IV. Fordítás idegen nyelvről magyarra - megoldás

Adriai tengerpart

Az Albán Riviérát tartják az Adriai-tenger utolsóként megmaradt tiszta környezetű / ökológiailag tiszta tengerpartjának. A legelső látnivalója Llogara, amely egy nemzeti park része, és fenyőerdőben gazdag terület. Számos villa van benne, és éttermek is, amelyekben bárányból és kecskéből készült friss ételeket kínálnak. A Dhermi nevezetű falu a tengerpart egyik elsőként létesült települése. Tőle délre egy kastély látható, az öbölnél lévő félszigeten. Valamikor Ali Pasának, a török/ottomán uralom egyik helyi képviselőjének a birtoka volt. Amikor Ali Pasa haderejét egyesítette a keresztény görög lázadókéval, a török szultán megostromolta a várat, és lefejeztette.

Dél felé utazván, további szép falvakon haladunk át, és végül elérjük Saranda városát. Az üdőlőhely igen híres meleg mediterrán klímája miatt, amely lehetővé teszi, hogy október közepén is ússzunk a tengerben. A várost érdemes megnézni a tengerparton húzódó hosszú és gyönyörű sétánya miatt, és a dombon egymással párhuzamosan futó utcák házai miatt is.

Szintén érdemes meglátogatni az alig 20 km-re délre fekvő ókori Bultrint városát. Egy Unesco-alapítvány védelmében áll. Aesculapius amfiteátruma, egy keresztelőkápolna és az ókori falak Butrint legfontosabb régészeti látnivalói.

Sarandától északra van egy hatalmas vízforrás, melyet "Kék szem"-nek neveznek. Az öreg tölgyek árnyékában meghúzódó helyhez szorosan kötődik a tizenkétfejű sárkány legendája. Azt mesélik, hogy a sárkány elkapta a menyecskéket, és nem engedte meg a falu lakóinak, hogy a forrásból vizet merítsenek. Miután a falubeliek megölték a sárkányt, a szeméből tiszta víz eredt, és ebből keletkezett a Bistrica folyó.


Visszalépés az előző oldalra