WWW.ESZPERANTÓ.HU

Az eszperantó használata a számítógépeken

A mai számítógépes programok már tudják kezelni az összes nyelvet és azok összes különleges betűjét is - beleértve a magyar ékezeteket és az eszperantó kalapos betűket is. Az eszperantó nyelv azonban sajnos nincs külön kiemelve, nevesítve a Windows-ban és a Microsoft más programjaiban (Office, Word, stb.), és a kalapos betűk nincsenek rajta a billentyűzeten sem.

Az alábbi rövid anyaggal segíteni szeretnénk, hogy Te is gond nélkül "elő tudd csalni" az eszperantó betűket a számítógépedből.

Az eszperantó ékezetes (vagyis kalapos) karaktereket akkor lehet használni egy szövegben, ha a használt betűtípus tartalmazza azokat. A mai, modern, unikódos betűtípusok többsége ilyen (pl. Arial, Times, Verdana, Tahoma stb.), de a kívülről letöltött betűkészletek nem mind ilyenek. Hasznos lehet a https://www.fontsquirrel.com/fonts/list/language/esperanto oldal, ahonnan az eszperantó ékezetes betűket is tartalmazó betűkészletek tölthetők le.


Eszperantó billentyűzet-kezelők, átalakítók

 • Windows-os számítógépek esetén
  1. Ha többször is vagy rendszeresen írsz eszperantóul a számítógépen, akkor célszerű 2 perc alatt egy külső billentyűzet-kezelő programot telepíteni a számítógépre, aminek a segítségével a kalapos betűket simán be lehet billentyűzni. A "cx" betűpár begépelése esetén a program automatikusan átalakítja azt a képernyőn rendes kalapos betűvé! - Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy továbbra is tudod használni a magyar betűket is, és párhuzamosan az eszperantó betűket is.

   A Tajpi nevű kisméretű billentyűzet-kezelő programot a http://www.zz9pza.net/tajpi/ címről lehet letölteni (probléma esetén természetesen a www.eszperanto.hu címről is).

   • telepítés után be lehet állítani, hogy mindig induljon el automatikusan ("Starti aŭtomate" illetve "Starti aktiva");
   • ki-be kapcsolni a futó programot a "Ctrl+szóköz" billentyűk együttes megnyomásával lehet;
   • beállítható, hogy milyen gépelési kódolást figyeljen (cx vagy ch kódolás, esetleg az eszperantóban nem használt q, w stb. betűk helyére tett kalapos betűk, stb.)

   Régebben egy sokak által kedvelt "EK" nevű program volt használatban, de ennek a fejlesztése sajnos leállt, a legújabb windows-ok alatt problémák merülhetnek fel, így helyette a TAJPI nevű programot célszerű letölteni és használni.

   ––––––
   Egyéb lehetőségek
   https://github.com/G4BB3R/Esperantilo
   https://lingvo.org/xk
   https://esperanto.stackexchange.com/questions/146/how-do-i-type-the-esperanto-letters-on-windows/1630


  2. Ha csak alkalmanként van szükséged eszperantó nyelvű szöveg írására, vagy az adott gépen nincs jogosításod program telepítésére, jó szolgálatot tehet a http://komputeko.net/konvertilo.htm oldalon található átalakító.

   Az eszperantó szöveg begépeléséhez a valódi eszperantó betűk helyett x-kódolást használunk, vagyis az alap-hangzó után teszel egy x-et, tehát: ĉ=cx / ĝ=gx / ŝ=sx / ĵ=jx / ĥ=hx / ŭ=ux

   A kívánt eszperantó nyelvű szöveget be tudod gépelni a fenti oldalon lévő keretben, vagy bármilyen szövegszerkesztőből be tudod oda másolni a vágólapon keresztül. A keret alatt lévő CX Ĉ gombra kattintva a program átalakítja az x-es kódolást rendes eszperantó karakterekre, és a kész szöveget át tudod másolni a vágólapon keresztül a kívánt programba. Javaslat: Vedd fel a böngésződ könyvjelzői közé az átalakítót, hogy máskor is könnyen megtaláld!


