lacik és minden érdeklődő!

A hír igaz: valóban még Ti is, azaz minden felnőtt tehet érettségi vizsgát eszperantóból!

Az érettségi szempontjából két típusú ember létezik: 1. aki tanulói jogviszonyban áll egy középiskolával 2. aki nem, mert már befejezte a tanulmányait és van érettségi bizonyítványa.

  1. A tanulók akkor tehetnek érettségit egy-egy tárgyból, ha teljesítették a tárgy tanulmányi előírásait, s ezt évvégi jegyekkel tudják igazolni.

    Ettől az évtől kezdve örvendetesen bővült azoknak az iskoláknak a száma, ahol benne van az eszperantó a pedagógiai programban, tehát ahol osztályozó vizsgát lehet tenni: Budapesten a Semmelweisben (http://www.semmelweis-bp.sulinet.hu - Gados Zsuzsanna), és Nyíregyházán a Szent Imre Gimnáziumban (info@sztimre-nyh.sulinet.hu - Gajdos Pál). Középiskolai tanulóknak nem kell fizetni az érettségiért, de az osztályozóért igen.

  2. Azoknak, akiknek nincs tanulói jogviszonyuk, nem kell osztályozót tenniük - csupán jelentkezni kell az Oktatási Hivatalnál minden évben az adott határidőn belül. Tanulói jogviszonyon kívül az érettségi vizsgáért díjat kell fizetni, ennek összege jelenleg (2012-ben:) 17.000 Ft.

A részletekről az Oktatási Hivatal GYIK-jában lehet olvasni: ITT . Ahogy közeledik a jelentkezés ideje, meg szoktak jelenni tájékoztatók és jelentkezési lapok is a honlapon.

A vizsga bárhányszor ismételhető, a jobbnál jobb eredmény reményében :-)!!!

Kovács Márta,
Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
kovacs.marta@eszperanto.hu


www.eszperanto.hu

eszperantó tankönyvek

Hol lehet eszperantóul tanulni?

Real Time Web Analytics

Clicky