WWW.ESZPERANTO.HU   Munkanapokon 10 és 17 óra között!  Írj nekünk!

Állami nyelvvizsga eszperantóból!


Tervezett eszperantó nyelvvizsgaidőpontok a Rigó utcában:

Az írásbeli vizsga időpontja A vizsga típusa Jelentkezési határidő
2018. november 10. alap-, közép- és felsőfok 2018. október 10.
2019. január 5. alap- és középfok 2018. december 5.
2019. március 2. alap- közép- és felsőfok 2018. február 7.
2019. április 6. alap- közép- és felsőfok 2018. március 7.
2019. május 4. alap-, közép- és felsőfok 2019. április 7.
2019. június 1. alap- és középfok 2019. május 7.
2019. szeptember 7. alap-, közép- és felsőfok 2019. augusztus 7.
2019. november 9. alap-, közép- és felsőfok 2019. október 7.

Figyelem: A változtatás jogát az Elte-ONYC előzetes bejelentés nélkül is fenntartja magának!
Frissítve: 2018.11.06.


Kihelyezett nyelvvizsgák
Vizsgát tenni alapvetően a Idegennyelvi Továbbképző Központ (= Rigó utca) budapesti és kb. 43 városban a szerződéses vizsgahelyszíneken lehet.

Az írásbeli vizsgára bármelyik vizsgahelyszínre lehet jelentkezni.
Szóbeli vizsgát alapvetően Budapesten lehet tenni. Májusban vagy novemberben néhány kihelyezett vizsgahelyszínen is van erre lehetőség.

Az eszperantó szekcióban relatíve kevés vizsgáztató dolgozik, így a vidéki vizsgahelyszínekre is a budapesti vizsgabizottság (!) tagjai utaznak el, és ez egyúttal garantálja azt is, hogy a vizsgák színvonala a vidéki városokban is – a különféle elterjedt pletykákkal ellentétben – ugyanolyan nehéz (vagy könnyű) legyen mint Budapesten.


Az eszperantó élő nyelv!

Néhány főiskolán egyszer-egyszer azzal utasították el az eszperantó elfogadását, hogy az eszperantó nem élő nyelv. Ebben a kérdésben több állásfoglalás is készült, melyek azt tanúsítják, hogy az eszperantó az élő nyelv kategóriába tartozik. (Pl. ELTE, - ITK (Rigó utca), - Művelődési Minisztérium, ELTE tudományos konferencia, stb.)

A legfontosabbak ezek közül:

Ha a főiskoládon/egyetemeden esetleg ilyen probléma merülne fel, hivatkozz erre az oldalra vagy nyomtasd ki a dokumentumokat és küldd el őket a főiskolád rektorának. Fontos, hogy ilyen esetben levélben, írásban kérj állásfoglalást, hogy az intézménynek meg kelljen indokolnia a döntését. Csak írásbeli elutasítást lehet megtámadni!


Szakmai irodalom, mesterképzés, idős intézményvezetők ismerethiánya

Néhány egyetemen a mesterképzés keretében azokra a nyelvekre korlátozzák a nyelvvizsgák elfogadását, amelyekből létezik szakmai irodalom is. Szinte mindegyik szakmában ennek megfelel az eszperantó is. Kétség és szükség esetén az alábbi források segítenek összeválogatni az adott területen megjelent eszperantó szakirodalom listáját:
Tudományos és szakmai eszperantó könyvek jegyzéke – szakmai keresőszavakkal és könyvtári kódokkal
Tudományos és műszaki internetes eszperantó könyvtár – Scienca kaj Teknika Esperanto-Biblioteko, STEB
Scienca Revuo – nemzetközi tudományos eszperantó folyóirat, ISSN: 0048-9557, megjelenik 1908 óta
Eszperantó Világszövetség, könyvesbolt – válogatás a tudományos vagy szakmai kiadványokból
Teleskopo – tudományos folyóirat, ISSN 1984-7874
Fajszi gyüjtemény, katalógus – több mint 11.000 kötet, nyilvánosan és személyesen is kutatható
További szakmai kigyűjtések: földrajzi könyvlista, ill. jogi könyvlista.

Az eszperantó nagyon jól használható a mindennapi gyakorlatban is – de ez sajnos még nem széles körben közismert, így néha (egyes politikusok, angol tanárok, stb.) megalapozatlanul támadják, kritizálják a nyelvet. Érdemes olyan tankönyvet választani (pl. "Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig...") amelyik nem csak a nyelvtant segít megtanulni, de segít a nyelv gyakorlati használhatóságának megismerésében is...


Nyilvános állásfoglalások

Konkrét megkeresések alapján eddig az alábbi állásfoglalásokat adtuk ki konkrét szakterületekre:

Igény esetén, ha létezik az adott területen eszperantó szakirodalom, természetesen szívesen állítunk ki állásfoglalást más szakmai területekre is.

Kérdés esetén szívesen állunk a felsőoktatási intézmények rendelkezésére. (Kulturális Eszperantó Szövetség, Szilvási László, elnök)


Vizsgaanyagok, valódi vizsgapéldák

Elfogadják? - Nem fogadják el?

A diplomakiadási feltételek között a nyelvvizsgával kapcsolatos szabályokat a felsőoktatási törvény keretén belül minden egyetem és minden SZAK önállóan határozhatja meg. Ezeket a szabályokat a Fevételi és Vizsgaszabályzatban lehet / kell megnézni - minden egyetemnél és minden szakon egyenként.

