ESZPERANTÓ ALAPÍTVÁNY
Zoom konferencia-program

Zoom konferencia-program telepítése

A virtuális eszperantó találkozókhoz, megbe­szélésekhez, nyelv­oktatáshoz az Eszperantó Alapítványnál a Zoom nevű professzionális programot használjuk, amely jól működik asztali gépeken és mobileszközökön, telefonon is.

Az alábbiakban segíteni szeretnénk a részt­vevők számára a program telepítéséhez és használatához. (Ha módod van választani, akkor az asztali verziót javasoljuk.)

Fontos: A program használatához szükséges, hogy legyen egy web-kamera és mikrofon csatlakoztatva a számítógéphez! - Nem szükséges drága eszköz, a legegyszerűbb és legolcsóbb is megfelel - de kell hogy legyen!

A virtuális tanteremben történő viselkedés alapvető szabályait ITT találod.
 


A tantermi program telepítő fájljai:


A program leírása, használata

 • Minden teremnek (más szóval szobának, tanteremnek, konferenciateremnek, stb) van egy egyedi azonosító száma, hasonló mint egy utca-házszám. Ezt a számot kell beírni a programba a csatlakozáskor. Ismétlődő al­kalmaknál - mint pl. egy tanfolyam - ez a szám lehet állandó, de akár minden alka­lomhoz lehet egy külön azonosító számot használni.
 • A terem elérhetőségét egy web-címmel és a végén lévő terem-kóddal adják meg, például: https://zoom.us/j/5603615446 - ahol a 5603615446 a terem kódját jelöli.
 • A terembe történő belépéshez szükséges egy jelszó is (mint egy ajtóhoz a kulcs) - amelyet a házigazda küld meg a részt­vevőknek.
 • A részvételhez a fenti két szükséges adatot (a terem kódja + a jelszó) vagy külön küldik meg ímélben a résztvevőknek, vagy egy összevont, kódolt címet adnak meg, amire csak rá kell kattintani a belépéshez. Például egy ilyet: https://us04web.zoom.us/­j/5725140­6843?­pwd=L2lE­OUE0­YjNsWGds­RU5PY­TFmam - Vedd észre a kérdőjel előtti számban a terem kódját!
 • Egy terembe belépni 2-féle képpen lehet
  1. Rákattintással egy aktív, a fentihez hasonló web-címre, a "Zoom Meetings" megnyitásának engedélyezése "Join with video" (csatlakozás videóval) Join with computer audio (csatlakozás a számítógép hangeszközeivel)
  2. A számítógépen (telefonon) lévő Zoom program elindításával, majd a terem kódjának és a jelszónak a begépe­lé­sével
 • A találkozóba / tanterembe történő belé­pés­hez mindig a "Join meeting" gombot kell használni.
 • A telefonos applikációnál a "Join with Computer Audio" buborék nem sima felirat, hanem engedély-kérés, rá kell kattintani, hogy a mikrofon és hangszóró működési engedélyt kapjon.
 • A telefonos applikációnál rá kell kattintani a kameraképre ahhoz, hogy a vezérlő ikonok megjelenjenek (kamera, mikrofon, hang­szóró, stb).

Fordítási segítség

A telepítés során csak néhány alapszintű angol nyelvű kifejezés fordul elő:

- Enter your name = Írd be a nevedet (teljes nevet, vezeték + keresztnév)
- Join meeting = belépés a tanterembe (csatlakozás egy találkozóhoz)
- To use Zoom, you need to agree... = szabályok elfogadása (= I Agree)
- Please wait, the meeting host... = kérem várjon, a tanterem hamarosan megnyílik

- Enter meeting ID or... = Írd be a tanterem azonosító számát!
- Enter meeting password = Írd be az aktuális konzultációhoz tartozó jelszót!
- Join = belépés
- Please wait for the host to start... = Kérem várja meg, amíg a tanterem megnyításra kerül
- Please wait, the meeting host will let you in soon... = kérem várjon, a tanterem hamarosan megnyílik
- Join with Computer Audio = engedély megadása a mikrofonod használatára
- Automatically join audio by computer... = csatlakozáskor a mikrofonhasználat automatikus engedélyezése

