A jelentés hatása

"Az eszperantó, mint segédnyelv" c. jelentés a Közgyűlés részére közre lett adva és alávetve ötödik bizottsága (társadalmi és emberi ügyek) vizsgálatának. Ott élénk vita folyt. Gilbert Murray professzor, a híres hellenista képviselte Lord Cecil után Dél-Afrikát. Támogatta a jelentés következtetéseit és közös ajánlást javasolt az iskolákról és a telegráfiáról.

A francia küldött, Reynold szenátor, személy szerint szimpatizált, de a kormánya instrukciója teljesen ellenző volt. A közoktatási miniszter, Léon Bérard éppen betiltotta minden francia iskolában az eszperantó oktatását és propagandáját, mint az internacionalizmus veszélyes eszközét és a francia nyelvnek a világban betöltött szerepének konkurensét. A francia küldött az egész ügyet az eszmei együttműködési bizottságnak javasolta visszautalni az azonnal döntés elkerülése érdekében.

A brit küldött, Coombe-Tennent asszony a javaslat ajánlati következtetései ellen harcolt, főleg a telegráfiai ellen. A svéd és norvég küldöttek az angol nyelvet támogatták, mint legjobb világnyelvet. A dán küldött, Forshhammer kisasszony az Idóért szállt síkra, Rio Branco brazil miniszter erősen támadta az eszperantót, mint a "nyomorultak és kommunisták nyelvét".

Finnország, Perzsia, Kína, Japán, Bulgária küldöttei ezekkel ellentétesen támogatták az eszperantót, mint az országaik részére szükséges és igazságos dolgot. Forró, néha szenvedélyes vita után, három ülésen át a bizottság valamilyen kompromisszumos egységre törekedett. A nagyhatalmaktól való félelem miatt 18 szavazattal 8 ellenében a francia halasztó javaslatra szavaztak, miszerint az iskolákra vonatkozó javaslatot visszautalják az eszmei együttműködési bizottságnak. Néhányan kedvező, mások ellentétes reményeket fűztek ehhez. De hogy ne sértsék meg az ázsiai és a kis európai láthatóan szimpatizáló országokat, egyöntetűen elfogadták a tényekről szóló jelentést, az angol iskolákra vonatkozó néhány módosítással és a gyakorlati javaslatokra vonatkozó következtetések elhagyásával (iskolák és telegráfia). Határaztak a Párizsi Kereskedelmi Kamara és a Brit Oktatási Minisztérium jelentéseinek odacsatolásáról.


vissza elore