Az eszperantó nyelvet az Origo Nyelvvizsga Centrum akkreditáltatta még 2000-ben, tehát ahol "élő nyelv, akkreditált nyelvvizsga" az előírás, ott mindenhol elfogadják. Ha EU- vagy ENSZ munkanyelvekre hivatkoznak, abba a defínicióba az eszperantó sajnos nem fér bele.

Problémát jelenthetnek a jelenleg érvényes és a korábbi tanulmányi idő alatt érvényben lévő esetleg eltérő szabályok. A legtöbb helyen a korábbi szabályokat veszik alapul, és elfogadjk az eszperantót. De ezekről MINDEN esetben az adott intézmény Tanulmányi Osztályáról kell ÍRÁSOS (nem telefonos) véleményt kérni.

Néha felmerül, hogy "a jövő évtől sz eszperantót már nem fogják elfogadni..." . A Szegedi Egyetem Tanulmányi Osztálya írta az alábbiakat:

"A 2017-ben kezdettekre már az új típusú rövid ciklusú tanárképzés vonatkozik, ami az osztatlan tanárszak rövidített változata, így rájuk az osztatlan tanárszakra előírt követelmények érvényesek. Az ő esetükben már nem fogadható el az eszperantó.

Ide másolom a Tanárképző Központ erre vonatkozó leírását:

A nyelvvizsga-követelmény egy középfokú C-tipusú nyelvvizsga az EU, ill. az ENSZ hivatalos nyelveiből . A 8/2013. (I. 30.) EMMI-rendelet 5. pontjában szereplő nyelvvizsga-előírás az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hivatalos nyelveiből legalább egy, államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány meglétét írja elő a diplomaszerzés egyik feltételeként az összes osztatlan tanárszakon.

Pontosan melyik nyelvekről van szó?

Az Európai Uniónak jelenleg 24 hivatalos nyelve van. Ezek a következők: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák és szlovén.

Az ENSz-nek 5 hivatalos nyelve van: a kínai, francia, orosz, angol és spanyol, azaz az előbbi 24 nyelvhez még a kínai és az orosz hozzáadódik.

Ennek megszerzésére a képzési idő másfélszereséig van mód, ha Ön állami ösztöndíjas képzésben vesz részt. Ha eddig nem sikerül, akkor a képzési költség 50%-át vissza kell fizetni. Ha költségtérítéses képzésben van, akkor ez a szabály nincs."

Néhány egyetemen és a doktorandusz-képzéseken több nyelvvizsgát követelnek meg, sokszor szakmai anyaggal bővítettet. Eszperantóból NINCS akkreditálva semmilyen szakmai nyelvvizsga, így ilyet sajnos nem lehet tenni - de sok helyen a középfokú szakmai nyelvvizsga helyett elfogadják az eszperantó normál (vagyis nem-szakmai) felsőfokút. Ezekről szintén az egyetemi vizsgaszabályzat paragrafusait kell elolvasni, illetve a tanulmányi osztáltól kell ÍRÁSOS (nem telefonos) választ kérni.

Kérdésként merülhet fel, hogy az egyetem elvégzése után maximum hány éven belül kell letenni a nyelvvizsgát, ennek hiányában el tudnak-e veszni az egyetemi tanulmányok? - Erre válaszol au Edulione cikke: http://eduline.hu/felsooktatas/nyelvvizsga_nelkul_diploma_JFN2JT


Egynyelvű vizsgák

Az egynyelvű vizsgákon csak az adott idegen nyelv használatos, hogy a vizsgát a magyarul nem beszélő külföldiek is le tudják tenni - azaz a kérdések és instrukciók is az adott idegen nyelven hangzanak el. Korábban eszperantóból is létezett akkreditált egynyelvű vizsga, de a kicsi érdeklődés miatt ez 2016-ban megszünt.

Az Eszperantó Világszövetség, UEA és az Origo Nyelvvizsga-Centrum, ONYC közötti szerződés alapján az UEA továbbra is szervez világviszonylatban egynyelvű eszperantó nyelvvizsgákat - ezekhez az állami okleveleket az ONYC biztosítja, de ezeket a vizsgákat nem fogadják el a magyar dilomák megszerzéséhez.


Az ONYC vizsgarendszerének összevetése az Európa Tanács hatfokú skálájának szintjeivel:
Az államilag elismert nyelvvizsgák Az ONYC vizsgarendszerének szintjei Az Európai Tanács
hatfokú skálájának szintjei
Felsőfok ONYC felsőfok Mester szint
ONYC felsőfok Haladó szint
Középfok ONYC középfok
Közép szint
Alapfok ONYC alapfok Küszöb szint
Nem akkreditálható Belépő szint
(csak magyar mint idegen nyelvből)
Belépő szint
Nem akkreditálható   Minimum szintAjánlott linkek: központi oldalak az eszperantóról www.eszperantó.hu
"Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig!" ... ajánlott tankönyv egyéni tanulóknak és tanfolyamokhoz
ajánlott eszperantó tanfolyamok Budapesten valamint Siófokon, illetve Veszprémben (Hudi Zsuzsa)
eszperantó könyvküldő szolgálat eszperantó tankönyvek, szótárak, hanganyagok stb.
www.eszperanto-szotar.hu on-line eszperantó szótár és fordítássegítő program

Real Time Web Analytics

Clicky