 • Android-os telefonok, tabletek

  Androidos gépek, telefonok és tabletek esetén a beállítások között keresd meg a "Nyelv és bevitel" menüpontot, először állítsd át a billentyűzet tipusát Google-billentyűzetre (ehhez legtöbbször ki kell kapcsolni a "rendszer nyelvének használata" opciót), majd ikszeld be az eszperantót is. Így igény szerint felváltva tudod használni a magyar vagy az eszperantó billentyűzetet.

  Olyan telefonok esetén, ahol a saját menü nem engedélyezi a billentyűzet módosítását (ilyenek például az LG-telefonok), a Google-Play áruházból a "Gboard" nevű alkalmazást célszerű letölteni, és ebben beállítani a magyar és az eszperantó nyelvet.


 • Macintosh, Iphone

  iOS operációs rendszert használó gépek esetén a rendszerbeállítások között a "nemzetközi" menüpontban a "Nyelvek" beállításánál húzd az eszperantót a sor elejére, a beviteli módszerek között válaszd az "U.S. Extended" (kibővített USA) pontot, és engedélyezd a menü-csíkban a bemeneti mód láthatóságát. Az eszperantó betűkhöz először nyomj egy option/alt-6 -ot (vedd észre a 6-os fölött lévő ˆ^-jelzést), majd a kívánt kalapos betű alapkarakterét (c, g, s, j, h). A rövid "ŭ" beírásához először a option/alt-b megnyomása kell.

  Egy másik megoldás ios alá a SwiftKey Keyboard billentyűzet-kezelő telepítése és használata.

 • Egyéb géptipusok

  További variációkat különféle géptipusokra a http://sezonoj.ru/2014/03/233tajpi/ és a http://lingvo.org/klavaro/ oldalon lehet találni.


Eszperantó helyesírás-ellenőrzés

A széles körben használt Microsoft Word illetve Office program sajnos nincs felkészítve az eszperantó nyelv használatára és helyesírási ellenörzésére, így az csak egy kicsi többletmunkával oldható meg.

 1. Language Tools, LT – Internetes oldalakon, fészbukon, on-line levélírásnál nagyon jó megoldást jelentő ingyenes böngésző-bővítmény, amely nem csak kiváló helyesírás-ellenörző, de ráadásul a weboldalakon a besatírozott szöveget gombnyomásra elég jól le is fordítja! – A program ingyenesen használható https://languagetoolplus.com weboldalon is.

 2. Lingvohelpilo – Egy másik lehetőség az E@I által fejlesztett Lingvohelpilo, ami egy kicsi de eszperantó szövegek számára nagyon hasznos szövegszerkesztő és helyesírásellenörző felhő-program. Javasoljuk, vedd fel a böngésződ könyvjelzői közé, hogy szükség esetén gyorsan megtaláld az oldalt!

 3. Lingvoilo – Egy harmadik lehetőség a Lingvoilo nevű külső helyesírásellenörző weboldal használata, aminek előnye, hogy telepíthető kiegészítőként együtt tud működni a Chrome böngészővel az Open Office ingyenes irodai programcsomaggal is.

 4. Az "Esperantilo" vagy más néven "Esperanto-Edit" egy sokoldalú kis program. Túl azon, hogy a menüje természetesen eszperantó nyelvű, nem csak képes a beírt szövegben az x-es kódolású betűket automatikusan kalapos betűkre cserélni, de a beírt dokumentumot, sőt külső szövegfájlt automatikusan fordít különféle nyelvekre. A beépített eszperantó helyesírás-ellenörzővel rendelkező kisméretű és ingyenes "Esperantilo" program a saját gépre történő telepítéshez a http://www.esperantilo.org címről tölthető le.

 5. Az Uni-REd nevű, unikódos, eszperantó nyelvű menüvel (is), és helyesírásellenőrző programmal is rendelkező ingyenes szövegszerkesztőt le tudod tölteni az internetről a http://www.esperanto.mv.ru/UniRed/UTF8/ címről.

 6. A Libre Office (a Word egy ingyenes klónja) az 5-ös verzió felett tudja kezelni az eszperantó helyesírás ellenörző bővítményt, amit innen lehet letölteni.

