WWW.ESZPERANTÓ.HU

Ugrás a Pasporta Servo weboldalára

PASPORTA SERVO – ingyenes eszperantó vendéglátó hálózat

Mi az a "Pasporta Servo"?

A "Pasporta Servo" egy olyan szolgáltatás, amelynek keretében a vendéglátók (személyek vagy családok) ingyenes szállást nyújtanak az eszperantóul beszélő turisták, utazók részére. Az ingyenes szállást biztosító vendéglátók címlistája néhány évente könyv formában is megjelenik. Az utoljára megjelent lista 2017-ben 91 országból 1450 címet tartalmazott.


Miért jó ez a vendéglátók számára?
 • Az ingyenes szállás felajánlásával a vendéglátó anélkül szerez személyes ismerősöket, barátokat a fél világból, hogy el kellene utaznia, erre pénzt kellene áldoznia, hiszen helyébe jönnek a különböző országbeli látogatók.

 • Egy másik előny, hogy a külföldi vendégek fogadása egy nagyon hatékony, és ingyenes módja a nyelvtudás fenntartásának és fejlesztésének.

  Gyakorlás nélkül az idegen nyelvtudás nagyon gyorsan felejtődik... Az eszperantó vendégfogadás egyszerre szolgálja a szórakozást, a személyes külföldi kapcsolatok építését, az eszperantó gyakorlati használatát - és a nyelvtudás fenntartását!

 • Sokan vannak, akik szeretnék segíteni az eszperantó terjesztését, és ezzel a vendéglátással járulnak hozzá a nyelv gyakorlati használatához.


Miért hasznos ez az utazóknak?
 • A Pasporta Servo ingyenes szolgáltatás, így a külföldi utazás során meg lehet spórolni a szállodaköltséget...

 • Az utazónak van egy helyi ismeretségi pontja, ahol kérdezhet, ahol beszélgethet, és ahol valóban megismerheti az adott ország vagy város lakóinak gondolkodását.

Aki már járt külföldön, az tapasztalhatta, hogy hiába a helyi nyelv ismerete, a boltok és áruházak vagy a múzeumok világán túl az ember nem tudja megismerni az adott ország valódi, belső életét, ha nincsenek helyi ismerősei. A hotelportás vagy az utcán megszólított járókelő valószínűleg udvariasan válaszolni fog a feltett kérdésre (... merre található a ...?), de ezzel az ember nem ismeri meg az adott ország lakóit... A Pasporta Servo pontosan ezen a területen tud nagyon sokat nyújtani!Ki szervezi, és hol lehet hozzájutni a címlistához?

A Pasporta Servo szolgáltatást az Ifjúsági Eszperantó Világszövetség, a TEJO szervezi és működteti, de természetesen bárki igénybe veheti, életkortól függetlenül. A vendéglátók listáját a Pasporta Servo internetes oldalán lehet megtalálni, itt lehet keresni közöttük, és itt lehet nekik üzenetet is küldeni.

Nem mindenkinek, nem mindig és nem mindenhol áll rendelkezésre internetes csatlakozási lehetőség, így a címlista néhány évente papírváltozatban is kiadásra kerül. Ez a kiadvány megvásárolható az Eszperantó Világszövetség, UEA könyvküldő szolgálatánál, és sok országban valamelyik helyi eszperantó szervezetnél. (Magyarországon lásd: http://www.eszperanto-konyvesbolt.hu )

Az egész Vendéglátó Szolgálat non-profit alapon működik, és gyakorlatilag a címlisták eladásából származó bevétel teszi lehetővé a papíron megjelenő címlista kiadását. Ha a listát vagy annak részeit lemásolod, vagy megvásárlás helyett másét kéred kölcsön, akkor gyakorlatilag lopsz, hiszen nem járulsz hozzá az alapvető kiadási költségekhez.

A non-profit jellegből következően az internetes weboldalon történő keresés és kapcsolatfelvétel ingyenes, a fenntartási költségeket az eszperantó szervezetek fedezik.


Ki utazhat ingyen, és hogyan kell viszonozni?

Nagyon fontos, hogy a Pasporta Servo NEM kölcsönösségi alapon működik, tehát az ingyenes szállást minden eszperantóul beszélő igénybe veheti, nem kell hozzá sehol tagnak lenni, és nem kell a szállást saját vendégfogadással viszonozni!


Csak eszperantóul, vagy lehet angolul és németül is?