- Mute = a mikrofon elnémítása
- Unmute = a némítás megszüntetése
- Participants = résztvevők
- Share = képernyőmegosztás
- Speaker view = a beszélő látszódik a főképen
- Gallery view = táblázatszerű megjelenítés
- Leave meeting = a megbeszélés befejezése, elhagyása  Rövid netikett a virtuális összejövetel használatához

 • Bár a saját szobádban ülsz, viselkedj hasonló módon, mint egy hagyományos tanteremben!
 • A kamerát úgy helyezd el, hogy az arcod mindig meg legyen világítva, vagyis a hátad mögött ne legyen ablak vagy lámpa!
 • Figyelj oda, hogy a hátad mögött látható szobakép vállalható legyen, tehát ne egy vetetlen ágyat, vagy rendetlen szobát mutasson, és te se az ágyon heverésszél közben...!
 • Fontos: Ellenőrizd többször, hogy a kamera valóban téged mutat-e, az egész arcodat, és nem csak egy töredéket belőled vagy a szobában egy csendéletet...!
 • Lehetőleg használj külső mikrofont, egy 900 forintos is nagyon jól megfelel, és lehetőleg húzd közel magadhoz! Ha a laptop vagy telefon beépített mikrofonját használod, akkor a szokásosnál hangosabban kell beszélned, hogy érthető legyél.
 • Ha hangszórót használsz, a gerjedés és a sípolás elkerülésére azok veled szemben legyenek, ne a hátad mögött - azaz a hangszóró hangja ne jusson bele közvetlenül a mikrofonba!
 • Amikor a program a nevedet kéri, mindig a teljes nevedet add meg, (tehát vezeték + keresztnév), ezt sok webes konferencián meg is követelik. Ez alapvető udvariassági követelmény is, ellenkező esetben beképzeltnek és önteltnek tarthatnak téged. (Ki vagy te, hogy illik ismerni téged névtábla nélkül is?)
 • Figyelj rá, hogy a virtuális foglalkozásokon nyugodt, zavarásmentes környezetben legyél, és ezt érdemben segítsék a családtagok is...!
 • Ne szóljon a háttérben TV vagy rádió, mert a mikrofonodból a hangokat mindenki hallja, és a háziállatokkal sem most kell foglalkozni - hiszen nem viszed be őket a hagyományos tanterembe sem...
 • Ha beszélni akarsz, megszólalás előtt ellenőrizd a mikrofonod ikonját, és rákattintással engedélyezd azt!
 • Ha egy virtuális foglalkozásra esetleg KÉSVE kapcsolódsz be, amikor már megy a foglalkozás, a többieknek köszönni sima kézfelemeléssel tudsz, nem kell megszakítani az éppen beszélőt.
 • Tanfolyamok és kis létszámú csoportok esetén elvárás, hogy a kamerád be legyen kapcsolva. Nagy létszámú konferenciákon, előadásokon viszont célszerű alaphelyzetben lekapcsolni a kamerádat, hogy ne fogyasszon fölösleges sávszélességet, és csak akkor bekapcsolni, ha hozzá akarsz szólni.
 • Fontos: Ellenőrizd többször, hogy a kamera valóban téged mutat-e, az egész arcodat, és nem csak egy töredéket belőled vagy a szobában egy csendéletet...!...!

A tanterembe történő belépés után érdemes rászánni néhány percet a program működésének megismerésére, hogy érdemben ki tudd aknázni az előnyeit, hiszen valóban sokat tud! :-)

Volonte mi staras je via dispono!

Szilvási László

------
Eszperantó Alapítvány,
Lingvo-Studio


Interaktív online tanfolyam egyéni tanulóknak

Hagyományos tanfolyam - internetes tanteremben

–   ha érdemi segítség kell...!   –