II. Magyar szöveg tömörítése idegen nyelven

Maximális pontszám: 20 pont

 

Készítsen az alábbi szövegből - annak kb. fele terjedelmében - idegen nyelvű tömörítést (tartalmi összefoglalást). Fontos, hogy a tartalmi ismertetés egységes szöveget alkosson (pl.: a szöveget megfelelő bekezdésekre tagolja).

 

London reneszánsza

Addig-addig ismételgették tekintélyes külföldi újságok, hogy "London a világ legklasszabb városa", mígnem a metropolis lakói is lassan kezdik elhinni, hogy mindez igaz. És persze izgalomba jött a turizmus fellendítéséért felelős londoni idegenforgalmi tanács is, amely igyekszik minél jobban meglovagolni a nemzetközi hírverés keltette érdeklődést. Becslések szerint 1997 és az ezredforduló között 4 milliárd fontot invesztálnak Londonban csak a tágan értelmezett szórakoztatásba.
Maguk a londoniak úgy gondolják, több dolog is közrejátszott városuk megnövekedett népszerűségében. Az egyik, hogy a harmadik évében járó nemzeti lottó, amelynek a bevételeiből 28 %-ot fordítanak nemes, kulturális célokra, soha nem álmodott lehetőségeket villantott fel a műemlékvédelem, az építészet, a sport területén.
Az elmúlt évek változásai közé tartozik az is, hogy míg London korábban nem számított divatfellegvárnak, most a világ száz legnevesebb divattervező cége közül 78 már megtalálható a városban. Ráadásul megtörtént az, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: két legendás párizsi divatház, a Givenchy és a Dior britet nevezett ki vezető tervezőjévé.
Hasonlóképpen váratlan fordulat, hogy London az utóbbi években a világ egyik gasztronómiai központjává küzdötte fel magát. A jó étvágyú londoniak, akik a kulináris gyönyörök oltárán évi 17 milliárd fontot áldoznak, a bőség zavarával küszködnek. A gourmand-ok bibliája, a francia Michelin Kalauz lassan több londoni, mint párizsi étteremnek szavaz bizalmat, s Londonban ma már száz ország konyhaművészete képviselteti magát. Az éjszakai élet fellendüléséhez nagyban hozzájárult, hogy míg korábban a szigorú hatósági engedélyek miatt hétköznap este 11, vasárnap pedig már 10 óra után még egy pohár sörhöz is nehezen jutott hozzá a szomjas turista, mára jórészt feloldották ezeket a szigorításokat.
A város reneszánsza persze nemcsak kereskedelmi jellegű. London közismerten gazdag kulturális ajánlatában egy-egy este tucatnál is több komolyzenei koncert, két opera, csak a West Enden több mint negyven színházi előadás szerepel.
Nem volnának azonban önmagukhoz hűek a britek, ha nem rombolnák le számos újságcikkben a külföldi sajtó keltette illúziókat. Az Evening Standard például azzal riogat, hogy hasonlóan a hatvanas évekhez, a divatosságot ezúttal is "szörnyű másnaposság" követi majd. A cikk kíméletlenül sorolja a kellemetlenségeket, a forgalmi káoszt, a metróhálózat megbízhatatlanságát, a múzeumok zsúfoltságát, amelyek megoldása sokkal fontosabb lenne, mint a turizmusba való befektetések.

Forrás: HVG, 1997. ápr. 26.


Tömörítési szempontok:

  1. London megítélése a külföldi sajtó tükrében.
  2. A város fellendülésének anyagi vonatkozásai: a források és a befektetések megnövekedése.
  3. A változás főbb jelei.
  4. A helyi sajtó szkepticizmusa.

 


Megoldás
Visszalépés az előző oldalra