Nagyon fontos és elvi kérdés, hogy a Pasporta Servo szolgáltatás az eszperantóul beszélők segítésére lett létrehozva. Ha utazni akarsz, nem kell feltétlenül közép- vagy felsőfokú vizsgával rendelkezned, de azért legalább egy társalgási szinten tudni kell a nyelvet. A minimális, kommunikációs szintű tudás elvárható az esetleg veled utazó férjedtől/feleségedtől is, hiszen másképpen nem tud majd beszélgetni a házigazdával...

A Pasporta Servo egy hangsúlyozottan eszperantó nyelvű szolgáltatás, és a vendéglátó is azért fogad be idegeneket a lakásába, mert az eszperantót szeretné használni, gyakorolni – és sokszor ezért nem hajlandó a vendéggel más nyelvet használni. Joggal tagadná meg a vendéglátást, ha beállítanál oda az eszperantót nem beszélő barátoddal vagy barátaiddal... (nekik érdemes ajánlani pl. az internetes eszperantó tanfolyamot: http://www.eszperanto-online.hu ), hiszen egy alapfokú kommunikációs szintre az eszperantóban nagyon gyorsan el lehet jutni. Ez a netes tanfolyam a te számodra is nagyon praktikus lehet, ha fel szeretnéd frissíteni a nyelvtudásodat. Nem zsákbamacska, próbáld ki ingyenesen az első leckét!Hogyan kell használni a Pasporta Servo-t?

A vendéglátó szolgáltatás címlistájának használatához az interneten be kell lépned a Pasporta Servo használóinak klubjába ( = regisztráció a http://pasportaservo.org weboldalon) – vagy meg kell vásárolnod a papírkiadványt.

 • A papírváltozat használata esetén először meg kell venni magát az aktuális címlistát. Fontos, hogy saját példányod legyen – akkor is ha csak egy vagy kettő címet használsz belőle. Családon belül – vagy az együtt utazóknál – természetesen elég csak 1 példány :-)

 • Az internetes használatra a http://pasportaservo.org oldalon van lehetőség, ahol először is a felhasználói klub tagjává kell válnod. A tagi regisztrációt el kell végeznie azoknak is, akik csak címet keresnek és utazni akarnak, és azoknak is, akik szállásadónak akarnak bejelentkezni, és vendégeket akarnak fogadni!

  Az oldal tetején a "Registriĝi" menüpont segítségével az alapadatok megadásával végezz el egy regisztrációt. A befejezéshez az ímélben pár percen belül kapott jóváhagyó linkre rá kell kattintanod. Az elfogadás után a te loginod/ikonod is megjelenik a többi magyar felhasználó neve között mint klubtag, de oda van írva, hogy te nem fogadsz vendéget!

  A későbbiekben az előbb megadott felhasználóneveddel (uzantnomo) tudsz belépni a rendszerbe címek és vendéglátók kereséséhez, és itt tudod az adataidat módosítani. Kérjük, ne felejts el feltölteni egy fénykepet – akkor is ha te magad nem fogadsz vendéget – hiszen az egész szolgáltatás és közösség bizalmi alapokra épül.

  Amikor használni akarod a Pasporta Servo-t, az oldal tetején lévő "Ensaluti" menüpontra kattintva kell belépni/bejelentkezni az oldalra, mint regisztrált felhasználó. A vendéglátók címei között kereséshez kattints a nagyító ikonja melletti fehér mezőbe, és ide írd be a keresett város nevét! A keresési eredményekben a személyek nevére vagy a felhasználói névre kattintva jelenik meg a részletes adatlapjuk. A vendéglátók címeihez és adataihoz csak mint regisztrált felhasználó tudsz hozzáférni, tehát a kereséshez és az üzenetek küldéséhez előzetesen mindig be kell jelentkezni.

  A szolgáltatás működéséről leírás a https://pasportaservo.org/oftaj-demandoj/ oldalon található.

 • Még jóval az utazás előtt (minél korábban!) keresd ki belőle a kívánt címeket. A vendéglátó adatai között különféle kikötések lehetnek pl. a dohányzással, az előzetes bejelentkezés módjával és határidejével, a vendégéjszakák számával stb. kapcsolatban, ezeket nagyon vedd figyelembe!

 • A megkívánt módon levélben, ímélben vagy telefonon vedd fel a kapcsolatot, és kérdezd meg, hogy az adott időpontban tudnak-e fogadni.

  FONTOS: Az internetes oldalon az ímél-címek nincsenek megjelenítve. Az adott vendéglátó részletes adatainál a "Sendi mesaĝon" kék színű gombra kattintva egy üzenő ablak jelenik meg, itt tudod neki beírni neki az üzenetedet. Az adott vendéglátó alapadatainál van egy "Rigardi" felirat kék mezőben. Erre a gombra kell kattintani, hogy a részletes adatokat megtaláld, és itt tudsz majd levelet is küldeni az illetőnek. (Természetesen csak ha be vagy jelentkezve az oldalra.)

