Rádióadások eszperantóul

A rövidhullámú rádiózás általános visszaszorulásával az eszperantó nyelvű hagyományos rádióadások száma is csökkent, ugyanakkor megnőtt az interneten keresztül történő "rádióhallgatás" lehetősége.

Az internetes "adók" előnye, hogy ezek az elkészítési- és adás-időtől függetlenül bármikor meghallgathatóak, illetve ezen túl az adott műsort vagy műsorrészletet – ...akár mondatonként is... – akárhányszor meg lehet újra- és újra hallgatni.

A legtöbb ilyen rádiós jellegű hanganyag Real-Audió vagy mp3 formátumban készül, sőt a podkasztokra tetszés esetén az RSS segítségével elő is lehet "fizetni", így új anyag vagy új műsor elkészültekor azok automatikusan letöltődnek a számítógépünkre.

Az eszperantó nyelvű rádiós vagy internetes adások vagy podkasztok formátumait a mai számítógépek már általában gond nélkül le tudják játszani. Ha mégsem, akkor a Real-Alternative nevű kisméretű de sokat tudó program letöltését és telepítését javasoljuk. (Valóban kicsi, egyszerű - de mégis szinte mindent tud, és biztonságos is...) Letölthető például innen -- vagy innen.


Esperanta Ret-Radio

Az Esperanta Retradio különlegessége, hogy a nyelvet tanulók segítése érdekében nem csak hallgatni lehet a napi programot, de párhuzamosan annak szövege is látható és olvasható!

Anton Oberndorfer vezetésével egy néhány fős kicsi nemzetközi csapat gondoskodik a Retradio anyagainak elkészítéséről, ami minden nap 3-4 perc hosszú új hallgatható és olvasható blokkot jelent.

Nyelvtanuláshoz célszerű először füllel meghallgatni az adás szövegét, és megpróbálni megérteni annak témáját. Majd célszerű a látott szöveget írásban lefordítani magyarra, és utána újra meghallgatni a hanganyagot. Végül célszerű újra elkezdeni a hanganyag hallgatását, mondatonként leállítva a lejátszót, és fennhangon elismételni az adott hallott mondatot eszperantóul.

A rádió internetes honlapja: http://aldone.de/retradio


Radio Pekino, Kína

Radio Pekino, Kína Érdekesség, hogy a Kínai Rádió adásai nem csak interneten keresztül, de a hagyományos rövidhullámú adás keretében is sugárzásra kerülnek, és akinek van rövidhullámű rádióvevője, relatíve jó minőségben hallgathatja az adást itt a Földgolyó másik oldalán is.

Minden nap (!) készül új műsor, az adásidő 1 óra.

Internet honlap és onlájn hallgatás: http://esperanto.cri.cn

A szerkesztőség címe:
Ĉina Radio Internacia, Esperanto-redakcio, CN-100866 Beijing, Kína. – espradio@cri.com.cn


La Ondo de Esperanto - el Kaliningrad

La Ondo de Esperanto - el KaliningradA "La Ondo de Esperanto" című újság szerkesztősége által indított internetes rádió. Nem csak az újság egyes cikkeinek hangos verzióját tartalmazza, hanem önállóan szerkesztett műsorpontokat is. Jó szerkesztésű, jó minőségű felvétel.

Letölthető mp3 formátumban, vagy podkasztként előfizethető.


Muzaiko = Muziko + Mozaiko

 Muziko + Mozaiko = Muzaiko 2011 áprilisa óta működő non-stop közösségi eszperantó rádió. Műsora 24 órában elérhető az interneten, naponta 3 órányi friss műsor készül, majd ez ismétlődik a nap folyamán. Rengeteg eszperantó zene hallható, aktuális hírek, interjúk, ismert vagy kevésbé ismert eszperantista személyiségekkel.

A Muzaiko non-profit közösségi formában működik, örömmel fogad segítséget, és szívesen lát új együttműködőket (ha érdekel, részleteket itt találsz.) Az adások egyszerűen hallgathatóak a rádió honlapján, vagy a számítógéped médialejátszó programjával is.

