A Budapesti Eszperantó Ház szolgáltatásai

Az alábbi szolgáltatásokat a Kulturális Eszperantó Szövetség és az Eszperantó Alapítvány nyújtja a Budapesti Eszperantó Házból. Észrevételeket, javaslatokat a 1675 Budapest pf. 87. postacímre, vagy az "iroda kukac eszperanto.hu" címre várjuk.


Eszperantó onlájn szótár - és fordítóprogram

Működtetjük és folyamatosan javítjuk/bővítjük az ingyenes onlájn eszperantó szótárat és fordítóprogramot . A szótárat minden nap (!) 300-360 egyedi látogató veszi igénybe. A szóanyag összeállítását és folyamatos fejlesztését Szilvási László, Mészáros István és Vizi László végzi. Az internetes szótár és fordítóprogram a www.eszperanto-szotar.hu címen érhető el.


Könyvárusítás és könyvküldő szolgálat

A nyelv tanulását és hasznosítását eszperantó tankönyvek, oktatási eszközök és irodalmi művek beszerzésének megkönnyítésével segítjük. A kiadványok megvásárolhatók személyesen a Budapesti Eszperantó Házban, és működtetünk egy internetes könyvküldő szolgálatot is, amely a katalógusban szereplő könyveket postán, utánvéttel küldi el a megrendelőnek. A könyvküldő szolgáltatás a www.eszperanto-konyvesbolt.hu címen érhető el.


Központi levelező-lista: "esp-en-hung"

Létrehoztuk és működtetjük az "esp-en-hung" nevű levelező listát, amely kb. 460 tagjával ma a magyarországi eszperantó élet fő színtere. Itt olvashatók a mozgalom magyarországi friss hírei, és itt lehet megbeszélni az aktuális projekteket. A listára feliratkozni a http://groups.yahoo.com/group/esp-en-hung/ címen lehet, vagy kérni lehet azt egy sima ímélben a lista adminisztrátorától az "iroda kukac eszperanto.hu" címen.


Internetes eszperantó tanfolyam

Nulláról indulva a középfokú nyelvvizsgára lehet felkészülni az internetes eszperantó tanfolyammal. Komplex és hatékony tananyag van, a házi feladatokat élő tanár javítja. A tanfolyamosoknak mi havonta ingyenes személyes konzultációt, gyakorlási lehetőséget biztosítunk. A tanfolyam címe: www.eszperanto-online.hu


Hírlevél - ímélben

Az ímél-címmel rendelkező eszperantistákat 1-2 havonként tájékoztatjuk a legfontosabb eszperantó eseményekről, rendezvényekről, belföldi eszperantó találkozókról. A hírlevélre feliratkozni a "hirlevel@eszperanto.hu" címen lehet. A szolgáltatást Szilvási László gondozza.


Tudományos-műszaki eszperantó könyvtár, STEB

A nyelv szakmai alkalmazását segítjük a virtuális műszaki könyvtár működtetésével és folyamatos bővítésével. A korábban megjelent, de ma már nem kapható szakmai kiadványokat, cikkeket, tanulmányokat digitalizáljuk, és az interneten újra elérhetővé tesszük. A digitalizálást Mészáros István, a könyvtár működtetését Szilvási László végzi. A virtuális műszaki könyvtár a www.eventoj.hu/steb/ címen elérhető.


Eszperantó képeslapok kiállítása

Az eszperantó kulturális történelmi hagyaték gondozásaként készítettünk egy virtuális kiállítást az eszperantó képeslapokból (köszönet a programozásért Ország-Krysz Axelnak). Az internetes kiállítás a http://www.eventoj.hu/posxtkartoj/ címen elérhető. A jelenleg több mint 2000 lapból álló gyűjtemény folyamatos bővítéséről Mészáros István gondoskodik. Az esetleges hiányzó lapokat a Kulturális Eszperantó Szövetség címére várjuk: 1193 Budapest, Leiningen u. 4.


Nemzetközi rendezvénynaptár

1996 óta foglalkozunk a teljes nemzetközi eszperantó rendezvénynaptár összeállításával (időpont, elnevezés, web-oldal címe, téma, és a szervezők címe a kapcsolatfelvételhez). Ezt a rendezvénynaptárt hasznosítja szinte minden eszperantó újság szerkesztősége is. A lista megtalálható a www.eventoj.hu címen. A "Kalendaro" technikai összeállítását Mészáros István végzi.


Archív filmek, hanganyagok gyűjtése, védelme

Az Eszperantó Alapítvány keretében folyamatosan gyűjtjük az eszperantó nyelvű régi és új celluloid és videó filmeket, archív hanganyagokat. Gondoskodunk a megfelelő tárolásukról, védelmükről és lehetőségeink szerinti folyamatos átírásukról modern hordozókra (DVD-re vagy CD-re, a technikai segítségért köszönet Bajnógel Istvánnak és a Videlcomp Kft-nek!).


Nemzetközi eszperantó hírszolgálat - RET-INFO

Az Eventoj című újságunk utódaként 1999 óta működtetjük az internetes eszperantó hírszolgálatot "Ret-Info" néven, amely a nemzetközi eszperantó világ legfontosabb esményeit, híreit továbbítja az "előfizetők" részére. A papír-újságok szerkesztőségéhez hasonlóan a "Ret-Info" keretében nem minden beérkező hírt küldünk ki automatikusan, hanem megszűrjük, válogatjuk azokat. Bővebb infó a "www.eszperanto.hu/magyar2.htm#ret-info" oldalon található, feliratkozni a "www.eventoj.hu/ret-info.htm" oldalon lehet. A szolgáltatás ingyenes, facebook oldala: www.facebook.com/Ret.Info


Eszperantó újságok előfizetése

Segítjük a bel- és külföldi eszperantó újságok előfizetését. Összeállítottuk és folyamatosan aktualizáljuk azoknak az újságoknak a listáját, melyeknek magyar képviselőjük van, illetve fogadjuk az Eszperantó Világszövetség folyóiratainak előfizetési díjait. Az aktuális lista folyamatosan megtalálható a www.eszperanto.hu/aktualis.htm internetes oldalon.

A Budapesti Eszperantó Házba érkező külföldi eszperantó újságokat feldolgozás után az eszperantó tanfolyamaink hallgatói hasznosítják.


Hagyatékok fogadása

Az Eszperantó Alapítvány segítségével fogadjuk az elhunyt eszperantisták hagyatékát, és gondoskodunk róla, hogy azok elemei a megfelelő helyre kerüljenek el (könyvtár, gyűjtők, szakemberek). Új megkereséseket a Budapesti Eszperantó Házban, a 282.88.85-ös telefonszámon várjuk.


Eszperantó csoportok összejövetelei

A nyelvet gyakorolni, az eszperantó vérkeringésbe bekapcsolódni legegyszerűbben a helyi/városi eszperantó klubokban, csoportokban lehet. Összeállítottuk, és folyamatosan aktualizáljuk azoknak a városi eszperantó csoportoknak a listáját és összejöveteleinek helyszínét/időpontját, melyek szívesen látják a tanfolyamot végzettek, vagy a nyelvet most tanulók látogatását. Az aktuális lista megtalálható a www.eszperanto.hu/csoport.htm oldalon.


Úgy érezzük, büszkék lehetünk az eredményeinkre.

Szívesen állunk az Ön rendelkezésére is!

Kulturális Eszperantó Szövetség
és az Eszperantó Alapítvány csapata