WWW.ESZPERANTÓ.HU

Állami nyelvvizsga eszperantóból!

 • Eszperantóból is lehet alap- közép- és felsőfokú szinten államilag elismert nyelvvizsgát tenni!

 • Az eszperantó nemzetközi nyelvet az Origo Nyelvvizsga Centrum, ONYC akkreditáltatta. (Ennek korábbi neve Idegennyelvi Továbbképző Központ, ITK volt, a székhelye a Rigó utcában van, így ezek a nevek mind ugyanazt az intézményt jelölik...)

 • Az eszperantó nyelvvizsga esetén ugyanazok a követelmények, mint a nemzeti nyelvek esetében.

 • Szakmai anyaggal bővített vizsgára sajnos az ONYC-nél jelenleg egyik nyelvből sincs lehetőség, de a legtöbb intézményben ezt felsőfokú vizsgával ki lehet váltani. (Még ez is sokkal rövidebb idő alatt megszerezhető, mint más nyelv esetében egy középfokú vizsga...!)


Tervezett eszperantó vizsgaidőpontok:

Az írásbeli vizsga időpontja A vizsga típusa Jelentkezési határidő
2023. március 4. alap-, közép- és felsőfok 2023. február 12.
2023. május 6. középfok 2023. április 16.
2023. november 4. alap-, közép- és felsőfok 2023. október 15.

Figyelem: A változtatás jogát az Elte-ONYC előzetes bejelentés nélkül is fenntartja magának!
Frissítve: 2023.01.27.

 • A táblázatban az írásbeli vizsgák vannak feltüntetve, a szóbeli vizsgák ehhez képest plusz/mínusz 1 héten belül vannak.

 • Az eszperantót jelenleg csak az ONYC - "Rigó utca" akkreditáltatta, így állami nyelvvizsgát tenni jelenleg csak náluk (illetve a "Rigó" kihelyezett vizsgaközpontjaiban) lehet.

 • Jelentkezési lapot beszerezni és a vizsgára jelentkezni az Origo Nyelvvizsga-Centrumnál kell a www.onyc.hu oldalon. Telefonok: (06-1) 459-9614, 459-9615, 459-9617, e-mail: info@onyc.hu

 • Az írásbeli vizsgát letenni alapvetően az Origo Nyelvvizsga Centrum, ONYC (= Rigó utca) budapesti és kb. 43 városban a szerződéses vizsgahelyszíneken lehet. A vizsga szóbeli része csak Budapesten tehető le.

 • Diszlexiások, vallási okokból korlátozottak, egészségügyi vagy más egyéni problémával rendelkezők számára a Rigó utca külön vizsganapot és vizsgalehetőséget biztosít. Ilyen igények esetén személyesen kell megkeresni az ONYC szervezői titkárságát a fenti címen.

 • A szabályzat szerint az írásbeli vizsga után 6 hét múlva küldik meg a bőrkötéses hivatalos okiratot. Az eredmények már ennél korábban (általában 30 nap után) is ismertek, ezeket az interneten közzéteszik a http://www.onyc.hu oldalon. Ha a dolog sürgős, az internetes közzététel után már lehet kérni egy igazolást – némi különeljárási díj befizetése után – a Rigó utcától a sikeres nyelvvizsgáról, és ezt az igazolást már fel lehet használni a felvételihez, illetve a diplomához.

Az eszperantó élő nyelv!

Az eszperantó az "élő nyelv" kazegóriába tartozik. Esetleges helyi probléma esetén a minisztérium egyértelmű áálásfoglalására célszerű hivatkozni.

Ha a főiskoládon/egyetemeden esetleg ilyen probléma merülne fel, hivatkozz erre az oldalra vagy nyomtasd ki a dokumentumokat és küldd el őket a főiskolád rektorának. Fontos, hogy ilyen esetben levélben, írásban kérj állásfoglalást, hogy az intézménynek meg kelljen indokolnia a döntését. Csak írásbeli elutasítást lehet megtámadni!


Szakmai irodalom, mesterképzés, idős intézményvezetők ismerethiánya

Néhány egyetemen a mesterképzés keretében azokra a nyelvekre korlátozzák a nyelvvizsgák elfogadását, amelyekből létezik szakmai irodalom is. Szinte mindegyik szakmában ennek megfelel az eszperantó is. Kétség és szükség esetén az alábbi források segítenek összeválogatni az adott területen megjelent eszperantó szakirodalom listáját:
Tudományos és szakmai eszperantó könyvek jegyzéke – szakmai keresőszavakkal és könyvtári kódokkal
Tudományos és műszaki internetes eszperantó könyvtár – Scienca kaj Teknika Esperanto-Biblioteko, STEB
Scienca Revuo – nemzetközi tudományos eszperantó folyóirat, ISSN: 0048-9557, megjelenik 1908 óta
Eszperantó Világszövetség, könyvesbolt – válogatás a tudományos vagy szakmai kiadványokból
Teleskopo – tudományos folyóirat, ISSN 1984-7874
Fajszi gyüjtemény, katalógus – több mint 11.000 kötet, nyilvánosan és személyesen is kutatható
További szakmai kigyűjtések: földrajzi könyvlista, ill. jogi könyvlista.