 7. Scrivener szerkesztő-program írók és szerkesztők számára, helyesírásellenörzéssel, jegyzetekkel, adatbázisokkal.


Eszperantó nyelvű web-lapok készítése

A weboldalaidat célszerű nem magyar nyelvre alapozva, hanem eleve UTF-8 – más néven unikódos – kódolással készíteni, hogy bármilyen karakter vagy betű megjelenhessen a szövegben. Ebben az esetben az eszperantó betűket is gond nélkül használhatod (pl. a fenti Tajpi program segítségével). Ha mégis más megoldás mellett döntenél, akkor az eszperantó betűkhöz az alábbi html-kódokat használhatod:

  ĉ = ĉ Ĉ = Ĉ
  ĝ = ĝ Ĝ = Ĝ
  ŝ = ŝ Ŝ = Ŝ
  ĵ = ĵ Ĵ = Ĵ
  ĥ = ĥ Ĥ = Ĥ
  ŭ = ŭ Ŭ = Ŭ


Konvertálás a különböző kódok között

Többször felmerül az igény a különböző kódolású eszperantó szövegek átalakítására, hiszen például a papírra nyomtatott szövegeknél mindig "illik" rendes kalapos betűket használni!. Ez a kód-átalakítási igény vonatkozik ez egyrészt a billentyűzeten bevitt szövegre, de vonatkozik ez a modern unikódos rendszer előtti, régi számítógépes megoldásokra, például az ú.n. latin-3 kódolással készült szövegekre is, ami még néha előfordul.

 • A http://komputeko.net/konvertilo.htm oldalon található átalakító segítségével a szöveg-átkódolási kérdés könnyen és gyorsan megoldható, az eredményt vágólapon keresztül lehet átvinni más programokba.

 • A Word program makrói segítségével egyetlen gombnyomásra lehet különféle átalakításokat, konvertálásokat végezni. Az x-es kódolásból kalaposbetűkre, illetve a kalaposból x-es irányba történő átalakításhoz egy kész makrót innen másolhatsz be a Word makrószerkesztőjének a végére. A beillesztés utána ezeket az "eszperantós" makrókat "word2cx" és "cx2word" néven fogod megtalálni.


Transformi voĉon al teksto

Por transformi voĉon al tajpita teksto (= voĉa klavaro) en Android faru la jenon:

1) elŝutu kaj instalu .apk de https://github.com/parolteknologio/AndroidParolRekono

2) instalu https://play.google.com/store/apps/details?id=ee.ioc.phon.android.speak

3) al ambaŭ aplikaĵojn donu bezonatan permeson, kiam ili postulas ĝin

4) agordu Konele por uzi "Vosk parolrekonilo"

5) agordu en Android "metodo de eniro" por akcepti voĉan klavaron

6) eble necesos restartigi poŝtelefonon

7) poste en la klavaro sufiĉas klaki la ikonon de mikrofono, iomete atendi kaj paroli - jen, espereble ĉio... :-)))

Por kreado de subtekstoj por videoj mi uzas Kdenlive, kiu bone subtenas Esperanton.

Pri la historio kiel la teamo Parolteknologio faris tion mi prelegis dum lastjara Retoso https://youtu.be/GBmSbMutLUA kaj VK 2022.

Kubof Hromoslav


Egyéb számítógépes programok

Különféle eszperantó vonatkozású számítógépes és internetes programokat listája olvasható az eszperantó vikipédiában a http://eo.wikipedia.org/wiki/Listo_de_esperantigitaj_programaroj oldalon.

Az androidos áruház tucatnyi eszperantóval kapcsolatos programot tartalmaz: Android Áruház


Örülünk, ha segíthettünk

Örülünk, ha a fenti anyagok között akár csak egyetlen hasznosat is találtál, és örülünk, hogy segíthettük az eszperantó jobb alkalmazását.

Megköszönjük, ha az SZJA 1%-ával az ESZPERANTÓ ALAPÍTVÁNYT támogatod. Ehhez nyilatkozatot találsz az adóborítékodban, kérhetsz a munkahelyed bérelszámolási osztályán, illetve letöltheted innen is.

Az Eszperantó Alapítvány adószáma: 19664761-1-43. Köszönjük a segítséged!

Szilvási László


eszperantó könyvesbolt eszperantó tanfolyam eszperantó szótár