A Muzaiko elérhetősége: http://www.muzaiko.info


Radio Polonia - Pola RetRadio, Varsó

Radio PoloniaAz eszperantó szülőhazájából sok-sok éven keresztül napi 5 alkalommal volt 30 perces rádióadás az éteren keresztül, de a rövidhullámú rádiózás visszaszorulásával ez értelmét vesztette, az adás először átkerült az internetre, majd 2011. január 31-én végleg bezárták.

Az eszperantó szerkesztőség Barbara Pietrzak vezetésével azonban nem oszlott fel, hanem az internetre költözött, ahol 3-4 naponta készítenek egy új adást, melyeket nem csak passzívan hallgatni lehet, de mindegyikhez hozzá is lehet szólni, meg lehet vitatni.

A "Pola Ret-Radio" elérhetősége: http://pola-retradio.org


Radio Havanna, Kuba

Radio Havanna, KubaEz a rádióadió is sugároz valódi rövidhullámon is, de sajnos ezek az irányított adások csak Amerikát érik el:-(

Az interneten probléma nélkül bármikor meghallgatható az adás. Érdemes hallgatni a rádiót, hiszen a programok szokatlanok, érdekesek a magyar fül számára, és a kubai kiejtésnek is van egy pici romantikája.

A Rádió Havanna weblapját is érdemes böngészni, érdekes is és nyelvileg is hasznos.

A szerkesztőség címe:
Radio Havano Kubo, Esperanto-Redakcio, Ap. 6240, La Habana, Kuba.


Radio Vatikán

Radio Vatikán

Hetente 3-szor magyar idő szerint 21:20-kor a hagyományos középhullámon sugárzott adások az interneten is hallgathatóak, illetve itt a korábbi adások archívuma is elérhető.

– Rádió Vatikán, eszperantó szerkesztőség: http://eo.radiovaticana.va
– Internetes adások és archívum: http://www.radio-vatikana-esperanto.org


Radio 3ZZZ

Az Ausztráliában élő nemzetiségek rádiója Melbourn-ből 57 nyelven sugároz műsort, köztük eszperantóul és magyarul is!

A Föld túlsó oldaláról, sőt pontosan az átellenes pontról sugárzott URH-adás természetesen nem ér el hozzánk, így közvetlenül rádióhullámok segítségével nem hallható az adás, de bármikor letölthető és meghallgatható interneten az utolsó műsor anyaga. A műsor szerkesztője: Farkas László.

Internet honlap: http://www.3zzz.com.au

Egy másik internet cím, ahol bármikor meghallgatható az utolsó adás: http://esperanto-tv.com/3zzzradio


További rádiók, podkasztok


Esperanto TV / Radio

 Esperanto-TV kaj radio Több itt említett eszperantó internetes rádióadás megtalálását és hallgatását könnyíti meg az "Eszperantó TV" rádiós aloldala, ahol vagy közvetlenül lehet hallgatni valamelyik adót, vagy annak adott weboldalára lehet ugrani.

Különösen érdekes sokak számára a "Vinilkosmo" csatorna, amely a legnagyobb eszperantó zenei kiadó zenei anyagából ad napi 24 órában eszperantó nyelvű non-stop zenei programot! Külön érdekesség, hogy a lejátszási program véletlenszerűen változik, tehát érdemes gyakran visszatérni a Vinilkosmo oldalára!

Az Esperanto-TV/Radio címe: http://esperanto-tv.com/eradio

Kattintás után a program a Muzaiko rádiót indítja erőszakosan, de le lehet állítani, és vedd észre felül a többi rádiadó nevét és a kattintási lehetőséget!


INTERRETAJ ESPERANTO TV- KAJ FILM-PROGRAMOJ!!

Az "Esperanto TV" szolgáltatás természetesen nem csak rádióadások hallgatását teszi lehetővé, de saját tucatnyi csatornáján és filmjein kívül 7 másik, külső filmes program megnézését is lehetővé teszi!

Az Esperanto-TV címe: http://esperanto-tv.com

Az itt is véletlenszerűen változó filmeket érdemes minél többet és minél gyakrabban nézni, hiszen – a szórakozáson túl – ez nagyon jó rutint ad a nyelvvizsga "labor" részének teljesítéséhez !!

© Kompilis: Szilvási László

www.eszperanto.hu - főoldal Kulturális Eszperantó Szövetség, KEA eszperantó tanfolyamok

Real Time Web Analytics

Clicky