Ugrás a Pasporta Servo weboldalára

Pasporta Servo – ingyenes eszperantó vendéglátó hálózat
 

Mi az a "Pasporta Servo"?

A "Pasporta Servo" egy olyan szolgáltatás, amelynek keretében a vendéglátók (személyek vagy családok) ingyenes szállást nyújtanak az eszperantóul beszélő turisták, utazók részére. Az ingyenes szállást biztosító vendéglátók címlistája évente könyv formában is megjelenik. Az idei lista 91 országból 1450 címet tartalmaz.


Miért jó ez a vendéglátók számára?


Miért hasznos ez az utazóknak?

Aki már járt külföldön, az tapasztalhatta, hogy hiába a helyi nyelv ismerete, a boltok és áruházak vagy a múzeumok világán túl az ember nem tudja megismerni az adott ország valódi, belső életét, ha nincsenek helyi ismerősei. A hotelportás vagy az utcán megszólított járókelő valószínűleg udvariasan válaszolni fog a feltett kérdésre (... merre található a ...?), de ezzel az ember nem ismeri meg az adott ország lakóit... A Pasporta Servo pontosan ezen a területen tud nagyon sokat nyújtani!


Ki szervezi, és hol lehet hozzájutni a címlistához?

A Pasporta Servo szolgáltatást az Ifjúsági Eszperantó Világszövetség, a TEJO szervezi és működteti, de természetesen bárki igénybe veheti, életkortól függetlenül. A vendéglátók listáját a Pasporta Servo internetes oldalán lehet megtalálni, itt lehet keresni közöttük, és itt lehet nekik üzenetet is küldeni.

Nem mindenkinek, nem mindig és nem mindenhol áll rendelkezésre internetes csatlakozási lehetőség, így a címlista papírváltozatban is évente kiadásra kerül. Ez a kiadvány megvásárolható az Eszperantó Világszövetség, UEA könyvküldő szolgálatánál, és sok országban valamelyik helyi eszperantó szervezetnél. (Magyarországon lásd: http://www.eszperanto-konyvesbolt.hu )

Az egész Vendéglátó Szolgálat non-profit alapon működik, és gyakorlatilag a címlisták eladásából származó bevétel teszi lehetővé a papíron megjelenő címlista kiadását. Ha a listát vagy annak részeit lemásolod, vagy megvásárlás helyett másét kéred kölcsön, akkor gyakorlatilag lopsz, hiszen nem járulsz hozzá az alapvető kiadási költségekhez. A saját példányod címlapjára írd fel a neved (van ott erre külön rovat), és az első találkozáskor mutasd be a könyved a vendéglátónak.

A non-profit jellegből következően az internetes weboldalon történő keresés és kapcsolatfelvétel természetesen ingyenes, hiszen ennek sem nyomdai, sem postai költsége nincs.


Ki utazhat ingyen, és hogyan kell viszonozni?

Nagyon fontos, hogy a Pasporta Servo NEM kölcsönösségi alapon működik, tehát az ingyenes szállást minden eszperantóul beszélő igénybe veheti, és nem kell azt saját vendégfogadással viszonozni!


Csak eszperantóul, vagy lehet angolul és németül is?

Nagyon fontos és elvi kérdés, hogy a Pasporta Servo szolgáltatás az eszperantóul beszélők segítésére lett létrehozva. Ha utazni akarsz, nem kell feltétlenül közép- vagy felsőfokú vizsgával rendelkezned, de azért legalább egy társalgási szinten tudni kell a nyelvet. A minimális, kommunikációs szintű tudás elvárható az esetleg veled utazó férjedtől/feleségedtől is, hiszen másképpen nem tud majd beszélgetni a házigazdával...

A Pasporta Servo egy hangsúlyozottan eszperantó nyelvű szolgáltatás, és a vendéglátó is azért fogad be idegeneket a lakásába, mert az eszperantót szeretné használni, gyakorolni – és sokszor ezért nem hajlandó a vendéggel más nyelvet használni. Joggal tagadná meg a vendéglátást, ha beállítanál oda az eszperantót nem beszélő barátoddal vagy barátaiddal... (nekik érdemes ajánlani pl. az internetes eszperantó tanfolyamot: http://www.eszperanto.hu/tanfolyam/ ), hiszen egy alapfokú kommunikációs szintre az eszperantóban nagyon gyorsan el lehet jutni.