 • A vendéglátónak saját magánélete, programja van (pl. ő maga is elutazhat, és nincs mindig otthon), illetve természetesen nem is köteles mindig és mindenkit fogadni (ezt indokolnia sem kell) – így ne vedd zokon, ha esetleg elutasítást kapsz, hanem keress másik címet! A címeket gondosan válaszd ki, és figyelj oda a vendéglátó által írt kikötésekre!

 • Várd meg a vendéglátó pozitív visszaigazolását, visszajelzését! Ha sokáig nem jön válasz, megismételheted a kérésed elküldését, de telefonon felhívni csak azt illik, aki ezt a lehetőséget bejelölte a bejelentkezési feltételek között!

 • Ha minden rendben van, és a vendéglátó visszajelezte a fogadást, nyugodtan utazhatsz, de ha valami közbejött és csúszik az érkezésed, vagy esetleg elmarad az utazásod – feltétlenül értesíteni kell a vendégfogadót, hogy ne várjon hiába!


A Pasporta Servo nem ágyrajáró szolgáltatás!

A vendéglátó nem csak azért adja az ingyenes szállást neked hogy segítsen rajtad, hanem mert valószínűleg szeretne megismerni Téged vagy titeket, illetve az országot, várost, ahonnan jöttél. Bár egyáltalán nem kötelező, de sokszor meghívják a vendéget egy-egy vacsorára, esetleg felajánlják hogy elkísérnek egy városnézésre, de ezekkel nem szabad visszaélni. Nagy neveletlenségnek, és a szolgáltatással történő visszaélésnek számítana, ha az egészet te csak ágyrajáró szolgáltatásnak használnád, azaz késő este beesel aludni, majd reggel meg mész is tovább...


Ajándék, többlet-szolgáltatások, egyebek
 • A Pasporta Servo ingyenes szálláslehetőséget jelent, így azért nem kell fizetni, és nem lehet pénzt kérni. Ugyanakkor viszont illik valami apróbb ajándékot vinni a szállásadónak, és ezzel megköszönni a fogadást.

 • A vendéglátás valójában szálláslehetőség biztosítását jelenti, így ne várd el,s hogy a pályaudvaron vagy reptéren várjon rád valaki! Ha valaki ezt mégis megteszi, külön köszönet illeti ezért.
 • Az ingyenes szálláson és a normál udvariassági kereteken túl is adhat a vendéglátó különféle szolgáltatásokat, és ezért kölcsönösen megbeszélt formában költségtérítést is kérhet. Pl. ha többen vagytok, egy egész hétig maradtok, és a vendéglátó hajlandó minden nap reggelit csinálni nektek, akkor esetleg joggal várhatja el, hogy járuljatok hozzá a költségekhez. Ezt persze előre kell közölnie, és előre kell megbeszélnetek :-)

 • Remélhetőleg minden utazás rendben zajlik majd le, de tudni kell, hogy a vendéglátási szolgáltatást magánszemélyek nyújtják, így probléma esetén nincs hol reklamálni. Hasznos, ha az utazónál van tartalék cím, esetleg némi tartalék pénz arra az esetre, ha a vendéglátó mégsem tudná fogadni :-(


Jelek és rövidítések

A Pasporta Servo nyomtatott verziójából egy minta-oldalt erre a linkre kattintva találsz pdf formátumban. A papíros címlista oldalain az alábbi rövidítéseket használják:
Bejelentkezni e-mail-ban is lehet, de meg kell várni a választ!
Bejelentkezni hagyományos postai levélben is lehet, de meg kell várni a választ!
Be lehet jelentkezni telefonon is.
A telefonszámot jelöli. Ha nincs más jelzés, akkor ez az otthoni vezetékes számot jelöli.
A vendégfogadó ímél-címét jelöli. Ha "?" kérdőjel van mellette, az azt jelenti, hogy a kiadvány szerkesztésének befejezésekor a cím nem működött.
Ez a jel azt jelenti, hogy az előzetes bejelentkezés kötelező, és hogy várd meg a választ!
Ez a jel azt jelenti, hogy nem szükséges előzetes bejelentkezés.
A vendéglátónak csak 1-szobás lakása van, mint pl. egy kollégiumi szoba, vagy albérlet.
Munkahelyi telefont jelöl.
A lakásban lévő, azaz otthoni telefont (vagy faxot) jelöl.
A vendéglátó nem engedélyezi a dohányzást a lakásában.
Hordozható (mobil-) telefonkészülék számát jelöli.
Telefax készülék számát jelzi.
Azt jelzi, hogy a vendéglátó nem tud külön ágyat biztosítani, így neked kell magaddal vinni a hálózsákot.
Azt jelzi, hogy a vendéglátónak van saját web-oldala. Ennek címét a Pasporta Servo web-oldalán lehet megtalálni.
A megadott telefonszámon üzenetrögzítő is működik.
Xg Maximum egyszerre X számú vendéget tud fogadni ("g" = gasto).
YnMaximum Y éjszakára tud vendéget fogadni ("n" = noktoj).
ZsHány héttel korábban kell bejelentkezni? ("s" = semajnoj).
Például: 2g3n4s  –       azt jelenti, hogy:

A vendéglátó egyidőben maximum 2 vendéget tud fogadni 3 éjszakára, és 4 héttel korábban be kell hozzá jelentkezni ímélben, levélben vagy telefonon.


Te is lehetsz vendéglátó!

A Pasporta Servo vendégfogadóinak címlistájába bárki jelentkezhet, aki legalább társalgási szinten tud eszperantóul – hiszen nincs életkori megkötés és nincsenek minőségi vagy egyéb előírások.

Nincsenek követelmények a szállás, az ágy tipusára sem, tehát nem kötelező neked a vendég számára feltétlenül egy elegáns különszobát biztosítanod, jelentkezhetsz akkor is, ha csak a te szobádban van egy üres ágy, esetleg csak hely a hálózsáknak! (A körülmények megjelennek a címlistában is, így a vendég már ezeket előre ismeri, amikor esetleg jelentkezik).

Nagyon fontos, hogy a vendéglátás tartalmát te magad döntöd el a te saját lehetőségeid függvényében! A Pasporta Servo ingyenes szálláslehetőséget jelent, tehát ennél többet nem vagy köteles nyújtani! Persze ha van időd és kedved, kalauzolhatod a vendége(ke)t a városban, az egyik este meghívhatod vacsorára, vagy adhatsz neki reggelit, vagy akár mehetsz velük kirándulni – de semmi sem kötelező!


Legyél te is vendéglátó!

Fogadj te is vendéget, jelentkezz be Te is a Pasporta Servo vendégfogadói közé! Ahhoz, hogy Te is bekerülj a Pasporta Servo címlistájába, mindössze regisztrálnod kell az internetes oldalon!

A jelentkezéshez

 • A fent ismertetett módon regisztrálj a Pasporta Servo hivatalos web-oldalán.

 • Az adatok között válaszd a "Jes, mi pretas gastigi" opciót, és töltsd ki az ott található kérdőívet.

 • Ne felejtsd el megadni a városod nevét és postai címed, és feltétlenül tölts fel magadról fényképet is!

A jelentkezésed nem örök életre szól, a vendégek fogadását bármikor szüneteltetheted, illetve az internetes adatlapodon bármikor kikapcsolhatod a "vendégeket fogadok" opciót.

Hasznos tanácsok a jelentkezéshez:
 • Ahhoz, hogy valóban érkezzen is hozzád vendég – főleg ha egy kisebb városkában laksz – nem elég csak a címedet megjeleníteni a listában. Valahogyan fel kell hívni magadra a figyelmet, kedvet kell csinálni a külföldinek, hogy éppen téged látogasson meg, tehát célszerű dolog kiegészítő információkat is megadni pl. a "Kromaj kondiĉoj" rovatban. Ilyen lehet a szakmád, a hobbid, az érdeklődési köröd, a családodra vonatkozó információk, a környék nevezetessége, vagy például hogy biciklit adsz kölcsön a kiránduláshoz stb. stb.

 • Ha állataid vannak otthon, érdemes ezekről is írni egy kicsit, hiszen sokan szeretik ugyan az állatokat, de érthetően nem mindenki lelkesedik, hogy reggelente egy kutya vagy cica nyalogassa ébresztő gyanánt...

 • Nézd végig alaposan a mellékelt minta-oldalt, és meríts onnan is ötleteket a vendég-invitáláshoz!


A Pasporta Servo-t az "Eszperantó Könyvküldő Szolgálat"-nál tudod megvásárolni a http://www.eszperanto-konyvesbolt.hu címen.


Ha a Pasporta Servo-val kapcsolatban további kérdésed van, fordulj nyugodtan az alábbi címek egyikéhez:

© Szilvási László, 2007 / 2017


www.eszperanto.hu

eszperantó könyvküldő szolgálat

internetes eszperantó tanfolyam