Az eszperantó nagyon jól használható a mindennapi gyakorlatban is – de ez sajnos még nem széles körben közismert, így néha (egyes politikusok, angol tanárok, stb.) megalapozatlanul támadják, kritizálják a nyelvet. Érdemes olyan tankönyvet választani (pl. "Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig...") amelyik nem csak a nyelvtant segít megtanulni, de segít a nyelv gyakorlati használhatóságának megismerésében is...


Nyilvános állásfoglalások

Konkrét megkeresések alapján eddig az alábbi állásfoglalásokat adtuk ki konkrét szakterületekre:

Igény esetén, ha létezik az adott területen eszperantó szakirodalom, természetesen szívesen állítunk ki állásfoglalást más szakmai területekre is.

Kérdés esetén szívesen állunk a felsőoktatási intézmények rendelkezésére. (Kulturális Eszperantó Szövetség, Szilvási László, elnök)


Vizsgaanyagok, vizsgapéldák
 • Az internetes eszperantó tanfolyamhoz tartozik egy ingyenes szintfelmérő. Ez ugyan nem a vizsga-szintű tudást méri (a tankönyv leckéinek megtanulását ellenőrzi elejétől sorban a végéig), de önellenőrzéshez kiváló. Ha ezt a szintet nem tudod legalább 60-70 %-ra teljesíteni, akkor tuti biztosan nem érdemes még elmenni a vizsgára :-)

 • A szóbeli vizsga követelményeit itt találod: alapfokú illetve középfokú valamint a felsőfokú vizsga témakörei.

 • Eszperantó érettségi vizsga - aktualizálás alatt...

 • A "Eszperantó írásbeli nyelvvizsga, alap- és középfok – Origó, vizsgafeladatok" című kiadvány 4 db alapfokú és 10 db középfokú éles feladatsort (és persze a megoldásokat is) tartalmaz a felkészüléshez, gyakorláshoz. Beszerezhető a könyvküldő szolgálatnál.


Elfogadják? - Nem fogadják el?

Az egyetemi felvételinél nincs semmilyen nyelvi megkötés, tehát az eszperantóból tett középfokú nyelvvizsga 28 pontot, a felsőfokú vizsga 40 többletpontot ér.

A diplomakiadási feltételek között a nyelvvizsgával kapcsolatos szabályokat a felsőoktatási törvény keretén belül minden egyetem és minden SZAK önállóan határozhatja meg. Ezeket a szabályokat a Fevételi és Vizsgaszabályzatban lehet / kell megnézni - minden egyetemnél és minden szakon egyenként.

Az eszperantó nyelvet az Origo Nyelvvizsga Centrum akkreditáltatta még 2000-ben, tehát ahol "élő nyelv, akkreditált nyelvvizsga" az előírás, ott mindenhol elfogadják. Ha EU- vagy ENSZ munkanyelvekre hivatkoznak, abba a defínicióba az eszperantó sajnos nem fér bele.

Problémát jelenthetnek a jelenleg érvényes és a korábbi tanulmányi idő alatt érvényben lévő esetleg eltérő szabályok. A legtöbb helyen a korábbi szabályokat veszik alapul, és elfogadjk az eszperantót. De ezekről MINDEN esetben az adott intézmény Tanulmányi Osztályáról kell ÍRÁSOS (nem telefonos) véleményt kérni.

Néhány egyetemen és a doktorandusz-képzéseken több nyelvvizsgát követelnek meg, sokszor szakmai anyaggal bővítettet. Eszperantóból NINCS akkreditálva semmilyen szakmai nyelvvizsga, így ilyet sajnos nem lehet tenni - de sok helyen a középfokú szakmai nyelvvizsga helyett elfogadják az eszperantó normál (vagyis nem-szakmai) felsőfokút. Ezekről szintén az egyetemi vizsgaszabályzat paragrafusait kell elolvasni, illetve a tanulmányi osztáltól kell ÍRÁSOS (nem telefonos) választ kérni.


Ajánlott linkek: Központi oldalak az eszperantóról – www.eszperantó.hu
"Sikeresen az eszperantó nyelvvizsgáig!" ... – ajánlott tankönyv egyéni tanulóknak és tanfolyamokhoz
Ajánlott eszperantó tanfolyamok – csoportos, egyéni, online...
Eszperantó könyvküldő szolgálat – tankönyvek, szótárak, hanganyagok stb.
www.eszperanto-szotar.hu – on-line szótár és fordítássegítő program

Real Time Web Analytics

Clicky