Hogyan kell használni a Pasporta Servo-t?

A vendéglátó szolgáltatás címlistájának használatához vagy meg kell vásárolnod a papírkiadványt, vagy az interneten be kell lépned a Pasporta Servo használóinak klubjába ( = regisztráció a http://pasportaservo.org weboldalon).


A Pasporta Servo nem ágyrajáró szolgáltatás!

A vendéglátó nem csak azért adja az ingyenes szállást neked hogy segítsen rajtad, hanem mert valószínűleg szeretne megismerni Téged vagy titeket, illetve az országot, várost, ahonnan jöttél. Bár egyáltalán nem kötelező, de sokszor meghívják a vendéget egy-egy vacsorára, esetleg felajánlják hogy elkísérnek egy városnézésre, de ezekkel nem szabad visszaélni. Nagy neveletlenségnek, és a szolgáltatással történő visszaélésnek számítana, ha az egészet te csak ágyrajáró szolgáltatásnak használnád, azaz késő este beesel aludni, majd reggel meg mész is tovább...


Ajándék, többlet-szolgáltatások, egyebek


Jelek és rövidítések

A Pasporta Servo nyomtatott verziójából egy minta-oldalt erre a linkre kattintva találsz pdf formátumban. A papíros címlista oldalain az alábbi rövidítéseket használják:Te is lehetsz vendéglátó!

A Pasporta Servo vendégfogadóinak címlistájába bárki jelentkezhet, aki legalább társalgási szinten tud eszperantóul – hiszen nincs életkori megkötés és nincsenek minőségi vagy egyéb előírások.

Nincsenek követelmények a szállás, az ágy tipusára sem, tehát nem kötelező neked a vendég számára feltétlenül egy elegáns különszobát biztosítanod, jelentkezhetsz akkor is, ha csak a te szobádban van egy üres ágy, esetleg csak hely a hálózsáknak! (A körülmények megjelennek a címlistában is, így a vendég már ezeket előre ismeri, amikor esetleg jelentkezik).

Nagyon fontos, hogy a vendéglátás tartalmát te magad döntöd el a te saját lehetőségeid függvényében! A Pasporta Servo ingyenes szálláslehetőséget jelent, tehát ennél többet nem vagy köteles nyújtani! Persze ha van időd és kedved, kalauzolhatod a vendége(ke)t a városban, az egyik este meghívhatod vacsorára, vagy adhatsz neki reggelit, vagy akár mehetsz velük kirándulni – de semmi sem kötelező!


Legyél te is vendéglátó!

Fogadj te is vendéget, jelentkezz be Te is a Pasporta Servo vendégfogadói közé! Ahhoz, hogy Te is bekerülj a Pasporta Servo címlistájába, mindössze regisztrálnod kell az internetes oldalon!

A papíros címlistát tartalmazó kiadvány szerkesztési határideje minden évben november 1, azaz ha eddig az időpontig regisztráltál, akkor bele fogsz kerülni a jövő évi címlistába.

A jelentkezéshez

A jelentkezésed nem örök életre szól, a vendégek fogadását bármikor szüneteltetheted, illetve az internetes adatlapodon bármikor kikapcsolhatod a "vendégeket fogadok" opciót. A következő évi papírkiadványban akkor jelenik meg a neved, ha előző év november 1-én a vendéglátók között voltál megtalálható.

Hasznos tanácsok a jelentkezéshez:


A Pasporta Servo-t az "Eszperantó Könyvküldő Szolgálat"-nál tudod megvásárolni a http://www.eszperanto-konyvesbolt.hu címen.


Ha a Pasporta Servo-val kapcsolatban további kérdésed van, fordulj nyugodtan az alábbi címek egyikéhez:

© Szilvási László, 2007 / 2010


www.eszperanto.hu eszperantó könyvküldő szolgálat eszperantó tanfolyamok

Real Time Web Analytics

Clicky